Democratie: mormoonse geldwolf of hypocriete christen?

Maarten (columns2011)

‘Goedemiddag, om maar meteen met de deur in huis te vallen: onze partij heeft sterke aanwijzingen dat Mark Rutte homofiel is. Uit onze bestanden blijkt dat u bij vorige verkiezingen niet bepaald positief tegenover het homohuwelijk stond dus vandaar dat ik u hier nog maar even op attendeer via dit voicemailbericht. Hoe ik weet wat u heeft gestemd? Nu, dat weet ik natuurlijk niet exact maar de stemwijzers die op uw ip-adres zijn ingevuld geven sterke aanwijzingen dat u godsdienstig bent ingesteld met een buitenproportionele afkeer van alles wat niet dicht bij u staat.'

Gekkigheid? Niet in Amerika. De kiezer wordt inmiddels 20 keer per dag gebeld met zogenaamde verkiezingsboodschappen.

Pas op voor de mormoon!
Stem niet op een schuinsmarcheerder!
Romney is erger dan Obama!
Gingrich heeft het pluche aan zijn platte hangbillen hangen!

In de strijd om de tegenkandidaat van Obama te worden halen de campagneteams alles uit de kast. De ex van Gingrich huilt uit bij ABC (dat ‘ie het mens ooit getrouwd is, maakt al dat hij volstrekt ongeschikt is om president te worden) terwijl Romney wordt gedwongen zijn belastingaangifte publiek te maken (er zal wel eens een dollartje te weinig zijn afgedragen of toch een zakelijk flesje whisky zijn aangeschaft).

Een fatsoenlijk mens wordt hier gek van; die keurt deze vormen van stemmentrekken en stemmingmakerij af; die zorgt ervoor dat degene die zich verlaagt tot dit soort (overigens ook bizar dure) campagneactiviteiten zijn stem vooral niet krijgt; en van zijn facebookbuddies trouwens ook niet. Maar zo werkt dat niet in Amerika, het land dat er paradoxaal genoeg prat op gaat de democratie in zijn meest pure vorm te hanteren.

Je móet wát kiezen, Burger King of McDonald's, partijen die je hapklare brokken, die je met de nodige weerzin wegslikt, serveren. De keuze is er één tussen twee figuren die beiden smerigheid verkopen terwijl ze volhouden de consument te bedienen.

Wat wordt het? Een bejaarde die Clinton wilde impeachen terwijl hij bovenop zijn minnares lag of een steenrijke kop van plastic die hele dorpen werkloos heeft gespeculeerd om zijn kapitaal te vergaren?

Democratie (letterlijk: volksheerschappij) - in Amerika zie je hoe het niet moet. In plaats van dat het volk het land bestuurt, bestuurt de campagnekas de propagandamachine. En in plaats van dat de kandidaten aangeven hoe ze willen regeren, regeert vooral de leugen. Kiezen is verworden tot het indrukken van een voorgeprogrammeerde knop en afwachten hoe daarmee wordt omgegaan.