[Tour] Teringwijven

Jan (Bakoenin)

Een vluchtersgroep rijdt ver vooruit
Wie zal er straks de winnaar zijn?
Helaas weet ik niet wie dat wordt
Ik zit dan lekker aan de wijn

Dit wordt een staaltje van mijn helderziendheid. Ik heb om 17.00 uur namelijk andere verplichtingen en moet al om 16.15 uur weg. Ik kan dus niet het einde van de etappe zien. Ik neem het wel op, maar dat kan ik dan pas vanavond laat zien.
Ik ga nu dus de winnaar gokken en ik gok ook wat er tot aan de streep nog gaat gebeuren. Dat is minstens net zo spannend als de rit zelf.
Als ik weg moet, is er een kopgroep van vijf man en daar komt de winnaar uit. Dat is zeker. Er is nog een bergje van de derde categorie zo’n twintig kilometer voor de streep en de laatste kilometer gaat omhoog. Ik vond op de klimmen in het begin van de rit Millar niet zo sterk klimmen en Kiserlovski was gisteren al de hele dag vooruit. Blijven over Gautier, Peraud en Martinez. Gautier is denk ik van die drie de zwakste als je naar zijn uitslagen kijkt. En ik wil niet dat die ploeg drie keer achter elkaar wint. Het zal volgens mij dus gaan tussen Peraud en Martinez en ik gok dan op Martinez, want dan wint er toch nog iemand in het oranje. Maar mocht iemand anders in zijn wiel kunnen blijven dan wint Martinez niet, want hij sprint als een krant.

Het was nog niet eens 11 uur toen de NOS er al aan begon vandaag. Ik stond mijn tanden nog te poetsen. En op zich was het niet eens zo erg dat ze vroeg gingen uitzenden, want toen moesten er nog twee bergen worden beklommen en daarna viel er niets meer te beleven.
Maar op die twee cols werd er wel aangevallen. Toch kon je daar al zien dat het in het restant van de etappe rustig aan zou gaan. Er ging namelijk een kopgroep weg en er waren wat aanvalletjes daarachter van onder andere Coppel en je zag die jonge Franse renner Pinot eraf moeten, maar in de eerste afdaling deed Sky het eigenlijk al rustig aan. En Sky was the limit vandaag. Daarna kreeg je de Col du Granier en daar was wel iets opvallends te vermelden.
Mevrouw Wiggins en mevrouw Froome hadden mot op Twitter gehad gisteren. Dat gaat natuurlijk doorwerken op hun mannen. Mevrouw Froome heeft beslist tegen Christopher gezegd dat hij toch eigenlijk wel een loser is om zich zo op te offeren voor Wiggins. En mevrouw Wiggins heeft tegen haar man gezegd dat hij nu ook maar eens iets moet laten zien en niet na de rit aan haar, maar tijdens de rit. Dus kregen we spierballenvertoon van Wiggins op de Col du Granier. Kijk mij eens goed zijn beste Froome. Teringwijven. Een beetje hun mannen opstoken.
Jammer van Moncoutié. Letterlijk uitgevallen. Als hij bij de kopgroep had gezeten, dan had ik hem nu getipt als etappewinnaar.

De Nederlanders in de Tour.

We hebben alleen Koen de Kort in de kopgroep gezien, maar die moest er weer af. De Rabojongens zullen het helemaal niet erg vinden dat het zo langzaam ging. Kunnen ze weer een beetje bijkomen.
Verder nog iets. Ik zeik hem wel eens af, maar dat wil niet zeggen dat ik aan hem persoonlijk een hekel heb. Ik vind alleen dat hij niet echt goed commentaar geeft. Maar ik feliciteer hem natuurlijk wel met zijn verjaardag. Gefeliciteerd Herbert en nog vele jaren, maar dan wel bij het schaatsen alleen.

Om over na te denken: Koen te Kort


Morgen is de rit naar Cap d’Agde. Dat is een zeer geliefd vakantieoord voor Nederlanders. Een bekende van me heeft daar een huisje dat hij verhuurd, maar hij gaat zelf ook ieder jaar twee weken daarheen. Ik zou dat nooit doen. Ik ga zelden twee keer naar dezelfde plek op vakantie. Zestien kilometer voor de eindstreep is er nog een klim van de derde categorie. Er zullen ongetwijfeld ploegen zijn die daar de sprinters eraf willen rijden. Maar Sagan zal er niet makkelijk worden afgereden, denk ik.

Cap d’Agde heeft over het algemeen gewone stranden waar het goed toeven is als je geen Tour de France hoeft te rijden. Maar je vindt er ook het grootste erkende naaktstrand van de wereld. Daar komen niet alleen nudisten en naturisten, maar ook veel swingers en dat zijn geen swingers die op de rock ’n roll dansen.
Als je naturist bent dan wil je één zijn met de natuur en als je nudist bent dan wil je alleen maar in je blootje lopen. Nou, in Cap d’Agde lopen tienduizenden mensen in hun blootje. Er zijn drie supermarkten, bakkerijen en er zijn een dokterspost en een apotheek. Natuurlijk zijn er restaurants, bars, discotheken, zwembaden en er is een swingersclub. In de swingersclub vind je ook wel wat naturisten en nudisten, maar die swingersstellen willen naast bloot lopen ook nog lekkere seks met andere stellen. Daar is die swingersclub dan voor. Er is zelfs een swingersstrand en daar liggen de mensen erg dicht op elkaar, schijnt het.
Maar Cap d’Agde is meer dan een strandstad alleen. Er is een mooie oude stadskern die 2600 jaar geleden door de Grieken is gesticht. De Grieken doen dus ook nog wel eens iets goed. Marco Polo noemde de stad zelf ‘la perle noir’. De golf van Lion is een beschermd duikgebied. De jachthaven heeft een eco-label.
Voor de duikers, en dat ben ik ook, is er 300 meter uit de kust de duiklocatie ‘Les Grandes Tables’. Daar bevinden zich onderzeese kliffen. De tafels werden gevormd door lavastromen. Er is een grote concentratie aan vissen daar,
Helaas zullen de renners van al dat moois op de stranden, in het stadje en onder water niets meekrijgen. Het enige waar zij naar zullen verlangen om in te duiken, is hun bed.