Unlucky Ajax

Robert (Sdivad)

Nog niet eens zo heel veel jaren geleden kopten de kranten regelmatig over ‘Lucky Ajax’. Ik herinner me dat vooral de Sp!ts een goed resultaat van Ajax vaak op die manier simpel kon verklaren: geluk. Ook vrienden van me gooiden het vaak op de factor geluk. Tot mijn grote ergernis, want ik ben een Ajacied en vond het eerder kwaliteit dan geluk. Maar ik hield me in, want mensen die tegen Ajax zijn, daar valt niet mee te discussiëren over voetbal.

In die jaren won PSV vaak het kampioenschap, en was Ajax dus volgens veel mensen lucky. Wat ik me daar vooral van herinner zijn een schwalbe van Jefferson Farfán, een lucky (jazeker) goal van de grootste anti-voetballer die ik ooit heb gezien, Timmy Simons dus, en vaak had ene Pieter Vink er ook nog mee te maken. Of een willekeurige andere scheidsrechter. Immers, Ajax was helemaal niet lucky, het zat Ajax op de beslissende momenten juist altijd tegen.

Ajax is op dit moment bezig aan een dramatisch seizoen, en ik weet de reden: Ajax heeft pech dit jaar, Ajax is op dit moment Unlucky Ajax. De waslijst aan blessures die er op het moment is ga ik hier niet opnoemen, maar feit is wel dat Ajax vandaag tegen Feyenoord aantrad met een half B-elftal. Dat is één, maar verschuilen achter blessures hoor je in de voetballerij niet te doen, dus laat ik dat punt achterwege. Die krijgen jullie, de hele wereld die tegen Ajax is, van me cadeau.

Laten we maar gewoon naar de resultaten kijken, die dus dramatisch zijn. Te beginnen in de Champions League. Ajax won twee keer gemakkelijk van Dinamo Zagreb, was twee keer gelijkwaardig aan Olympique Lyon en één keer kansloos tegen Real Madrid. In de tweede wedstrijd tegen Real Madrid werden twee doelpunten van Ajax onterecht afgekeurd, en ondertussen presteerde Lyon het onmogelijke door Dinamo in Zagreb kinderlijk eenvoudig af te slachten. Op dramatische wijze werd Ajax uitgeschakeld. Hoe noemen we dat? Juist: unlucky.

De tweede competitie waarin Ajax inmiddels is uitgeschakeld, is de KNVB Beker. Ook dat ging op een ongelukkige manier. We weten allemaal nog dat Van der Wiel Ajax op voorsprong schoot tegen AZ, maar door één kansloze ‘supporter’ werd de wedstrijd gestaakt en overgespeeld. Het resultaat van de rematch: winst voor AZ, mede dankzij een te makkelijk gegeven penalty. Ja, de bal kwam tegen de hand van Alderweireld, maar 10 minuten voor tijd gebeurde hetzelfde in het AZ-strafschopgebied en ging de bal niet op de stip. Hoe noemen we dat? Juist: unlucky.

Vandaag stond de cruciale Klassieker op het programma, in De Kuip tegen Feyenoord. Cruciaal, want een nog grotere achterstand op PSV en AZ zou zo goed als zeker einde missie betekenen wat betreft de titel. Bij rust was het 2-1, en commentator Theo Reitsma zei dit: “De wedstrijd heeft een draai gekregen, door het geven van die strafschop aan Feyenoord.” Dat klopte helemaal, want Ajax stond op voorsprong en Feyenoord kwam terug in de wedstrijd door een onterechte strafschop. Vertonghen speelde de bal, en het is belachelijk dat Kuipers in de opzichtige val van Guidetti trapte. Hoe noemen we dat? Juist…

‘Unlucky Ajax kan titel vergeten’, dat zou morgen een treffende kop in de krant zijn.