RPG Zomer: Bakugan Battle Brawlers

WesleyB (Wesley Akkerman)

Kaarten neersmijten, knikkers gooien en doen alsof die monsters echt angstaanjagend sterk zijn. Nee, Bakugan heeft nooit veel populariteit genoten in Nederland. Dat heeft Activision er eind 2009 niet van weerhouden toch een spel gebaseerd op deze anime naar het Westen te brengen. Een gedurfde zet, die gelukkig goed heeft uitgepakt.

Ook al heb je niets met deze animé - en de kans is groot - dan nog kun je deze card rpg tijdens regenachtige zomermaanden oppakken voor een klein prijsje. Bakugan Battle Brawlers is het type spel dat je oppakt wanneer je gewoon even onderuit gezakt wil zitten gamen en een spel wil spelen die niet te spannend of hectisch wordt, maar wel genoeg uitdaging bevat en je pas weglegt wanneer je hem hebt uitgespeeld. Tenminste, als dat lukt. Kies je namelijk helemaal in het begin het verkeerde type monster uit, dan krijg je het meer dan zwaar tijdens het laatste gevecht.

Net als bij Pokémon kies je namelijk helemaal aan het begin een favoriet uit. Niet zozeer een favoriet monster (want er zijn aanzienlijk minder van die dingen in Bakugan), maar een favoriet type. Je doel is derhalve niet om zo veel mogelijk monsters te verzamelen, maar om het kampioenschap te winnen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, want je moet best een aantal van die Bakugan-gevechten afgaan wil je überhaupt bij het laatste gevecht aankomen. En ondanks het gebrek aan echte spanning of hectiek, kan Bakugan best veeleisend zijn.

Die gevechten bestaan uit een aantal onderdelen. Ten eerste gooi je een zogenoemde poortkaart neer. Dat is een speciale kaart die extra attributen of vaardigheden geeft aan de Bakugan die je erop landt. De keuze van een goede poortkaart kan een gevecht maken of breken, dus zorg voor een goede combinatie met de Bakugan die je erop rolt. Maar voordat dat gebeurd is, heb je je beest al in knikkervorm het veld laten verkennen en zodoende meer punten bij elkaar weten te sprokkelen. Die punten staan gelijk aan het aantal hit points van de Bakugan.

In de knikkervorm kun je het beestje besturen, totdat hij zich vastklikt op de kaart of ergens anders tot stilstand is gekomen (waarna je opnieuw mag rollen en je al je punten verliest). Op het veld liggen obstakels, hulpmiddelen en power-ups. Ontwijken, gebruiken en opeisen is het devies. Dat kan in het begin nog simpel door een platte arena te verkennen en op tijd op de kaart landen. Later kun je ook de hoogte in en gebruikmaken van glijbanen, buizen en snelheidspijlen. Je kunt ook kaarten tegenkomen op je vogelvlucht en die zijn extreem handig tijdens het echte gevecht.

Die gevechten bestaan uit één van de drie minispelletjes, met elk drie niveaus. Met die kleine spelletjes verhoog je het aantal hit points van je Bakugan. De Bakugan met de meeste punten wint uiteindelijk het gevecht - de types worden bijna in z'n geheel vergeten. Het is niet zo dat het aardetype het zwaar heeft tegen het watertype. Tenzij het watertype in z'n natuurlijke omgeving is, dan krijg hij extra's toegekend voor dezelfde acties die trainers met andere types uitgereikt krijgen. Win je het gevecht, dan win je de poortkaart. Heb je iedereen z'n poortkaart, dan win je de strijd.

De gameplay in Bakugan Battle Brawlers is alles behalve diep, maar desalniettemin net zo verslavend als een game zoals Pokémon of Yu-Gi-Oh. Juist de toegankelijkheid en de interactie maken van deze card battle game een bijzonder spel. Je moet ook goed weten welke kaart in je stapel, dus niet de poortkaart, welk effect oproept. Daarmee wordt het toch net iets dieper dan je in eerste instantie zult denken, maar dat maakt het ook net dat beetje leuker. Ben je je Bakugan trouwens zat of wil je nieuwe kaarten kopen, dan kan dat gewoon in de winkel. Hoef je geen bos voor in.

Ja, deze card-rpg blijft langer leuk dan een regenachtige zondagmiddag. Het heeft monsters, kaarten, animé ventjes, knikkers, digitale speelvelden en een verhaallijn waarbij één iemand de wereld moet redden. Wat is er nog meer nodig dan dat? Het is echter een game die niet voor iedereen weggelegd is, maar daar hebben card-rpg's altijd al last van gehad. Yu-Gi-Oh te diep voor je? Heeft Pokémon te veel wezens om te verzamelen? Denk er dan maar eens gerust aan deze game een kans te geven. Voor je het weet verlies je het laatste gevecht, keer op keer.