Het Zondagse Orakel - Robert M. en het Smurfenlied

Thako (Okaht)

Deze week twee columns van Bakoenin. Nu ben ik sowieso een groot liefhebber van zijn columns maar deze week heeft hij er twee totaal verschillende uit weten te persen, die kwalitatief nog altijd tot zijn toppers behoren.

Bakoenin – Robert M. levenslang
Dit soort rechtszaken zijn en blijven altijd controversieel. Ze roepen de diepste oeremoties op en zorgen altijd voor de ultieme botsing van wraakgevoelens met de logica en zakelijkheid van de rechtsgang. Juist daarom blijft het in mijn ogen belangrijk om de waarde van die logica en zakelijkheid te blijven bewaken.

Laten we vooropstellen dat we het in Nederland qua rechtssysteem heel behoorlijk voor elkaar hebben. Je komt hier niet voor de eerste de beste scheet in de gevangenis terecht. Als je buurman een hekel aan je heeft, kan hij niet zomaar met een verzonnen verhaaltje naar de politie stappen, om je tien jaar achter de tralies te krijgen. Wie zijn of haar ongenoegen over de overheid uit, kan zelfs door de hoogste rechters niet even uit de roulatie worden gehaald.

Dit heeft alles te maken met de wijze waarop ons rechtssysteem werkt. Geheel gericht op onpartijdige waarheidsvinding en heel ver ingedekt met maatregelen om te voorkomen dat allerhande bijzaken die onpartijdigheid in de weg staan. Dit is een groot goed. En juist bij dit soort rechtszaken moeten we goed voor ogen houden hoe belangrijk het is dat ons wetboek de samenleving niet enkel moet beschermen tegen klootzakken als Robert M. maar dat het ons ook beschermt tegen ongefundeerde wraak.

Tijdens het Neurenberg Proces werd de gehele nazitop berecht. De schuld van deze waanzinnigen was al lang duidelijk. De uitkomst voorspelbaar. Toch kregen zij de allerbeste advocaten ter wereld tot hun beschikking. Zelfs hen werd iedere kans geboden om voor hun onschuld te pleiten. En juist daardoor toonden de geallieerde mogendheden hun beschaving tegenover het demonische karakter van de overwonnen vijand.

Als je Robert M. niet alle mogelijkheden binnen ons rechtssysteem zou aanbieden, wordt dit systeem ondermijnd. Hij heeft bekend en de bewijzen staan op video. Maar als hij deze mogelijkheden niet krijgt, wordt de kans groter dat ik die kans ook niet krijg, als iemand meldt dat ik mijn nichtje te stevig heb geknuffeld.

Bakoenin – Popiejopiebijbel
Ik begrijp ook niet waarom een boek naar jip-en-janneke-taal moet worden vertaald, om de boodschap duidelijker te maken. Volgens mij is dat een bewijs van onvermogen. Een bewijs van onvoldoende inzicht in de eigen visie. Of een volledige onderschatting van je publiek. Als je zelf weet wat je bedoelt, moet het simpel zijn om dat inzicht over te brengen. Als dat niet lukt, zul je moeten accepteren dat de toehoorder geen zin heeft om jouw boodschap te slikken.

De Bijbel kent nogal wat vertalingen hoor. Ontstaan en samengesteld binnen de katholieke kerk werd er al meteen een nieuwe vertaling gemaakt bij de eerste afsplitsing binnen het christelijke geloof. Vanaf dat moment kwamen er meteen de vertalingen vanuit het Latijn, Grieks en Hebreeuws naar alle lokale talen, waarbij je mag stellen dat daar al meteen verschillen ontstonden. Ik ga er gevoeglijk van uit dat een hitsige Spanjaard op een terrasje een andere vertaling produceerde dan een depressieve Zweed, die moeite had om zijn donkere hut een beetje warm gestookt te krijgen.

Bijna iedere nieuwe stroming kreeg een nieuwe vertaling en ieder land dat werd onderworpen aan een christelijke heerschappij kreeg een nieuwe vertaling vanuit de stroming die net hun halve volk had uitgemoord.

Dan vraag ik me ernstig af wat de waarde van de “moderne” vertalingen is en welke zin het nog heeft om dat ook nog eens een keer simpeler neer te zetten.

Wat als we dit doen met ons wetboek? Gewoon even wat simpeler maken. Weg met termen als “wederrechterlijk bewijs” en “onpartijdige waarheidsvinding”. Geen geneuzel met ingewikkelde "strafbepalingen" of "verzachtende omstandigheden". Als je stout bent, krijg je billenkoek. Als je lief bent krijg je een ijsje. Hoe kun je dan nog een oordeel vellen over Robert M. die een kind tegen beloning van een ijsje billenkoek geeft?

Maar nog belangrijker. Wat moet je met een volk dat te stom is om de kern van de wet te snappen? Dat is dezelfde waanzin als een complete kerk bij wie het beeld van Abraham is verworden tot Vader Abraham, die in de woestijn zijn Smurfenlied ten gehore brengt.