De stekker gaat eruit

Jan (Bakoenin)

De stekker gaat uit het kabinet. Ik weet het zeker. Maandag bij de presentatie werd dat al duidelijk. Wilders stelde namelijk dat er niet alleen over financiële zaken zal moeten worden gesproken, maar ook over andere zaken. Dan weet je het wel. De immigratie komt weer aan bod. Wilders gaf dat onderwerp al aan toen ze daar voor het Catshuis de pers te woord stonden. Maar wat kunnen op dat terrein nou nog extra eisen zijn? Geen kinderpardon? Dat is er nu ook niet. Het is een afleidingsmanoeuvre van de blonde Limburger. Hij moet een onderwerp hebben dat niet financieel is, maar wat wel gevoelig ligt bij vooral het CDA. Dan kan hij straks zeggen: ‘Zie je wel? Wij wilden best met de bezuinigingen meegaan, maar kregen er niets voor terug.’

Ik zal daarom maar even proberen te schetsen waarover die onderhandelingen zullen gaan en wat het belang van Wilders daarin is.
Het kan op een redelijk makkelijke manier. Maar die levert voor de toekomst te weinig op. Je krijgt dan bijvoorbeeld een verhoging van de btw met 1%. Dat levert een slordige twee miljard op. De salarissen van ambtenaren en de uitkeringen bevriezen levert ook bijna twee miljard op. Maar het kabinet moet nu al bijspringen bij de WW, omdat vorige regeringen zo dom zijn geweest om de WW-premie voor werknemers te schrappen en daarbij geen rekening te houden met een oplopende werkloosheid in de toekomst. 
De zorg? Als daarop nog verder wordt bezuinigd, dan ben je echt misdadig bezig. Wilders en Agema zullen dat niet willen en dat is dan een van de weinige punten waarop ze het CDA aan hun zijde zullen vinden.
Natuurlijk gaat het ook over ontwikkelingshulp straks. Dat lijkt een iets minder makkelijk onderwerp. Het CDA heeft grote problemen met bezuinigingen op ontwikkelingshulp zeggen diverse fractieleden van die partij, maar ze weten al dat een meerderheid van hun kiezers niet met die bezuinigingen zit. Logisch. Het waren de christenen die eeuwenlang de verre volkeren zoals Indonesiërs en Afrikanen hebben uitgebuit. Hoe dacht je dat het kwam dat Nederland zo’n rijk land is geworden? Bovendien waren die christenen altijd zeer actief in de slavenhandel. Dus waarom nu moeilijk doen over ontwikkelingshulp? We kunnen ontwikkelingshulp dus best bij de punten voegen die wat makkelijker te bespreken zijn. Als het kabinet daarover valt, dan was de wil om te slagen niet aanwezig bij het CDA en de PVV.
Maar voor al die extra bezuinigingen zijn deze ‘makkelijke’ onderwerpen niet genoeg. Zelfs niet als je de hele ontwikkelingshulp afschaft. Dat laatste zal natuurlijk niet gebeuren, want ontwikkelingslanden zijn later ook potentiële handelslanden waar wat te verdienen valt. Bovendien zijn het kortetermijnmaatregelen. Als je daarnaast niet hervormt, dan schuif je juist de ellende door naar volgende generaties. Maar de hervormingen die nodig zijn en waarmee je zowel op de korte termijn veel geld kunt binnenhalen als overheid en toch ook op de lange termijn wat mee opschiet, die liggen veel gevoeliger bij onze vrienden. Vooral bij de aartsconservatieve PVV. 

Neem nu de hypotheekrenteaftrek. Heel Nederland weet nu wel zo’n beetje dat het nodig is om de huizenmarkt te hervormen en dat we niet langer door kunnen gaan met de huidige hypotheekrenteaftrek. Ik ben zelf huiseigenaar en zelfs ik weet dat het nodig is. Alleen Rutte en Wilders weten het blijkbaar nog niet. Ze weten het natuurlijk wel, maar ze hebben de afgelopen jaren heel hard en vaak gegild dat ze er niet aankomen. Dan kunnen ze het nu bijna niet verkopen dat ze het toch gaan doen. Het CDA is wat dat betreft wel tot inzicht gekomen. Mochten echter Rutte en Wilders nu ineens toch aan de HRA komen dan plegen ze zwaar kiezersbedrog. 

Langer doorwerken na je vijfenzestigste is ook een onderwerp waarmee je snel kunt scoren en waarmee je ook de lange termijn dient. Waarom tot 2020 wachten? Ik ben zevenenzestig en zou nog makkelijk kunnen werken. Ik had dan ook geen lichamelijk zwaar beroep. Alleen werkgevers nemen je niet aan op die leeftijd. Maar dat maakt voor de overheid natuurlijk niet uit. Ze hoeven dan niet al op het vijfenzestigste AOW te gaan betalen. Vervroeg de verhoging van vijfenzestig naar zesenzestig. Nu gaat dat op vrijwillige basis. De AOW kan in dat geval zelfs nog worden verhoogd.
Maar vooral de PVV is daar altijd faliekant tegen geweest. Dus als deze maatregel toch wordt meegenomen in het pakket, dan is ook dit zwaar kiezersbedrog van de PVV.

Hervormingen van het onderwijs en het ontslagrecht zijn noodzakelijk. Het bijzonder onderwijs wordt echter naar de knoppen geholpen en beide onderwerpen leveren de schatkist op de korte termijn niets op en kosten alleen maar geld. Die hervormingen leveren echter op de lange termijn wel veel op, maar het kabinet heeft zo’n grote mond gehad in Europa dat alle landen zich aan de 3%-norm moeten houden, dat ze nu moeilijk aan kunnen komen met de vraag of het even ietsje meer mag zijn. Kortzichtigheid troef dus. En dom, want die 3% kunnen ze toch al onmogelijk halen in 2013. Over het ontslagrecht valt in de toekomst met de PVV wel te praten, las ik. Maar nu zitten we in het heden. 

Als ik het een beetje goed volg, dan wil vooral het CDA niet alleen maar stug bezuinigen. De VVD wil in principe wel hervormen, maar zal niet snel de belangrijkste hervormingen willen doorvoeren. De HRA ligt erg gevoelig bij VVD en PVV. Het zal waarschijnlijk redelijk makkelijk zijn om een aantal bezuinigingen die bij geen van de partijen gevoelig liggen in het pakket maatregelen op te nemen. Maar het zal vele malen moeilijker zijn om over de broodnodige hervormingen overeenstemming te verkrijgen. Om die hervormingen wel voor elkaar te krijgen zal de PVV onredelijke eisen betreffende de integratie en Europa stellen. Die eisen zullen met name niet door het CDA worden gehonoreerd en als het over Europa gaat, ook niet door de VVD. En dan is het dus over met het kabinet Rutte. Dan trekt de PVV de stekker eruit en zal vertellen dat het komt omdat de VVD en het CDA niet aan hun wensen met betrekking tot Europa en integratie tegemoet wilden komen. Politiek slim, dat wel. Maar economisch erg onverstandig. 
Mocht het kabinet toch verder kunnen na de onderhandelingen, dan zal de PVV alweer de eigen kiezers hebben bedrogen op belangrijke punten, zoals de HRA, de pensioengerechtigde leeftijd en waarschijnlijk ook de zorg. Maar het kan ook zijn dat het CDA in dat geval bijna de PVV is geworden, omdat het de laatste restjes christelijkheid prijs heeft gegeven.