#vraagmp #kutidee

Johan (kuifkrullen)

Wahoe! Onze minister-president gaat actiever worden op sociale media. Iets met goede voornemens voor 2012. Want Rutte moet zichtbaarder worden. Of dichter bij het volk staan. Of @geertwilderspvv's tweets hebben zo veel invloed dat er niet achtergebleven kon worden. Of iets van die strekking. Dus, huppatekee: daad bij woord gevoegd, Facebookaccountje, Google Plusaccountje, Hyvesaccountje, Twitteraccountje aangemaakt of geüpdatet. Gebruikersnaam: MinPres. Wachtwoord: kijkmijnou1967hihi.
Niet alleen heeft Rutte een stagiair een rijtje accounts aan laten maken, hij gaat er ook iets mee doen. Zo roept hij alle twitteraars op om in 131 tekens een vraag voor hem te formuleren. Gevolgd door de hashtag #vraagmp. Aan het eind van deze week zal hij een selectie van die vragen beantwoorden in een filmpje die hij plaatst op, jawel, zijn YouTube-accountje.

Oef, zie hem eens dicht bij het volk staan. Ik kan hem bijna aanraken. Net als al die andere twitterende politici. Twitter je niet als politicus, dan hoef je je eigenlijk niet eens meer verkiesbaar te stellen. Twitter is het nieuwe sinaasappelkistje. Hoewel dat natuurlijk geestig is. Op de politicischool hebben ze allemaal tijdens het eerste lesje geleerd hoe ze zó lang om de hete brei heen moeten draaien dat eigenlijk niemand ze meer begrijpt. Op Twitter moeten ze zich zien te redden met 140 karakters. #ComplexeShit. Mogelijk dwingt het ze zelfs om na te denken, vóór ze vervallen in het bekende riedeltje.

Dat gezegd hebbende, zie ik ineens een gigantische kans. Was het niet zo dat ons land zich een slag in de rondte moest bezuinigen? Zullen we gewoon de Kamer afschaffen? Het gebouw bedoel ik dan. En de traditie. Dat scheelt sloten aan knaken. Politici kunnen zich door een debat twitteren.
Gerdi Verbeet wilde graag wat meer oenen in de Kamer om zo dichterbij het volk te staan. Ik zeg: álles via twitter. Dan kan het volk mooi aanhaken met de hashtag #TKdebat. Hebben we die kloof ook direct gedicht. Geen geouwehoer meer over dure dienstauto's, want het debat wordt gevoerd vanaf de eigen keukentafel in joggingbroek. Dat scheelt ook weer een miljoentje belastinggeld aan maatpakken.
Weg met de Kamer en het torentje. Weg met de reisjes. Een tweetje naar @BarackObama: "Jobs. Jobs. Jobs." kost veel minder tijd en levert evenveel op. De traditionele achterkamertjespolitiek kan gewoon via DM. Het eeuwige gedoe met journalisten en het huilerige "Ik ben verkeerd gequote" is ook afgelopen. Kwestie van knippen en plakken.

Ik overweeg de hashtag #besteideevannederland

Het enige probleem is de zogenaamde olijkheid van politici. Ik ben een beetje bang dat niet iedereen zich zal richten op de zaak waar het om gaat. Dat je van die geestige politici krijgt als @JeanineHennis die zich afvraagt of PvdD al Kamervragen heeft ingediend vanwege #muizenplaagTK. Of @APechtold die heel erg kijk-mij-eens-adrem-zijn tweet: "De Koningin naar een moskee? Heel NL zit trillend te wachten op reactie collega @geertwilderspvv ... Al wakker?"
Misschien is die olijkheid niet het enige probleem. Er is natuurlijk ook nog de mogelijkheid van moddergooien, lekker vanaf een afstandje uit de eigen keuken. Of misschien vervallen de politici in een soort onelinerpolitiek. Dat er niet meer inhoudelijk wordt getwitterd, maar populistisch in slogans.

Dat moeten we niet hebben als we politiek gaan bedrijven via Twitter. Dat het daadwerkelijke debat naar de achtergrond verschuift en dat het om bijzaken gaat draaien in plaats van hoofdzaken. Want die kans is aanwezig natuurlijk, dat krijg je bij zo'n medium. Nee, laat ze bij nader inzien toch maar lekker in de Kamer. Sorry. Onzinnig idee van me, soms sla ik een beetje door.
Het moet natuurlijk geen schertsvertoning worden, waarbij politici elkaar semi-olijk gaan lopen beledigen, niet een soort schoolplein waar je alles maar kunt roepen, geen amateurtheater, daar leent de Kamer zich immers niet voor....

Oh wacht...

Ik had liever gehad dat Rutte ver weg was gebleven van de sociale media; dat zijn voornemen om zichtbaarder te worden niet Twitter was, maar leiderschap in de Kamer.