Donderdag komt de zomer

Neuskleuter

Heel Nederland maakt zich op voor aankomende donderdag. Koninginnedag, Bevrijdingsdag, sinterklaas, kerst, carnaval, Pasen, Moederdag, Vaderdag, nee, zelfs een EK-wedstrijd is niets bij de voorbereidingen op een zomerse dag in Nederland. Temperaturen boven de 22 graden zijn inmiddels zo zeldzaam, dat er momenteel wordt overlegd over de motie om dit soort dagen tot nationale feestdag te verheffen.

Neem donderdag allen vrij, want het zal een zomerse dag worden! Het is al eind juni, dat zou verdorie weer eens tijd worden ook. De zon, hoe voelt die ook alweer? Waar ligt de zonnebrand? En welke kleding moet je in vredesnaam aantrekken, nu je voor het eerst de keus hebt uit die enorme stapel nieuwe zomerse kleren in de kast? Gelukkig hebben de meeste winkels op woensdag koopavond ingesteld om de laatste zomerinkopen te doen voor die ene dag aanbreekt.

De voorbereidingen voor aanstaande donderdag zijn al druk aan de gang. De horeca koopt extra bier, wijn en rosé in, ijsklontmachines maken overuren om de enorme vraag aan te kunnen. IJsthee wordt op die ene dag niet langer geboycot door mensen die de voetbalreclames met Kabouter Cabau niet meer kunnen zien. De terrastafeltjes en stoelen worden nog eens stevig opgepoetst, en tussen de regenbuien door worden de zonneschermen en parasols getest op hun zonweringsvermogen en schaduwfactor. De horeca zal de hele jaaromzet uit deze ene zomerse dag moeten halen, dus consumenten worden opgeroepen om vooral zo veel mogelijk van de zon te genieten.

Om de horeca tegemoet te komen, worden er op dit moment lijsten opgesteld voor mensen die toegang krijgen tot de Nederlandse stranden. Wegens filegevaar en het risico om enkele uren zonovergoten strand te missen, mogen alle Nederlanders die met de auto naar het strand willen zich opgeven bij de ANWB. Uit alle gegadigden wordt per provincie een selectie gemaakt van de mensen die vergunning krijgen om naar het strand te rijden. Alle deelnemers krijgen daarover uiterlijk op woensdagavond bericht. Voor personen die niet geselecteerd zijn, stelt de ANWB een pakketje samen met leuke uitjes in de regio, zodat ook deze mensen nog optimaal van de zon kunnen genieten.

Het schijnt trouwens dat de commerciële omroepen enige inspraak hebben op de deelnemerslijst van de ANWB. Het is nog niet officieel bevestigd, maar de commerciëlen lobbyen er op dit moment voor dat de selectie van de ANWB niet zal plaatsvinden op provincie, maar op schoonheid. De commerciële omroepen pleiten ervoor dat mensen van 55 jaar en ouder niet worden toegelaten op het strand, omdat hun vlotte camerajongens dit niet aankunnen. Andere groepen die uitgesloten zouden moeten worden op het strand zijn witte mensen, dikke mensen, mensen in sandalen, mensen die sokken dragen in sandalen, junks, zwervers, Groningers, mensen met hangtieten, rughaar en volkszangers. Op deze wijze kunnen de commerciële omroepen zorgdragen voor prachtige, nostalgische beelden van het perfecte strandleven van Nederland.

Het mag duidelijk zijn dat het hele land in rep in roer is. De zomer komt eraan. En aangezien de zomer in Nederland tegenwoordig maar één dag lijkt te duren, wordt het donderdag een feestdag. Geniet. En zon met mate.