Lekker wijf is beste student

Tim (Teundepopulist)

In de afgelopen jaren hebben Nederlandse studentenorganisaties diverse protesten georganiseerd tegen het onderwijsbeleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Met zijn maatregelen zou hij de tweede studie ontmoedigen, de kenniseconomie uithollen en studerend talent belemmeren in hun zelfontplooiingsproces. Wie naar deze demonstraties kijkt is hoopvol over het aanstormend talent dat Nederland heeft. Maatschappelijk betrokken, leergierig en klaar om uitgedaagd te worden. Je zou dus verwachten dat de persoon die wordt gekozen tot 'Student van het Jaar' iemand is die een briljante scriptie heeft geschreven, de G500 heeft opgericht of een succesvol bedrijf runt naast een voltijdsstudie.

Niets is minder waar als je naar de finalisten kijkt van de 'Student of the year'-verkiezingen, georganiseerd door Studenten.net. De finalisten ademen SBS 6, bouquetreeks-romannetjes en doorzonwoningen in Nieuw-Vennep. Een volgende Einstein, Dijkgraaf of Tinbergen zal zich vermoedelijk niet onder de finalisten bevinden. Tenminste dat concludeer ik op basis van de profielen van de lieve schatten. Neem nu Shanna, momenteel de populairste deelneemster, in de categorie chicks met een inschrijving op het HBO of hoger. Shanna studeert Media en Entertainment Management, het perfecte voorportaal voor een werkloosheidsuitkering. Zo'n containeropleiding met een mooi label dat veel studenten trekt. Is namelijk goed voor de financiering van kwaliteitsinstelling Inholland. Shanna ziet dat zelf echter heel anders. “Je wordt opgeleid als manager en kunt dus overal aan de slag”. Wat dat betreft is er niet veel veranderd sinds ik tien jaar geleden mijn HAVO-diploma behaalde. Het merendeel van de Havisten wil manager worden, al hebben ze geen idee wat dat precies is. Maar goed het bekt lekker en een dikke bankrekening lonkt.

Geld is ook de voornaamste drijfveer van Heidi, de nummer twee in de categorie studenten met tieten. Heidi de geldwolf volgt met Econometrie een zeer respectabele studie. Teleurstellend is het dan ook om Heidi's doelstellingen te lezen: geld, geld en nog meer geld. Klinkende munten die goed besteed worden. Haar verborgen talent is namelijk shoppen. Tijdens de uitvoering van dit talent koopt ze prachtige boeken zoals 'The devil wears prada' en anorexiabevorderende bladen als Grazia en Cosmopolitan. Dat de Nederlandse kwaliteitskranten geen lang leven beschoren is, wordt nog duidelijker als we kijken naar de nummer drie bij de vrouwen. Joyce. Net als de andere twee dames een prachtig koppie. Joyce studeert ook aan Inholland, een MBO-school met een ondergemiddeld percentage Nicholsonjassen, die zij positief framet als University of Applied Sciences. Haar favoriete krant is de Metro. U weet wel, dat papieren vodje in de trein waar tussen de vijfregelige ANP-berichten en advertenties meer aandacht wordt geschonken aan de tepels van Lady Gaga dan aan de recente val van het kabinet.

Als we kijken naar de mannelijke kandidaten is het nauwelijks beter. Maar goed waarom zou ik als heteroman ook kijken naar de mannen. Volgens de Twitteraccount van de organisatoren moeten de deelnemers knap, ambitieus, mediageniek en intelligent zijn. Deze eisen zijn dan ook in volgorde van belangrijkheid. Geil moet ze zijn! Twee feministische golven verder werkt deze verkiezing nog vrolijk mee aan het beeld dat vrouwen vooral mooi moeten zijn. De verkiezing toont aan dat Zijlstra's plannen voor de debilisering van Nederland succesvol zijn. Ondanks de nobele protesten van een selecte groep studenten prijkt over twintig jaar Zijlstra's favoriete schrijver Dan Brown bovenaan op de boekenlijst, krijgen studenten de Grazia gespeld en lezen we nieuws in eenkolommers op de website van Metro. Gelukkig worden colleges wel gegeven door lekkere wijven. Dat dan weer wel.