Oog om oog, tand om tand

Martine (Shortstuff)

Tieners die een juwelier overvallen en deze vervolgens neerschieten, het gezicht overduidelijk en herkenbaar in beeld. Een verbazingwekkende en onacceptabele daad. Hoe kun je het over je hart verkrijgen zo’n gruwelijk daad te plegen? Misschien zie ik de wereld rooskleuriger dan dat deze in werkelijkheid is, misschien ben ik de braafheid zelve, begrijpen doe ik het in elk geval niet.

Na acht jaar in Den Haag te wonen ben ik heel wat gewend. Het leven in de stad kan wat lawaai met zich meebrengen. Tot tweemaal toe ’s nachts de politie aan de lijn vanwege idioten die op straat fietsen slopen of pogingen doen een scooter toe te eigenen. Schreeuwende, dronken en ruziënde mensen, ik kijk er niet van op. Toch kan ik het domweg niet accepteren dat er mensen zijn die dit doen. Daarmee doel ik ook op de genoemde figuren die we dieven noemen.

In mijn studententijd had ik soms nog 6 euro over om een week van te leven. Na vele verhuizingen liep de spaarrekening leeg en was ik gedwongen bij familie te lenen. Maar de gedachte een winkel te overvallen omdat ik in financiële problemen zit, no way. Blijkbaar dachten deze jongens daar anders over. Een heel leven hadden zij voor zich om een baan te vinden, hun best te doen rond te komen. Dat kunnen ze nu wel vergeten. Misschien maar goed ook. Want onacceptabel vind ik het, iemand neerschieten die hard werkt voor zijn geld om jezelf iets toe te eigenen wat niet van jou is.

Ook zou de verdachte uit angst geschoten hebben, tot tweemaal toe. ‘Het was niet de bedoeling’. Ja, dat had je je dan maar moeten bedenken voor je met geladen pistool een overval ging plegen. Dat was zeker ook niet de bedoeling? Tegenwoordig zijn er, belachelijk genoeg, ook neppistolen in de handel, die er zo professioneel uitzien, dat deze voor genoeg dreiging zouden kunnen zorgen. Echter ga je wat mij betreft al te ver wanneer je steelt van anderen, laat staan daarbij geweld of zelfs wapens gebruikt.

Het gebeurt niet alleen hier, het gebeurt overal. Jammer genoeg. Onschuldige doden die vallen, moorden die worden gepleegd. Ik kan er nog steeds niet over uit. Het leven van deze juwelier is hem ontnomen. Wat mij betreft mag dat van hen ook ontnomen worden, door een levenslange gevangenisstraf.