Voetballiefhebbers

Robert (Sdivad)

Kunt u vijf spelers van Portugal opnoemen die vanavond op het veld zullen staan tegen Nederland? Cristiano Ronaldo en dan nog vier dus. Lukt dat? Zo ja, dan mag u vanavond voetbal kijken en er een mening over hebben. Ik ben dan erg benieuwd naar uw visie op de wedstrijd. Zo nee, dan mag u vanavond voetbal kijken en er een mening over hebben. Maar doe dat dan alsjeblieft ver uit mijn buurt.

Gelukkig bestaat daar een mooie oplossing voor. Mensen uit die laatste groep kijken in de kroeg, op een andere centrale plek op een groot scherm, of met een vriendengroep bij iemand thuis. Lekker gezellig en allemaal in het oranje gekleed. Flink bier drinken, juichen bij een Nederlands doelpunt, kankeren als Oranje verliest en dan ook nog klagen over de grote bedragen die de stervoetballers verdienen. Maar waarvoor kijk je dan? Voor de gezelligheid? Dan ben je dus geen voetballiefhebber, maar een oranjegek.

Morgen vertrekt het Nederlands Elftal zo goed als zeker uit Krakow, want dan is Oranje uitgeschakeld. Gek genoeg vertrekt de NOS dinsdag dan ook. Wat is dat voor iets raars? Het toernooi gaat nog gewoon door en dan gaan ze Studio Sportzomer vanuit een studiootje in Hilversum doen. Op zich is er niets mis mee om dat programma gewoon in Hilversum te maken, maar doe dat dan gedurende heel het toernooi zo.

“Dichtbij het Nederlands Elftal zitten”, wat een onzin. Alsof je meer hoort en ‘dichter’ bij het elftal staat als je 100 meter verderop een avondprogramma maakt. Tuurlijk niet. Ook als je dat programma vanuit Hilversum maakt kun je wat verslaggevers in Krakow neerzetten. Op die manier kun je het EK ook prima op een journalistieke manier brengen, tegenover meer het amusement van RTL. Oranje uitgeschakeld? Dan gaat ook de NOS naar huis. Zijn ze daar soms ook oranjegek en doet het er straks niet meer toe als Tsjechië, Griekenland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en drie andere landen uit gaan maken wie er kampioen wordt?

Ja, ze blijven de wedstrijden wel uitzenden, maar dan wel op de light manier. Want ook het EK Journaal houdt er mee op: Nederland eruit, dan ook geen EK Journaal meer. Waarom niet? Het EK Journaal gaat over heel het EK en dat gaat nog gewoon door. Maar nee, omdat de helft van de kijkers enkel oranjegek is en afhaakt zodra ‘we’, of dan dus ‘ze’, eruit liggen, wordt de andere helft van de kijkers ook gekort. Jammer. Bij de Champions League stoppen we toch ook niet ineens met de voorbeschouwing als Ajax eruit ligt?

Gelukkig is na vanavond de oranjegekte voorbij. Tuurlijk, ik had het leuk gevonden als Nederland succesvol was geweest, maar ik geniet nu echt niet minder van het EK. De echte voetballiefhebber blijft kijken. De echte voetballiefhebber kan over twee jaar ook vóór het toernooi al vijf Portugeze voetballers opnoemen.