Het erotisch bankroet van de man

Maurits (perikles)

Schrijf in je agenda: 9 februari: Dag van het Erotisch Kapitaal. Uitgeroepen door Opzij, de Bijbel (in maandelijkse afleveringen) van het feminisme. Opzij stookt haar lezerspubliek op om op die dag de lippen te stiften, de hoogste hakken aan te trekken of een hooggesloten knalrode blouse. Om daarmee hun vrouwelijke kant te benadrukken. Het is dus de dag van het vrouwelijk erotisch kapitaal. Geen woord over het erotisch kapitaal van de man.

Of toch wel? Opzij raadt vrouwen aan zich bij de investering in hun erotisch kapitaal te laten inspireren door mannen. Om precies te zijn door een tegeltjeswijsheid die dateert uit grootmoeders tijd: Kleren maken de man. Dat was wijsheid toen het enige recht van de vrouw het aanrecht was. Geen voor de hand liggend referentiekader voor een blad dat staat voor wat sindsdien veranderd is.

Wat Opzij dus graag ziet is een vrouw die een hooggesloten knalrode blouse aantrekt in plaats van een seksloos grijs broekpak. Daar fantaseer ik dan zelf wel een kokerrokje bij. Met split. Voor een nog hoger rendement op haar erotisch kapitaal ruilt ze haar comfortabele platte schoenen in voor sexy torenhoge hakken. Als bonus stift ze haar eventueel iets te zuinig uitgevallen mondje alsnog tot een stel sensuele volle lippen. En dan heeft het resultaat dus helemaal niets te maken met 'kleren maken de vrouw'. Ze bestond al en ze doet gewoon wat nodig is om zichzelf te laten zien. In volle glorie.

Precies wat ze niet deed in dat seksloze grijze broekpak. Daarin was ze hooguit een kleurloze haaibaai. Het broekpak is namelijk wel gebaseerd op 'Kleren maken de man'. Het seksloze grijze broekpak is weinig anders dan een kopie van het uniform van de manager en de politicus. In een uniform laat een man niet zichzelf zien, hij laat ermee zien waar hij bij hoort. En welke macht daaruit voortvloeit. Mannen die geen macht hebben, trekken het aan om het tegendeel te suggereren.

Kleren maken nog steeds de man, dus macht is kennelijk nog steeds zijn erotisch kapitaal. Dat is een lelijke aap die uit de mouw komt. Beetje jammer voor de emancipatie. Maar voor wiens emancipatie eigenlijk? Alles lijkt klaar voor een machtsgreep van de vrouw. Vrouwen zijn tegenwoordig hoger opgeleid dus objectief gezien is er niets dat ze let om op den duur al die mooie posities over te nemen. De posities dus waar mannen hun erotisch kapitaal aan ontlenen.

Misschien zal het glazen plafond er altijd zijn. Misschien zullen zelfs intelligente, hoogopgeleide, capabele vrouwen altijd een beetje blijven kicken op mannen met macht. Ook als ze weten dat ze het zelf beter zouden kunnen. Maar stel dat het ooit verandert, dan zal het mannelijk erotisch kapitaal verdampen, alsof het leningen aan Griekenland, of 'rommelhypotheken' zijn.

Als het zover komt is ook een man aangewezen op zijn eigen erotisch kapitaal. En dan staat hij dus in zijn hemd. Voor vrouwen zijn er leuke kleren, hoge hakken en lipstick, voor mannen is er niets. Alles moet nog uitgevonden worden. De man staat op de rand van een erotisch bankroet.