FOK! steunt Ouya

Roy

Er is al heel wat geschreven over Ouya en het apparaat is op z'n minst interessant te noemen. Om deze reden heeft FOK! besloten om het Ouya-project via Kickstarter te steunen. We hebben ingeschreven voor een gewone Ouya-console met twee controllers en internationale verzending.

Dit pakket gaat ons 9 augustus 150 dollar kosten, op dat moment loopt Kickstarter af en wordt de creditcard aangeslagen omdat het project zijn doel heeft bereikt. Aanvankelijk was het doel 950.000 dollar, maar de teller staat inmiddels op 6,7 miljoen dollar. Dat is meer dan zeven keer zo veel als de bedenkers gehoopt hadden. Is Ouya deze hype waard? We zetten onze afwegingen even op een rijtje.

De keuze om Ouya te gaan steunen als FOK! heeft vooral te maken met het feit dat we een brede selectie aan reviews, artikelen en nieuwtjes willen bieden aan jullie, de user. Op het moment dat een dergelijk product met zo veel bombarie wordt aangekondigd en de potentie heeft om een breed publiek aan te spreken kunnen we niet achterblijven.

ouya controller

Het volgen van de hype is overigens niet het enige wat we doen. Ouya heeft op papier namelijk behoorlijk wat potentie. De console draait namelijk op Android, het populairste mobiele platform van dit moment en is qua specs behoorlijk te noemen dankzij de quad core Tegra 3-processor en 1GB RAM. Bovendien beschikt het over alle gangbare aansluitingen, van usb tot internet, hdmi en Bluetooth. De controllers zijn volledig draadloos en beschikken over een touchpad. Met aankondigingen van onder andere Final Fantasy en Human Element wordt ook direct duidelijk dat er vanuit developers ook voldoende interesse is voor Ouya.

Bovendien kun je, dankzij het feit dat Ouya op Android draait, eigenlijk alles met het apparaat wat je wilt. Video, muziek, games en zelfs OnLive wordt mogelijk. Zijn er dan alleen maar pluspunten? Neen, zeker niet! Er kunnen nog een aantal addertjes onder het gras zitten waardoor de 150 dollar die we uitgeven weggegooid geld is. Het is na het behalen van de benodigde financiën namelijk nog maar de vraag of het apparaat ook daadwerkelijk in maart 2013 bij ons in de huiskamer staat. Ook kan het zomaar zijn dat de hardware tegen die tijd weer hopeloos verouderd is (Tegra 3 bestaat inmiddels ook al weer ruim een half jaar en de opvolger zou in het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar moeten zijn).

Daarnaast geven de makers aan dat de console volledig open wordt. Dit betekent dat er heel veel eigen gemaakte software beschikbaar gaat komen, maar ook dat warez schering en inslag gaan zijn. Het wordt voor developers dan behoorlijk lastig om hun boterhammen te verdienen met het maken van games voor Ouya. 

Of jij ook een Ouya moet bestellen kunnen we nog niet zeggen. De afweging om nu al geld over te maken voor iets waarvan nog niets zeker is blijft een risico. Daarentegen weet je wel dat áls het ding er komt, je een pionier bent van iets dat misschien een revolutie ontketent in de woonkamer. We houden je de komende tijd in ieder geval op de hoogte en zelfs als je ervoor kiest om nu nog even af te wachten blijft het een interessante ontwikkeling.