Youp van 't Hek is een droplul

Luc (LvanLier)

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor het plagiaat waaraan Youp van 't Hek zich schuldig maakt.

Onlangs was er een relletje omdat de winnaar van een cabaretwedstrijd wat grappen zou hebben gejat. "Dat hoort niet!" riep men verontwaardigd. Raar. Het jatten van grappen is bij de zogenaamde groten van het cabaret aan de orde van de dag. In ieder geval wel bij dat lelijke dikke ventje met de bretels en die stomme bril. Youp van ‘t Hek.

Ik las zaterdag de column van Youp in de NRC. De inhoud kwam mij bekend voor. Die leek nogal op de column van collega Oplopers van een week geleden. Daarin werd dat Polenmeldpunt aan de orde gesteld.

Enkele citaten uit het werk van Driek:

Maar goed, de PVV richt zich vooral tegen Polen. Ik zie in gedachten wat klachten binnendruppelen.
‘In onze woonwijk reed onlangs een auto met gedoofd licht met hoge snelheid over het woonerf. De chauffeur kwam eerder uit ons lokale café gewankeld. De auto verdween West-Friese richting. Daar wonen veel Polen, dus mij is het wel duidelijk.'
(een verwijzing naar Hero Brinkman)

‘In Zandvoort is bij een middelbaar echtpaar door de brievenbus geplast. Ik durf te wedden dat dat weer die Polen waren.' (een verwijzing naar Eric Lucassen)

Dan citeer ik nu Youp even:

Hero vertelt het verhaal over een Pool die met drank op in zijn auto zat en die bij een controle zijn lichten doofde en op de vlucht sloeg. Later is die Pool thuis aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. (Over die Hero Brinkman.)

Een van de PVV'ers, laten we hem Eric noemen, vertelt over de Poolse buurman van een kennis van een kennis. Het gaat over een beest van een man, ooit veroordeeld voor ontucht! Een kerel die buurtgenoten uitscheldt, ze dreigt met zoutzuur te overgieten of door hun brievenbus te pissen. Daarbij heeft hij de auto van zijn voormalige zwager in elkaar gebeukt. Oh ja, hij had ook nog het gehoorapparaat van zijn buurman vernield. Oprotten met dat gajes is zijn heldere conclusie. (Over die Eric Lucassen)

Dus Youp aapt gewoon na wat Driek Oplopers een week eerder al deed: het vermeende wangedrag van Polen vertalen in het wangedrag van PVV'ers. Dat is puur jatwerk.

En niet voor het eerst. Want een poos geleden publiceerde Driek Oplopers een column naar aanleiding van een koninklijke onderscheiding die aan roddelhufter Albert Verlinde ten deel viel. Columntitel van Driek, op zijn vaste vrijdagochtend: Albert Verlintje. Youp schrijft zijn zaterdagse stukje voor de NRC altijd op vrijdag, na publicatie van de wekelijkse scheldcolumn van collega Oplopers. Titel: Albert Verlintje.

Eén keer is toeval. Twee keer niet. Als die over het paard getilde kleine man met dat grote ego niet langer in staat is om zijn geintjes zelf te verzinnen, laat ‘ie dan gewoon ophouden. Plagiaat is een doodzonde. Dat geldt ook voor Youp.

Een door collega Oplopers vaak gebruikte kwalificatie van iemand die niet deugt en zich met een forse lading boter op zijn hoofd schofterig misdraagt, luidt droplul. Prachtwoord! Ik speel ook even leentjebuur bij Driek. Maar ik erken dat gewoon.

Youp van 't Hek is een droplul.