Impressie vanuit L.A.: Dag 1

Pheno

Vandaag is het dan zover: Microsoft trapt de E3 af met hun persconferentie. Omdat elke fatsoenlijke uitgever alles al voor de E3 snel op internet heeft gegooid waren er geen verrassingen. Normaal zou een nieuwe Gears of War een bom doen inslaan, nu werd het ontvangen met een "uh ja, dat wisten we al"-applaus. Elke presentatie werd weer prachtig voorgelezen vanaf de autocue, behalve die van de makers van South Park. Als helden werden ze onthaald en als helden verlieten ze weer het toneel. Jammer dat we hun game niet in een koelkast kunnen spelen. Ook Alex Ruiz mocht op aandacht rekenen, al vraag ik me af of dat door het spel kwam, of door haar verschijning. Ik ben de naam van het spel in ieder geval kwijt. Usher kwam Dance Central 3 nog even indansen, omdat het kan.

 

Een voordeel van alle persconferenties achter elkaar: de bussen rijden er ook naar toe. Het nadeel, een gids weet me te melden dat de bus naar EA pas over een uur vertrekt. Oke, dan ga ik wel met een bus naar een hotel en loop dat stukje. Per toeval kom ik StefanW nog tegen ook, dus dat zoeken voor het Orpheumgebouw voordat de persconferentie van EA begint is al opgelost. We zien een lange rij dat zelfs om het hoekje doorgaat. Als echte Nederlanders doen we alsof onze neus bloed en lopen door tot aan het begin van de rij en komen er ook nog mee weg ook. Prima plaatsen te pakken en EA schiet de ene shooter na de ander op ons af. Afwisselend met nog eens een sportspel. Eigenlijk niets spectaculair verrassend, al werd de zaal gek bij de UFC-aankondiging. Zelf ben ik gek op SimCity, en zoals te verwachten kregen we daar ook iets van te zien. EA heeft een sterke line-up van titels, maar ik krijg toch de indruk dat ze niet veel met nieuwe IP doen. Medal of Honor, Dead Space, Crysis, de toekomst van Star Wars: The Old Republic , Battlefield 3 Premium, FIFA, Madden, Need for Speed: Most Wanted, SimCity en de facebookvariant van SimCity. Grote titels, maar innovatie is ver te zoeken.

 

Anders werd dat bij Ubisoft. Na een epische binnenkomst zonder uitnodingingsbrief, werden we getrakteerd op Flo Rida, om Just Dance 4 aan te kondigen. Ubisoft heeft natuurlijk al sterke franchises, dus raar is het niet dat we daar meer van zagen. Sam Fisher is weer terug in een nieuwe Splinter Cell en Rayman komt voor Wii U uit. Far Cry 3 was een hele tijd onder mijn radar, maar maakt nu pas indruk. De borsten in de trailer vestigden in ieder geval de aandacht. Over Assassin's Creed III kan ik kort zijn, dat wordt een hele grote, dat kan haast niet misgaan. Met nieuwe IP als Shootmania Storm, Avengers, ZombiU, maar vooral Watch Dogs zorgen ze ook voor nieuwe aanwas. Vooral Watch Dogs sloeg in het publiek in als een bom. Ge-ni-aal.

 

De laatste voor vandaag was Sony. Quantic Dream zou met een nieuwe titel komen en daar trapte Sony dan ook meteen mee af. Beyond: Two Souls wordt afgaand op de trailer een parel. Sony heeft nog iets goed geheim kunnen houden en dat was het nieuwe Wonderbook. Niemand minder dan J.K. Rowling heeft er een interactief boek voor geschreven en als het aan Sony ligt komt er nog veel meer interactief en ook educatief materiaal aan. Sony komt ook met een nieuwe Vita-bundel met geheugenkaartje (zo zo, nu wel) en Assassin's Creed: Liberation, waarin je een vrouwelijke assassin speelt. Assassin's Creed III passeerde nog eens de revue, maar dan in een zeeslag. Hoe groot wordt de game wel niet? Sony brengt een PlayStation 3-bundel met de game aan. Bij Far Cry 3 kwam nog het nieuws dat er een vierspeler co-op in gebakken is. Natuurlijk was er ook God of War: Ascension. Die game wordt bruut, heel bruut. Het publiek reageerde vrij heftig op de hersenen van de olifant die eruit getrokken werden. Niet geheel raar. Als laatste toonde Sony ons gameplay uit Last of Us. Een mindblowing ervaring, letterlijk en figuurlijk.

 

Een winnaar aanwijzen is lastig. Nintendo gaat morgen hun persconferentie geven en die willen het vooral over games voor Wii U gaan hebben. Ikzelf was het meest onder de indruk van Ubisoft. Een goede mix van gevestigde en nieuwe IP en Watch Dogs is toch een verrassing te noemen. Quantic Dream zal de komende tijd de aandacht krijgen van de gamewereld, want zij weten de nieuwsgierigheid goed te prikkelen.