Lolitacomplex

Maurits (perikles)

Barbara zal wel op Blekertje vallen omdat hij meer geld heeft, of meer macht, of allebei. Klinkt aannemelijk. Op het eerste gezicht. Maar heeft een vrouw met een goeie baan bij een gerenommeerde krant dat dan nodig? Die Barbara kan prima haar eigen boontjes doppen. En met die Bleker kan ze niet eens voor de dag komen. Behoorlijk gênant. Of valt ze soms op oudere mannen, gewoon omdat ze op oudere mannen valt. Omdat ze ouder zijn dus?

Wel eens van het Lolita-complex gehoord? Dat is wat oudere mannen die op jonge meisjes vallen zouden hebben. Maar wat voor complex zouden die meisjes dan hebben? Ook een Lolita-complex, maar dan anders? Het kleine-meisje-met-haar-knuistje-veilig-in-de-vertrouwde-hand-van-de-grote-meneercomplex?

De meeste vrouwen kiezen voor oudere mannen. Net per se 32 jaar ouder maar in ieder geval een paar jaar. Gemiddeld. Ze vallen ook op mannen die groter zijn, lees maar eens een paar datingadvertenties. Ook al is de wanhopig zoekende juffrouw zelf een meter vijfentachtig, dan eist ze dat haar prins op het witte paard minstens een meter negentig is. Maar liever een meter vijfennegentig zodat zij, ook met hakken, nog steeds tegen hem opkijkt.

Er zijn verschillende manieren om tegen een man op te kijken. Hij kan haar in centimeters de baas zijn. Of in euro's op de salarisstrook of op de bank. Of in het aantal strepen op het uniform, de stropdas of het krijtstreeppak. Of in jaren dus. In Barbara's geval niet in jaren vanwege de wijsheid die met die jaren had moeten komen. Om daar aanspraak op te kunnen maken heeft Blekertje toch iets teveel blunders op zijn naam staan. Dat kan Barbara, ze is niet voor niets journaliste, toch niet ontgaan zijn.

Vrouwen vallen ook op mannen die hoger opgeleid zijn dan zijzelf. Mannen tegen wie ze kunnen opkijken vanwege hun kennis en hun intelligentie. Mannen die langer zijn, ouder, machtiger of rijker, die zijn er zat. Zoveel is de maatschappij nog niet veranderd, vergeleken met vroeger. Ondanks alle emancipatie. Maar een ding is wel veranderd, de gemiddelde vrouw van de jongste generaties is hoger opgeleid dan de gemiddelde man. Dus een man vinden die nog beter opgeleid is, is een stuk moeilijker geworden.

Zo moeilijk zelfs, als je niet vooraan in de rij staat, dat een vrouw die met vlag en wimpel geslaagd is aan de universiteit of hogeschool, ernaast grijpt. Er zijn lang niet genoeg mannen die met nog meer vlag en nog meer wimpel geslaagd zijn. Vandaar dat er nogal wat intelligente hoogopgeleide vrouwen met lege handen blijven staan. Ik verzin dit niet. Om met Silvia Witteman te spreken. Het is allemaal onderzocht en vastgesteld.

Sommige vrouwen kiezen een heel bijzonder type man uit om tegenop te kijken. De crimineel. Wie steekt er verder boven het maaiveld uit dan moordenaars, gangsters en kinderverkrachters. Ze staan in het middelpunt van de belangstelling. Willem Holleeder, Joran van der Sloot en Mark Dutroux krijgen bergen fanmail van groepies uit het hele land. Ook wrede dictators hebben nooit moeite om aan de vrouw te komen. Ze staan in de rij.

Dat hebben vrouwen toch helemaal niet meer nodig! Alles waarvoor ze vroeger opkeken tegen een man, doen ze nu zelf. Zelfs voor het zwanger maken van een vrouw kan een man zich niet meer op zijn borst slaan, sinds vrouwen terecht kunnen bij de spermabank. Terwijl een man nooit zonder een vrouw kan als hij kinderen wil. Vrouwen zijn op de seksmarkt de bovenliggende partij. En dan laten ze zich nog in de luren leggen door oeroude impulsen die volstrekt uit de tijd zijn. Kiezen ze een Bleker.