Te moeilijk

Robert (Sdivad)

Het is veel te makkelijk om Tofik Dibi hier neer te zetten als een slechte lijsttrekker door zijn “BAM!” belachelijk te maken. Ik heb de laatste dagen geen PowNews gekeken, maar het zou me niet verbazen als Rutger heeft gevraagd aan Tofik wat ‘ie op z’n BAM!metjes had die dag. Het is ook veel te makkelijk om het CDA af te kraken aan de hand van de zes kandidaat-lijsttrekkers. Er is zoveel te makkelijk.

Het is namelijk ook veel te makkelijk om het DWDD-lijstje met de belangrijkste sporters ooit, de sporters die hun sport hebben veranderd, af te zeiken. Clarence Seedorf één van de belangrijkste sporters ooit? Nee. Misschien wel belangrijk in de ontwikkeling van Suriname, maar meer niet. Lance Armstrong, tuurlijk, Dick Fosbury, tuurlijk, maar Seedorf, nee. In zo’n lijstje is Seedorf veel te hoog ingeschaald. Zo hoog als zijn penalty tegen Turkije? Ja, maar dat is dus weer te makkelijk.

Het is veel te makkelijk om Bert van Marwijk een slechte bondscoach te noemen nu hij Urby Emanuelson niet meeneemt naar Lausanne, maar Wilfred Bouma wel. Oké, voor mij is dat al wat minder makkelijk omdat ik Bert vorige week onaantastbaar heb genoemd, maar toch: iemand veroordelen op basis van het positief beoordelen van Wilfred Bouma is te makkelijk. Het is ook eigenlijk veel te makkelijk om leuke LuckyTV-filmpjes te maken met Boer Zoekt Vrouw-fragmenten. Maar vooruit, ze zijn zo hilarisch: dat mag dan nog net.

Wat is er dan te moeilijk? Eindexamens, als je de belachelijk vele klachten die het LAKS krijgt moet geloven. Wat een onzin is dat. Als je examen te moeilijk is, ben je niet geschikt voor je schoolniveau. Doe dan maar gewoon een jaartje over, of stroom af naar een lager niveau, maar ga niet lopen klagen dat het te moeilijk is. Er is afgesproken dat examens een bepaald niveau hebben zodat je diploma straks ook wat waard is. In het hbo is de waarde van een diploma al flink gedaald, laten we dat maar niet laten gebeuren in het middelbaar onderwijs.

Als we het middelbaar onderwijs namelijk te makkelijk maken, wordt de overstap naar bijvoorbeeld het hbo te moeilijk. “Zelfs het hbo!”, dat is dan weer te makkelijk om te roepen. Examenkandidaten, doe gewoon niet zo moeilijk, maak je examens zonder stress, en als je geschikt bent voor je examenniveau, dan loop je daar makkelijk doorheen.