Brief aan Racistische Buur

Bert (superworm)

Aan: anonieme buurtbewoner van vermoedelijk Nederlandse afkomst

Betreft: uw schrijven d.d. zaterdag 28 juli 2012
Bijlage: uw schrijven d.d. zaterdag 28 juli 2012

 

Geachte Anonymous Andy,

Een collega van ondergetekende liet vandaag een foto zien van het A4'tje dat u gisteren door de brievenbus van een vriend van hem duwde. U ziet, de wereld blijkt kleiner dan u denkt: uw briefje aan de vier dagen eerder naar uw straat verhuisde buurtbewoner, kán niet driftig worden neergetypt, woest uitgeprint en razend bezorgd, zonder dat u daar op de één of andere manier consequenties van ondervindt; zéker niet als u impliciet alle “Nederlanders” in de buurt uw eigen visie oplegt. Deze brief is zo'n consequentie.

U zult uzelf aangaande de inhoud van uw schrijven bijzonder consequent achten in uw (klaarblijkelijk raciaal duidelijk afge- en omkaderde) denkpatronen. Dat u middels het uittypen van slechts enkele lullige regeltjes uzelf al laat betrappen op de grootst mogelijke inconsequenties, getuigt echter niet alleen van een bijzonder onvolwassen, aftands, afgedaan en afgestraft wereldbeeld, maar ook van een tamelijk beperkt denkkader, alsmede van een begrip van de Nederlandse taal dat het niveau van een gemiddelde groep vier-leerling niet weet te overstijgen.

De fouten in uw stukje zijn te talrijk om ze allemaal te kunnen benoemen in een brief van enkele kantjes. Laat ik er toch een paar aanstippen, om de even saillante als hilarisch trieste inconsistentie van uw eigen “Nederlanderschap” ook naar uzelf toe te verduidelijken. U breekt herhaaldelijk woorden die normaal aan elkaar vast, of met koppelteken geschreven dienen te worden, in tweeën middels een spatie. Dit heet ook wel “Engelse ziekte”; wellicht onbewust is uw taalgebruik dermate besmet geraakt met Engelse invloeden, dat het zelfs uw grammaticale inzicht vertroebelt. Meerdere zinnen in uw stuk kloppen grammaticaal van geen kant. Indien u de structuur van uw moedertaal niet aankunt, is het beter bij Jip-en-Janneketaalgebruik te blijven, teneinde niet als een inhoudslo(os/oze) schreeuwende idioot over te komen.

U roept uw nieuwe buurtbewoner, die tweede- of derdegeneratieimmigrant is en als religie de Islam praktiseert, op om vooral “Nederlands” gekleed te gaan. Mag ik u erop wijzen dat het breimutsje en de houten klomp ongeveer de laatste werkelijk Nederlandse bijdragen aan de mode zijn geweest, die u mogelijkerwijs aan het lijf zou kunnen hebben? Ik stel mij u liever niet voor in slechts een breimutsje en klompen, noch (in uw terminologie) in klederdracht. Ik meen te mogen te beweren dat u content zou zijn als de buurtbewoner in kwestie een spijkerbroek en een t-shirt met I <3 NY erop zou dragen. Beide zijn echter vanzelfsprekend geen “Nederlandse” kledingstukken, maar kwamen overwaaien in de fifties en sixties uit, jawel, een voornamelijk Engelstalig land.

Traditionele klederdracht is een aardig en aannemelijk pleonasme, uw verlangen naar “Nederlandse aanpassing” is grammaticaal dermate ambigu dat precies het tegenovergestelde kan worden vastgesteld en ú uzelf zou moeten aanpassen aan de realiteit, in plaats van omgekeerd, en zo zijn er nog vele voorbeelden die we omwille van de lengte van deze brief niet zullen behandelen. Suffice it to say dat uw Nederlands onderhevig is aan slechtere spelling dan dat van werkelijk elke groep 8-leerling, alsook aan hevige Engelsrot. Indien u anderen ervan beticht niet Nederlands genoeg te zijn, te spreken of “te kleden”, dient u dat zelf allereerst allemaal onder de knie te hebben – en dat heeft u niet.

Ook uw “Nederlands”-zijn als buurtbewoner is ambigu. U toont dezelfde weerzinwekkende en lafhartige anonimiteit (geen ad hitlerum geïmpliceerd) als uw landgenoten die briefjes onder de voordeur schoven bij gezinnen met onderduikers, om ze af te persen met dreigementen. 500 gulden, Postbus 10, maandag. Uw versie: “Nederlands aanpassen”, van 'de buurt', nu. Aan de andere kant toont u typisch moderne apathie richting diezelfde buurtbewoners namens wie u zegt te schrijven en voor wie u het ogenschijnlijk op zegt te nemen, maar daarover later meer.

U had uw grieven kunnen uiten in de jaren zestig of zeventig, maar om daar nu decennia later mee aan te komen zetten, is behalve mosterd na de maaltijd ook weer extreem inconsequent. Ú had uw stem kunnen laten horen, ú stemde op partijen die de buurtbewoners met de door u afgekeurde kleding geenszins weerden, dus ú bent verantwoordelijk. Heeft u níet gestemd, níet laten horen hoe graag u de buurt “Nederlands” houdt, dan moet u nu uw mond houden. Bent u ná die tijd geboren of opgegroeid, dan weet u niet beter dan dit en betekenen de afgelopen (multiculturele) decennia voor u Nederland; dan is het Nederland dat u beoogt slechts een even historische als onherroepelijke entiteit en bent u zich volledig bewust van de historische implicaties van uw standpunten. Zeuren is dan opnieuw zo hypocriet als de paus die het heropende KDV in Amsterdam komt inzegenen. Een half-Engelsman met Zuid-Afrikaanse trekjes, ja, maar Nederlander? Nah. In 2012? Get a grip, dude.

Naar ik mag aannemen wilt u ontwikkelingshulp compleet stopzetten en de grenzen potdicht doen voor alles bruiner dan de eigen kleur. Dat kan. Bij de volgende hongersnood, die écht niet opnieuw zeventig jaar op zich zal laten wachten, zullen de landen in de door uw beoogde politiek afgekapte werelddelen zich ongetwijfeld blijmoedig herinneren dat we ze niet geholpen hebben en evenmin een poot uitsteken naar de vluchtelingen en hongerigen. Of, en dat is de ironie van uw zelfzuchtige wereldbeeld, moeten we er vanuit gaan dat een aantal landen in de wereld juist níet uw ideologie nastreven, landen die nog wat algemeen-menselijke compassie kunnen opbrengen, die de Verlichting niet als ware het een Philips-foldertje in de prullenbak smijten.

Maar laten we uw abjecte Apartheid en eenzijdig dictatoriaal opgelegde cultuur- en rassenpolitiek verder laten voor wat het is, namelijk een vandaag de dag weer springlevende schandvlek in de westerse geschiedenis die in een deel van de bevolking helaas nog maar al te aanwezig is in woord en daad, getuige ook uw schrijven, waarin u, eigenlijk nog veel minderwaardiger dan anoniem Einzelgängerracisme, de hele buurt betrekt. U projecteert zoals ik al zei uw eigen xenofobische hokjesdenken op elke “Nederlander” in uw buurt. Nu is uw nieuwe buur ook niet achterlijk en hij ging meteen naar de volbloed-Hollandsche buurman, die hem eerder al hartelijk welkom had geheten in de buurt.

Wat blijkt? Die haalde, zij het enigszins beschaamd om de buren en verbijsterd om de inhoud van de tekst, de schouders op. Ook andere buren wisten van niks en hadden eveneens helemaal niets opgemerkt of vernomen, mensen die er al jaren wonen met veel contacten in de wijk. Dat duidt erop dat deze actie óf alleen door u, of door een select groepje cultuurreinheidslievende buurtbewoners is geïnitieerd. De mogelijkheid dat elke buurtbewoner tegen de nieuwe buur heeft staan liegen werp ik ver van mij: niet zoals u, heb ik nog wel vertrouwen in de gemiddelde Nederlander, of zijn grootouders nou Duits, Engels of Marokkaans waren. Al past dat wellicht niet in uw definitie van “Nederlander”, die ik maar net als u nadrukkelijk tussen aanhalingstekens blijf zetten om verschillen te benadrukken.

U beseft hopelijk wel dat zonder gruwelijke grootschalige razzia's, gedwongen verhuizingen, ghetto's, kampen en massale deportatie van twee tot drie miljoen mensen uw wereldbeeld nooit en te nimmer in Nederland verwezenlijkt kan worden? En waarheen moet men dan wel? Curaçao? Denkt u dat Marokko of Turkije de gedeporteerden niet direct en linea recta terugsturen? Moslims zullen zich net als christenen en andere religieuzen echt niet zomaar aanpassen in kleding of gebruiken, op het moment dat u dat anoniem middels een A4'tje probeert af te dwingen. Zoals u elk jaar andere kleding, brillen en andere consumentenproducten van Italiaanse, Zweedse, Franse, Japanse en Amerikaanse designers en bedrijven koopt, zo houden zij standvastig vast aan het natie- en rasontstijgende karakter van religie (of dat nou atheïsme of theïsme betreft).

In het kort hoop ik ten eerste dat uw buurtgenoot van u een excuus kan verwachten. Daarnaast, vooral ook, hoop ik dat u uw geïmpliceerde buurtgenoten vrijwaart van beschuldiging: uw briefje zaait naast racisme, vooral ook verdeeldheid. De initiële schok en verbijstering die je als “buitenlander” opgroeiend in een toenemend hostiel klimaat moet ervaren na slechts vier dagen in een voornamelijk “Nederlandse” buurt, is er één die werkelijk alle perken te buiten gaat. U bent duidelijk te ver gegaan: qua racisme, qua natiedenken, qua historische missers, qua grammatica, qua goede-buur-schap, qua fatsoen, qua individuele integriteit.

Ik wens u geen nare ziekte, leed of grieven toe. Ik hoop echter wel dat u inziet dat het pad dat u betreedt doodloopt, of beter gezegd, al platgetreden en rigoureus verkend is en dat dat alles nergens toe heeft geleid, behalve verdeeldheid, pijn en (historische) schande. In de woorden van Galileo Galilei, “voel ik niet de behoefte te geloven dat dezelfde God die ons begiftigde met gevoel, denkvermogen en intellect, ons vergat te leren hoe dat te praktiseren.” Victor Hugo zei al: “In vrijwel al onze verlangens schuilt iets dat te schaamtevol is om te onthullen.” U mag dat best toegeven; dat zou Oud-Hollands behoorlijk zijn.

Laat u niet verleiden Godfried Bomans gelijk te geven, die stelde dat “met een Nederlander niet te discussiëren valt; hij heeft tot het einde toe gelijk en daalt met deze zekerheid opgewekt het graf in.” Uw visie is geen visie. Visie veronderstelt een richting waarin iets zich dient te ontwikkelen. Uw richting is richting verleden. Uw richting is verleden tijd. En indien u zo doorgaat, bént u praktisch een wandelend verleden. Een voorbeeld voor allen hoe het vooral níet moet. Afgedaan, afgeschreven, afgestraft. “Nederlands” in diversiteit is niet het populaire politieke credo, maar de harde hedendaagse waarheid.

Dus face the facts, Engels-Amerikaans-Zuid-Afrikaans-Frans-Italiaans-Koreaans-Nederlandse “mede straat bewoner”, want het enige pad dat zou leiden naar de door u gewenste verandering, het opnieuw landelijk politiseren van ras en/of geloof, is inmiddels compleet onbespreekbaar geworden. Dus op de knietjes, alstublieft, niet noodzakelijkerwijs richting Mekka, maar richting de voordeur waar u enkele dagen geleden uw brainfart naar binnen schoof, alsmede de deuren van de Blankes die u onrechtmatig betrok in deze kwestie.

Hoogst afwachtend,

superworm


 
Die Ärzte - Schrei nach Liebe 

Weil du Probleme hast die keinen interessieren
Weil du Schiss vorm Schmusen hast bist du ein Faschist
Du musst deinen Selbsthass nich auf andere projezieren
damit keiner merkt was für ein lieber Kerl du bist