[Recensie] Ziekenhuis Zuid

Johan (kuifkrullen)


Ziekenhuis Zuid moet het nieuwe kijkcijferkanon van SBS6 worden. De verwachtingen voor de eerste aflevering van de avondvullende reallife-ziekenhuisserie waren hooggespannen. Hoewel de discussie over het uitmelken van dit concept een hoogtepunt lijkt te bereiken, kondigde producent Eyeworks deze nieuwe serie met veel bombarie aan. Als ‘een hypermodern ziekenhuisprogramma met een toefje retro'. Het zou, volgens SBS6 en Eyeworks, dé televisiehit van 2023 gaan worden. Een recensie van de eerste uitzending.

Datum: 27 februari 2023
Recensie: Ziekenhuis Zuid (SBS6)
Door: Kuifkrullen

Dat ‘toefje retro' in de aankondiging had ons moeten waarschuwen. Eyeworks staat niet te boek als een amateuristische organisatie, maar in Ziekenhuis Zuid blijkt de lijn tussen retro en armoedig flinterdun. Beelden vertonen in een resolutie lager dan 2080p kan sinds 2020 echt niet meer. Het is simpelweg niet prettig om materiaal te bekijken waarbij de pixels het formaat van legoblokken hebben. Ook niet onder het mom van retro. Op sommige momenten leek het beeld zelfs tweedimensionaal. Geluidstechnisch liet de serie ook de nodige steken vallen. Tijdens enkele dialogen is er zelfs achtergrondgeluid te horen. Hoe onvoorstelbaar het ook klinkt, er waren meerdere mensen te zien (en matig te horen) die geeneens een microfoontje droegen. Hun geluid moest versterkt worden door een van de twintig microfoons die opgehangen waren in de ruimte, op vaste plekken. Retro is niet per definitie slecht, maar er moet niet doorgeslagen worden.

Was het programma naast deze technische armoede inhoudelijk dan ook zo matig? Bij tijd en wijle waren er wonderschone plaatjes te zien. Het splitscreen waarbij links een borstvergroting op een elf jarig meisje werd uitgevoerd, terwijl er rechts ‘close werd gegaan' op het gezicht van haar vriendje op het moment dat de incisie werd gemaakt, leverde schitterende televisie op. Ook de zwevende camera die later in een andere ruimte tussen twee artsen doorgleed, omhoog zwenkte en over het gordijn de jongedame (waarover de artsen discussieerden) toonde terwijl ze zich uitkleedde, was esthetisch erg sterk.
Helaas werd deze schoonheid teniet gedaan door de dialoog van de twee artsen. Inhoudelijk was hun gesprek niet slecht, maar om twee redenen was het ronduit storend. Allereerst overschreden hun zinnen ruimschoots de honderdveertig tekens-norm en ten tweede werd pas halverwege hun gesprek duidelijk met welke hashtag de kijker zich kon mengen in het diagnosticeren. Zeker dat laatste is voor een reallife-ziekenhuisserie natuurlijk een doodzonde. We leven niet meer in 2012. Hoewel het idee natuurlijk niet slecht was, want het leverde vrij spannende televisie op. (Hopelijk wordt dat in de komende uitzendingen uitgekristalliseerd.) Kunnen twee artsen zich louter baseren op opgedane kennis, zonder gebruik van internet of andere naslagwerken en dan alsnog iemand juist diagnosticeren? Dat is spannend, maar helaas werd Ziekenhuis Zuid niet veel spannender dan dat.

In de volle drie uur lag er geen een keer een epilepticus schuimend op de grond te spartelen, er werden geen grove fouten gemaakt door artsen en er ging zelfs niemand dood, wat in het tegenwoordige televisielandschap toch wel de standaard is voor een reallife-ziekenhuisserie. Zeker in een eerste aflevering. Want wat is een pilot-aflevering zonder drama?

Het drama moest in dit geval gebracht worden door de acteur. Dat was een aardige toevoeging. Of, het had een aardige toevoeging kunnen zijn, maar dat was het niet. Want het was direct duidelijk dat het om een acteur ging. Dat was, eerlijk is eerlijk, voornamelijk te wijten aan zijn tekstschrijver. Je zou verwachten dat er voor zo'n groots opgezet programma een ervaren schrijver zou worden ingehuurd, maar het leken meer teksten van een niet al te getalenteerde stagiair. De zinnen waren veel te theatraal. Mogelijk moesten ze bijdragen aan het retro-aspect van de show, maar een acteur ouderwetse woorden als ‘privacy' en ‘grenzen' laten gebruiken is funest voor de geloofwaardigheid. Oud-Hollandse woorden zijn mooi voor in gedichten, maar in reallife-series richten ze voornamelijk schade aan.

Hoewel er veel te verbeteren valt aan Ziekenhuis Zuid, ben ik nieuwsgierig naar de tweede aflevering. Al was het alleen maar om te zien wat er gaat gebeuren met de acteur die vol bleef houden dat hij recht had op privacy en vervolgens door drie beveiligers het gebouw uit werd gesmeten.

Aflevering 2 van Ziekenhuis Zuid is te zien op 3 maart 2023 vanaf 19:00 op SBS6.