#pussyriotvrij

Jan (Bakoenin)

Het is vandaag 17 augustus en dat is een belangrijke datum voor de vrijheid van meningsuiting.

Vrijheid van meningsuiting is al jaren een heel belangrijk thema in Nederland. Theo van Gogh is vermoord omdat iemand vond dat Theo niet zomaar alles mocht en kon zeggen. Geert Wilders is aangeklaagd, omdat anderen vonden dat zijn zogenaamde vrijheid van meningsuiting niets anders was dan haat zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. Het is dan ook vreemd dat het ineens zo stil blijft als er in Rusland een groepje punkmeiden veroordeeld dreigt te worden omdat ze hun mening over Poetin hebben geuit. Vandaag is de uitspraak door de rechter. Ik heb deze column maandag al geschreven en dinsdag klaargezet voor vandaag. Dat is om de mijn spellcheckbuddy bazbo ruim de tijd te geven eventuele spellingfouten uit de column te halen. Ik weet dus niet wat de uitspraak van de rechter is. Maar er kan maar één uitspraak zijn: vrijspraak.

Pussy Riot is een feministische punkband. De band bestaat uit tien leden, van wie er nu drie vastzitten. Hun songs zijn overwegend politiek getint en provocerend. Dat is punkrock trouwens altijd. Ze dragen tijdens de optredens en interviews balaclavas en ze gebruiken pseudoniemen. Ik ben al mijn hele leven muzikant en ook al houd ik niet van de punkrock van Pussy Riot, ik voel wel met ze mee. Voor een muzikant is vrijheid van meningsuiting erg belangrijk. Voor alle artiesten is dat trouwens het geval.
Gelukkig ben ik niet de enige die met ze meevoelt. Wereldwijd gaan vandaag mensen de straat op. In veel steden zijn demonstraties. De eerste uit de muziekwereld die het voor de meiden opnam, was een ‘moralising slut’, zoals Madonna door Dmitry Rogozin wordt genoemd. Ze durfde het aan om met een balaclava op en de tekst Pussy Riot op haar rug het nummer I'm a virgin te zingen in het hol van de leeuw. Moskou. Dat ze I'm a virgin zong was symbolisch natuurlijk, omdat de meisjes van Pussy Riot tot de maagd Maria hadden gebeden om ze van Poetin te verlossen. Daarom zitten ze vast.
Andere muzikanten die het voor Pussy Riot opnemen zijn onder andere Björk, Pete Townshend van the Who en leden van de Pet Shop Boys. Misschien dat er nog meer zijn bijgekomen sinds maandag, maar er is dus een wereldwijd protest tegen het schijnproces in Rusland.

Ook veel politici van over de hele wereld hebben gereageerd. In Nederland heeft GroenLinks vragen gesteld aan Uri Rosenthal, onze minister van Buitenlandse Zaken. Terecht. Maar verder is het nog steeds erg stil in politiek Den Haag. Harde taal van minister Rosenthal over de situatie in Wit-Rusland. Je leest het momenteel in alle kranten. Uri pikt het niet langer van Loekasjenko. De mensenrechtensituatie is er onacceptabel. Rosenthal maakt zich grote zorgen over de democratie en de vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland. Hij riep de regering van Wit-Rusland op om alle politieke gevangenen vrij te laten. Wat zal Loekasjenko onder de indruk zijn!
Rosenthal heeft natuurlijk gelijk. Ook Amnesty International is niet te spreken over de mensenrechten in dat land. Maar waar is die grote bek van Rosenthal als het om de vrijheid van meningsuiting in het grote Rusland van dictator Poetin gaat? Is hij soms bang dat hij een kruisraket in zijn reet krijgt? Wordt Rosenthal door de Russische maffia met de dood bedreigd als hij iets vervelends zegt over hun grote leider Vladimir Vladimirovitsj? Is Rosenthal het als christen soms eens met de aanklacht tegen Pussy Riot dat ze de Russisch-orthodoxe kerk hebben beledigd? Houdt hij niet van punkmuziek? Heeft hij een hekel aan vrouwen die met bivakmutsen op een concert geven? Welnee. Het zijn zoals altijd de handelsbelangen waar het om gaat. Wit-Rusland kun je rustig een grote bek geven. Er zijn nauwelijks belangen voor het Nederlandse bedrijfsleven in dat land. We voeren ook geen grondstoffen zoals olie en gas in uit Belarus, dus trek die scheur maar gewoon open. Dat is anders met Rusland. Nederland is één van de belangrijkste Europese handelspartners van Rusland. Logisch dat Uri zijn mond houdt als het om een gewoon punkbandje gaat. En waar blijft de reactie van Geert? De grote voorvechter van de vrijheid van meningsuiting heeft nog niets van zich laten horen. Oh nee. Dat is waar ook. Meisjes met bivakmutsen. Gezichtsbedekkende kleding. Dat kan natuurlijk niet. Dan heb je geen recht op vrijheid van meningsuiting.

De meiden van Pussy Riot kunnen nu alleen nog tot de Maagd bidden dat deze ze uit de gevangenis haalt. Maar ze hadden beter een huurmoordenaar in kunnen schakelen om van Poetin af te komen. Dat doet de man zelf ook en dat is veel effectiever. Ik noem in dat verband maar even Anna Politkovskaja, Vladislav Listjev, Galina Starovoitova, Paul Klebnikov, Valentin Tsvetkov en Andrei Kozlov. Muziek zet geen zoden aan de dijk. Zeker niet bij iemand die gewend is vals te spelen.

Als je vindt dat vrijheid van meningsuiting ook in Rusland moet, twitter dat dan door onder #pussyriotvrij en stuur door naar al je vrienden zodat er heel veel reacties komen. Je weet nooit waar dat nog toe kan leiden. Alle beetjes helpen.