Cold turkey

Jan (Bakoenin)

Vroeger waren er veel mensen die geloofden dat je na je dood terugkomt als een of ander dier. Misschien zijn er nog wel mensen die erin geloven. Ik geloof wel in reïncarnatie, maar dan naar een hoger plan en terugkomen als dier is toch wel een stapje terug.
Maar het is wel leuk om erover te filosoferen. Ik heb er wel over nagedacht als welk dier ik dan terug zou willen komen na mijn dood. De huiskat staat met stip op nummer 1. Lekker met je luie reet op een hoogpolig tapijtje ergens voor de open haard. Iedere dag van die heerlijke kattenbrokjes en af en toe een vogeltje of een muis als je naar buiten mag. In Nederland lopen de meeste katten ook ’s nachts buiten en dat zou ik dan ook wel fijn vinden, want dan kun je lekker achter de poesjes aan. Dat lijkt me wel wat.

In het rijtje dieren waarin ik wel zou willen reïncarneren stond lange tijd ook de kalkoen. Ik zag in Italië en Griekenland mooie kalkoenen die gewoon lekker buiten liepen te pronken. Ze maakten ook van die leuke geluiden, die een beetje deden denken aan de stem van Frans Bauer toen hij net aan zijn stembanden was geholpen. Ik stelde me dan voor als mannetjeskalkoen. Die heeft vaak meerdere hennen tegelijk. Ze moeten wel moeite doen om een vrouwtje te krijgen en lopen dan de hele dag te pronken, want er zijn in de kalkoenenwereld nu eenmaal geen datingsites. Leuke dieren, vind ik het.

Maar geen haar op mijn hoofd die er nu nog aan denkt om terug te komen als kalkoen. Ik dacht altijd dat alleen kippen, varkens en koeien de lul waren om met duizenden tegelijk opgepropt in een stal te zitten. Die hebben het nog slechter getroffen met hun huisvesting dan de Polen en Bulgaren. Geen enkele ruimte om zich te bewegen. Nog maar net op de wereld en dan al moddervet. En denk maar niet dat die bio-industrie nodig is om de hongersnood in de wereld te bestrijden. Nee, die is er om ons in de supermarkt kiloknallers te verkopen tegen een belachelijk lage prijs en ons de keuze te geven uit tweeduizend soorten beleg. En die kippen en varkens zijn ook echt niet te vreten. Er zit totaal geen smaak aan en dus eet ik ze niet.
Ik dacht dat een kalkoen wel een goed alternatief zou zijn voor die zielige en smaakloze biodieren, maar nu blijken die ook al niet meer gewoon lekker buiten te scharrelen.

43.000 kalkoenen in een stal die niet eens als megastal betiteld kan worden. 43.000!
Je zult er maar tussen zitten. En nu moesten ze ook nog eens zomaar worden afgemaakt. Nou, niet helemaal zomaar, want er heerste een milde variant van de vogelgriep. En er is een heel erg klein kansje dat die griep verandert in een gevaarlijke variant voor ons, mensen. Dus moest de hele handel dood.
Nog steeds houden die boeren vol dat de vogelgriep van wilde vogels afkomstig is. Die stoute vogels steken hun lieve kalkoenen, waar ze zo veel van houden, aan. Lul toch niet, man. Hoe zou er in die stal een wilde vogel die kalkoenen moeten aansteken? Door een raampje dat open staat? Die wilde vogels zullen wel gek zijn. Die zien daar een zee van kalkoenen die een enorme teringherrie maken. Nee, die wilde vogels komen niet eens in de buurt van die stallen.

Henk Bleker was ook komen kijken hoe die kalkoenen vergast werden. Hij vond het heel erg voor de boeren. Zulke mooie kalkoenen die er zo gezond uitzagen. Gezond uitzagen? Hoe kan een kalkoen die tussen 42.999 soortgenoten iedere minuut van de dag bijna doodgedrukt wordt er nu gezond uitzien? Bleker bedoelt natuurlijk met gezond dat ze lekker dik waren. Logisch, want ze zouden al bijna naar de slacht gaan.
Die boeren doen ook net alsof ze zo van hun dieren houden. Ze huilen gewoon als ze vergast worden. Maar dat is echt niet uit dierenliefde, hoor. Ze huilen om € 35,00 per stuk. Want dat zouden die veel te dikke beesten opbrengen. En 43.000 keer € 35,00 mislopen is natuurlijk wel om te huilen. Maar laat zo’n Bleker dan niet zeggen dat die boeren zo van hun kalkoenen houden.
Laat ze maar die dierenpolitie van de PVV op dit soort stallen afsturen, want dat is pas echt dierenleed. Maar nee, die zoeken alleen maar zielige zwerfkatjes en paarden die niet goed door hun baasje worden behandeld. Trouwens typisch iets voor de PVV. Wel geld uittrekken voor een dierenpolitie die niet aan de bio-industrie mag komen en willen bezuinigen op het geld dat bestemd is voor mensen die niets te eten hebben en verkracht worden.

Nee, ik blijf er dan toch maar bij dat ik als huiskat in Nederland wil terugkomen als ik toch in een dier moet veranderen. Ook die hebben het vele malen beter dan veel mensen in de derde wereld. Dus ik reïncarneer liever in een leuke Britse langhaar, dan in een jongetje in Somalië. Bovendien heeft die Britse langhaar ook het voordeel dat hij niet terug hoeft naar Engeland als hij illegaal door mensen mee naar Nederland is gesmokkeld en dat voordeel hebben jongetjes uit Somalië niet.
En veranderen in een kalkoen valt sinds kort dus ook af. Ik wist het niet, maar die stallen met duizenden kalkoenen zijn er al jaren. En het uitvalpercentage onder kuikens in de eerste levensweek is veertig procent, dus dan ben je net gereïncarneerd en dan moet je alweer uitkijken naar iets anders. Het lijkt wel een baan in het Nederlandse bedrijfsleven.
En als je het dan wel overleeft dan zit je de rest van je leven met heel veel soortgenoten in een donker hok. Die soortgenoten krijgen dan stress en worden agressief en als je niet oppast, word je doodgepikt. Nee, dan maar een leuke huiskat. Die worden niet gegeten dus hebben ze geen last.

Ik pleit dan ook voor cold turkey. Afkicken dus. Afkicken van de bio-industrie. Niet meer kopen. Want niet alleen die kalkoenen hebben een kutleven en lijden ondraaglijk alleen maar voor onze magen. Nee, ook kippen, koeien, varkens en nog meer dieren die worden gehouden voor massaconsumptie doen dat. En als je het niet voor die dieren doet, kick dan af omdat de kwaliteit van het vlees zo verrot is dat er kilo’s smaakmakers bij moeten om het nog enigszins acceptabel te maken. En van die smaakmakers krijg je dan weer kanker. Aan kanker kun je doodgaan en dan maar hopen dat je niet als kalkoen reïncarneert.
Ik ben geen vegetariër, maar ik eet niet iedere dag vlees en als ik vlees eet, dan let ik erop dat het niet uit de bio-industrie komt. Dan maar wat duurder.
Ik denk trouwens niet dat we na de dood als dieren terugkomen. We komen gewoon weer als mensen terug. Mensen hebben in tegenstelling tot die kalkoenen de keuze of ze lekker alleen in de vrije natuur gaan wandelen of met 42.999 andere mensen in een voetbalstadion gaan zitten. Die laatsten vertonen overigens soms wel dezelfde agressie en stress als die kalkoenen, maar ze worden niet vergast als ze elkaar aansteken en griep krijgen.