[Tour] Bokito grijpt mis

Jan (Bakoenin)

De sprint van Greipel was heel sterk
Toch ging het bij de streep net mis
Want ook al twijfelde men wel
Het werd gewoon weer Cavendish

Dit was weer zo’n rit waarvan je al bij het zien van het profiel weet dat je het voorlopig moet doen met het kijken naar mooie kastelen, leuke vondsten van de cameramensen onderweg, opnames van huisvlijt en een kopgroepje dat heel lang stand houdt, maar uiteindelijk wordt achterhaald door het peloton.
Een massasprint dus. Massasprints zijn best interessant, maar ze vinden pas aan het einde van de etappe plaats. Het zou leuk zijn als ze eens met een massasprint zouden beginnen. De winnaar wordt dan alvast uitgeroepen tot winnaar van de etappe en de overige renners hebben dan de hele verder etappe de tijd om dat ongedaan te maken. Aan het einde moet dan wel de eerdere winnaar los zijn van de renner die aan de eindstreep wint en dus niet in dezelfde tijd binnenkomen. Dan krijg je in ieder geval strijd, denk ik. De ploeg van de renner die de eerste sprint heeft gewonnen zal de koers willen controleren, maar alle andere ploegen willen dat dan juist niet. De ASO zal het wel een slecht plan vinden.
Toch viel er nog best wat te genieten. Er was een kopgroepje van drie renners. Die hadden onderweg de prijzen al leuk verdeeld. De Deen Morkov (door Boogie ‘Moorkop’ genoemd) had zondag de bergtrui veroverd en wilde het bezit ervan verstevigen, de Franse renner Kern wilde graag de tussensprint winnen en de andere Fransman Roux mocht dan aan het einde van de vlucht nog even wegspringen en zo het rode rugnummer binnenslepen. Maar ook als Roux niet was weggesprongen, had hij van mij de prijs voor de strijdlustigste renner mogen hebben. Ik heb hem namelijk de hele beklimming van de Citadel van Namen met één hand aan het stuur zien rijden. Hij had namelijk last van zijn pols en kon op die manier niet aan het stuur trekken. Ik weet niet of jullie wel eens een bergje op zijn gefietst, maar ik kan je verzekeren dat zoiets maar moeizaam gaat met één hand aan het stuur. Je kunt wel zeggen dat de benen het moeten doen, maar dat is echt niet zo. Toch kon Roux gewoon in het wiel van de anderen blijven. Nu reden die er niet voor om hem los te rijden, maar toch.

Een massasprint dus. De eerste dit jaar en dus was ik benieuwd of de sprinters die ik in mijn lijstje heb in de diverse poules het goed zouden doen. Zo’n zeventien kilometer voor de streep zag ik al dat ik Kittel wel kon doorstrepen. Het is zijn eerste Tour en blijkbaar zat hij daar zo mee in zijn maag dat het pijn ging doen.
Dat Cavendish won was toch wel een beetje verrassend. Natuurlijk had ik hem wel op de eerste plaats gezet, maar er waren wat twijfels bij de heren Dijkstra en Ducrot, omdat Cav een paar kilo’s is afgevallen vanwege het zware Olympische parcours. Daar wil hij winnen, maar dan moet hij wat beter omhoog rijden dan in het verleden. En een sprinter die wat afvalt, raakt wat van zijn sprintvermogen kwijt volgens D & D. Nou, we hebben het kunnen zien. Mark heeft zijn eerste alweer binnen.

De Nederlanders in de Tour.

In een massasprint hebben wij Nederlanders op dit moment geen uitblinkers. Kenny van Hummel kan het wel een beetje, maar kan het in een Tour toch niet opnemen tegen renners als Cavendish, Greipel, Sagan en Goss. Tom Veelers verbaasde me wel. Een mooie vierde plek. Hij zou normaal gesproken de laatste man in de sprinttrein voor Kittel zijn geweest, maar Kittel had maagpijn en daardoor was al snel het nekkie eraf (zou Boogerd zeggen). Dus besloot Veelers het maar zelf te proberen en dat was geen slecht idee. Ondertussen is er nog steeds geen Nederlandse etappezege sinds Weening in 2005 er eentje won. Misschien morgen?

Om over na te denken: Het rouxde rugnummer.

Morgen rijden de renners naar Boulogne-sur-Mer in het departement Pas-de-Calais. We hebben dit jaar twee grote sportevenementen waarbij dit stadje is betrokken. Natuurlijk de Tour de France, want de renners komen er morgen aan, maar ook het Europees Kampioenschap voetbal, want Franck Ribéry is er geboren.
Het is al een erg oud stadje, want het was de bestemming van een Romeinse heerweg die van Keulen via Heerlen en Maastricht naar Boulogne liep. De Romeinen noemden de stad Bononia.
Engelse toeristen overnachten er nog wel eens voor ze de ferry naar Dover nemen. Dat kan namelijk in Boulogne. En het is daar veel gemoedelijker en typisch Frans dan in het grote Calais. Je kunt er op de kade naar de vissers kijken die hun vangst sorteren of bij de stalletjes waar de vrouwen de vis fileren. En natuurlijk kun je er prima verse vis kopen. Dat wisten Asterix en Obelix al, maar hun visboer wilde per se de vis uit Lutetia en die was niet altijd vers.
De grootste attractie van Boulogne is Nausicaa, een centrum waar je uitgebreid kennis kunt maken met de relatie die er tussen mens en zee is.
En dan is er natuurlijk ook het strand, want het plaatsje ligt aan de zee. Dat strand behoort tot de Côte d’Opale waar je kilometers zandstrand kunt vinden. Een leuke vakantiebestemming, maar dan moet het weer wel een beetje meezitten.

Met dank aan Sdivad voor de column van gisteren. Ik was verhinderd en hij was bereid om de column te schrijven. De 13e ben ik ook verhinderd.