Barbarutte

Tim (Teundepopulist)

Dit weekend was Mark Rutte, de eerste liberale premier van ons land sinds 1912, op bezoek bij de christenfundementalistische jongeren van de SGP. Op zich niks aan de hand. Het gebeurt wel vaker dat politici bij andere partijen buurten. Maar als ik de berichtgeving mag geloven, kunnen we onze minister president inmiddels gewoon Barbarutte kunnen noemen. De man wisselt vaker van visie dan Jeroen Pauw van bedpartner. Barbapapa des vaderlands gaf zijn goedkeuring aan een motie van de SGP-jugend "om van godsdienstvrijheid een speerpunt te maken in het buitenlandbeleid, en druk uit te oefenen op regimes die christenen onderdrukken". Ik vind dit een opmerkelijk standpunt voor iemand die zichzelf liberaal noemt.

Het is moeilijk de verleiding te weerstaan om deel te nemen aan het wedstrijdje tussen de linksprogressieven die om het hardst roepen dat Mark Rutte geen liberaal is. De feiten spreken voor zich; Rutte is terughoudend met de koopzondagen, wil een verbod op hasj, ontneemt mensen hun tweede paspoort, het persoonsgebonden budget is verdwenen en die arme Mauro was bijna de grens overgesodemieterd. Niet allemaal even liberaal, soms zelfs ronduit asociaal. Als echte linksprogressief vat je daarna natuurlijk wel even de prestaties van Rutte's kabinet samen tot het gegeven dat je nu anderhalve minuut tijdswinst boekt op de Afsluitdijk.

Aan deze analyse kan nu Ruttes steun voor de SGPJ-motie worden toegevoegd. Ogenschijnlijk lijkt het een vrij normale en misschien zelfs liberale motie. Godsdienstvrijheid is natuurlijk belangrijk en weinig mensen zullen met een biertje voor de tv zitten om eens lekker te genieten van onderdrukte mensen. Het probleem is de SGP-walm die de motie uitstraalt door te wijzen ‘op regimes die christenen onderdrukken'. Dat toontje van ‘wij hebben God gezien en zijn dus belangrijker'. Gadverdamme. Rutte had de aanwezigen moeten wijzen op de liberale beginselen van de VVD. "Voor ons zijn alle mensen gelijkwaardig. Hardwerkende Nederlanders, moslims, christenen en zelfs hel-en-verdoemenis sprekende gereformeerden mogen niet onderdrukt worden. Wij liberalen geven geen voorkeursbehandeling. Punt uit." Dat was een stuk liberaler geweest.

Twee jaar geleden was Rutte nog een stuk verstandiger toen hij pleitte voor de afschaffing van het verbod op godslastering. In de eerste plaats is het sinds het proces tegen Gerard Reve (die vergeleek god met een ezel) toch al een dode letter. Ten tweede schept het een ongelijkheid met niet-gelovigen, omdat gelovigen zich nu dubbel beschermd weten door de voorgenoemde wet en het verbod op discriminatie. De gelovige Rutte stemt in met een voorkeursbehandeling voor christenen, waar hij twee jaar geleden dit verschil nog wilde opheffen. Barbarutte heeft weer een liberaal principe laten varen, maar dat went. Wat ongeacht de pose van Barbarutte echter niet verandert, is zijn olijke glimlach. Voor of tegen koopzondagen,godsdienstvrijheid voor christenen of het toestaan van godlastering: Rutte glimlacht. Geen zorgen over credit ratings, Griekenland of de euro. Rutte glimlacht ons de crisis door. Eerlijk waar, ik heb nog nooit iemand zoveel zien glimlachen. Elke keer als ik Rutte zie denk ik dat die man na zijn geboorte in een grote ketel met XTC-pillen is gevallen. Een ketel die hij nu allicht wil verbieden. Hoe dan ook, het is hoog tijd dat we in navolging van http://kimjongillookingatthings.tumblr.com/ een http://markruttesmilingatthings.tumblr.com gaan krijgen. Wie durft het aan om deze site te lanceren? Ik zou snel zijn, voor je het weet is de vrijheid van meningsuiting op liberale gronden weggelachen.