Stoppen met zeiken: Aan den arbeid!

Thako (Okaht)

Op het moment van deze publicatie heb ik waarschijnlijk al gestemd. Mijn bijdrage aan onze democratie heb ik dan al geleverd. Niemand kan me die stem afpakken. Er zijn alleen nog zo verdomde veel andere stemmers die mijn keuze dwars kunnen zitten. Kloothommels die het niet eens zijn met mijn inmiddels bewezen en grenzeloze wijsheid.

Maar goed. Ik ben ook maar één van die vele absolute experts. Een paar weken maken we ons allemaal druk over begrotingen en de toekomst van Nederland. Stuk voor stuk zijn we ware psychologen, die de drijfveren van politici feilloos weten te duiden. Als gevestigde economen weten we de gevolgen van een paar kilometer harder per uur rijden met de mondiale financiële markten te verbinden. Debatten worden gevolgd, geanalyseerd en beoordeeld alsof we naar The Voice Of Holland kijken. Het enige wat nog ontbreekt is de mogelijkheid om per sms dat vakje rood te kleuren.

Want god wat hebben we er rond die verkiezingen een berg verstand van! In de bouwkeet hoor je de grootste idioot - met duidelijk discutabele mentale vaardigheden - ouwehoeren over de HRA, de financiering van de zorgsector en over de gevolgen van het al dan niet steunen van Griekenland. Alsof hij ervoor heeft doorgeleerd!

Nu heeft zo’n bouwkeet één nadeel. Of misschien is het juist een voordeel. Je zit op mepafstand van elkaar. Men gaat nooit echt ver in discussies, want als het echt uit de klauwen loopt is een hengst voor je harses van een betonvlechter niet iets waar je op zit te wachten.

Nee. Schelden op nazi’s of communisten kun je beter bewaren voor het internet. Het is veel veiliger om eerst je Hyves te checken en een keer te googelen op “kale poes”, om vervolgens een paar domme kreten in een forum te gooien. Met HardeRoede als nickname en een fotootje van Jantje Smit als avatar!

Over een paar weken is het weer over. Dat gezever van al die experts. Het schelden op internet ná masturbatie stopt nooit, maar in kantines en op werkplekken wordt het weer rustig. Niet meer die theorieën over hoe de Nederlandse economie moet worden gered, maar gewoon de vraag hoe we deze maand weer rond moeten komen. Na vandaag weten we of het volgende maand een beetje minder of heel veel beetjes minder gaat worden.

Overigens. Iedere mongool die denkt dat we per maand méér over gaan houden, zou het woord “budget” - zowel off- als online - NOOIT meer mogen gebruiken!

Wat hoop ik dat de partijen er snel uit gaan komen! Dat het pijn gaat doen weten we. Op z’n best zijn we het een beetje eens met de wijze waarop de pijn wordt verdeeld. Maar als dit eenmaal bekend is, hoeven we ons alleen nog maar druk te maken over ons eigen huishoudboekje en interesseert het geen hond meer of Mark Rutte nu wel of niet neukt of dat Diederik Samsom nu wel of geen stropdas draagt.

Zelf heb ik nu wel andere zorgen dan al dat gezever. Vrijdag is mijn laatste werkdag bij mijn huidige baas en ondanks een behoorlijk aantal goede gesprekken heb ik nog altijd niet de zekerheid van een nieuwe baan. Wie ik vandaag ook aan de macht heb geholpen: die nieuwe baan zal geen enkele politicus me aanbieden. Ik zal er zelf tegenaan moeten en zelf moeten zorgen dat ik met het volgende salaris of een eventuele uitkering rondkom.

Kunnen we dat nu niet allemaal eens gaan doen? Stoppen met zeiken en zelf weer keihard aan de slag om het leven een beetje aangenaam en draaglijk te maken?