Heitinga's vliegtuig

Robert (Sdivad)

“Just arrived in Ibiza! Holiday time!!!!”, met daarbij een foto van vrouw, kind en privé-vliegtuig. John Heitinga twitterde het afgelopen week en er ontstond aardig wat ophef over. Het was ongepast om zo vroeg na de roemloze uitschakeling het EK op vakantie te gaan. Het was patsergedrag om met een privé-vliegtuig naar Ibiza te gaan in plaats van gewoon in de rij te gaan staan op Schiphol. Wat een onzin. Laat John Heitinga lekker doen waar hij zin in heeft: hij heeft vakantie. Ik vind het erger dat hij vier uitroeptekens gebruikt.

We hadden allemaal graag een goed resultaat van Oranje gezien op het EK. De KNVB gaf de vice-wereldkampioen een realistische doelstelling mee: het bereiken van de halve finale. Realistisch, omdat bij overleven van de ‘poule des doods’ een op papier zwakkere tegenstander zou volgen: Griekenland of Tsjechië, blijkt nu. Dan zou de halve finale prima te bereiken zijn. Maar het liep anders en dus wordt er nu gezocht naar oorzaken. Dat is logisch en mag dan ook zeker, maar er worden nu relletjes gemaakt om niks.

Robin van Persie stond na een van de nederlagen te telefoneren in het stadion, naast een tribune. Er werd schande van gesproken. Maar waarom? Als Van Persie met iemand wil bellen, dan mag hij dat doen. Dat zoiets toevallig in het stadion gebeurt is geen probleem: de wedstrijd was al afgelopen, de nederlaag was er al. Dat belletje veranderde daar niets aan. Het feit dat Van Persie niet met de pers wilde praten, daar zou je wel over kunnen vallen. Het Nederlands Elftal is zo ongeveer publiek bezit en dan hoor je het volk te woord te staan. Niet over Arsenal willen praten? Prima, maar dan wel graag over Oranje.

Dan waren er nog de vermeende vechtpartij tussen Bouma en een staflid, het wel of niet dreigen met vertrek door Van der Vaart in aanloop naar het toernooi en natuurlijk de discussie rond Huntelaar en Van Persie en eventuele woorden die daar zouden zijn gevallen. Natuurlijk, ik wil graag weten wat er allemaal wel en niet heeft plaatsgevonden en wat eventuele oorzaken zijn van de uitschakeling. Maar speculeren heeft totaal geen zin, en het zoeken naar en bekritiseren van de allerkleinste zaken, wat nu dus gebeurt, voegt niets toe.

Zo ook het privé-vliegtuig van Heitinga. Johan Derksen zei daar gisteren in VI Oranje over dat hij die foto niet had moeten twitteren. Volgens hem heeft Heitinga een aantoonbare wanprestatie geleverd op het EK, wordt hij daar vorstelijk voor beloond en dan doe je dit niet. “Doe dat dan in alle stilte. Nu is het van: ‘Kijk mij het eens goed hebben’. Dan ben je een ordinaire patser.” Hij kreeg er zelfs applaus voor. Terwijl Heitinga’s loon niets te maken heeft met het Nederlands Elftal. En als hij dat geld wil gebruiken om lekker relaxed en snel op vakantie te gaan, dan mag hij dat doen. Johnny heeft vakantie. Laat hem lekker doen wat hij wil.