Weg met die Roemeen!

Tim (Teundepopulist)

Vorige week schreef ik het al, Amsterdam beschouwt zichzelf als de bakermat van tolerantie. Toch zijn we in het hoofdstedelijke minstens zo dol op regeltjes als elders in het land. Amsterdam is het zat om overspoeld te worden met talentloze Roemenen die in een monsterpak schieten en hopen dat toeristen hiervoor willen betalen. Het vrijemarktprincipe van vraag en aanbod werkt niet geruisloos op de markt van levende standbeelden. Dit ligt niet alleen aan een gebrek aan smaak onder toeristen. De vrije markt wordt ook verstoord door goudgespoten Oostblokkers die de toeristen onder lichte dwang kennis laten maken met het adagium 'kijken is betalen' .

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is het asociale geschooier zat en wil daarom een soort van Idols voor straatartiesten organiseren. Het is echter nog maar de vraag hoe dit efficiënt aan te pakken. Want intimiderende Graaf Dracula's en Magere Heins mogen dan weinig hoogstaand zijn, je wilt toch dat de mindere muzikale goden ook een kans krijgen op de straten. Een vals gespeelde versie van 'Aan de Amsterdamse grachten' is een ervaring die je dagjesmensen niet wilt ontnemen. Bovendien moet je uitkijken met de huidige bezuinigingen op cultuur en kunst. Voor je het weet staat een hele lichting conservatorium-afgestudeerden op de Dam de tweede symfonie van Mahler te spelen. Dat ziet de lokale PvdA ook in en die wil daarom niet dat louter geschoolde muzikanten en nachtegalen in aanmerking komen voor een plek. Anders gezegd: je gunt Joan Franka ook een carrière na het songfestival.

Maar hoe pak je de organisatie van zo'n auditie aan? Je zou de kandidaten kunnen onderwerpen aan de reguliere Idols-jury. Met Gordon als jurylid heb je een ervaren rot als het gaat om het maken van matige muziek waar niemand op zit te wachten – maar die toch geld verdient -omdat het zo'n aardige jongen is. Maar misschien kunnen we dit vraagstuk ook koppelen aan een andere recente ontwikkeling. Via de account straatvogel twitteren Amsterdamse daklozen tegenwoordig. Met deze account willen zij burgers informeren over de veelzijdigheid van daklozen. Waarom laten we niet een groepje van deze daklozen door de stad lopen, dat doen ze toch al regelmatig, en beslissen wie hun dagrust nog mag verstoren. Lijkt me toch fantastisch. Bovendien hoeven we daar dan geen aparte geldverslindende commissie voor op te tuigen. Ik zie het al voor me. “Die gast in het zilver op de Dam ken niet eens 10 seconden stilstaan #oprottenmetdiespast” of “Wat een klojo die dracula. Die krijgt van mij een dikke vette (roem)één. Het kan natuurlijk ook positief “die vuurspuwer wist mijn sjekkie aan te stekken en ik heb mijn wenkbrauwen nog #topgozer”. Van de straat voor de straat. Dat lijkt me een prima plan.