Het zelfregulerend vermogen van parochies is kut

Thako (Okaht)

Volgens sommigen ligt de verantwoordelijkheid voor problemen binnen bepaalde etnische groepen altijd binnen het geheel van die etnische groepen. Men erkent dan nog wel dat de grootste problemen vooral door de rotte appels worden veroorzaakt, maar in feite krijgt de rest weer de schuld van het feit dat zij er niets aan doen. Omdat zij hun vaders, broers, neven, vrienden, kennissen of buurtgenoten niet aanspreken op hun daden. Ik vind dat heel gek.

Ik hoef natuurlijk niet geheimzinnig te doen over die groepen. Moslims in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder worden nogal eens genoemd. Antillianen komen vaak ter sprake. Somaliërs hebben inmiddels ook behoorlijk wat aandacht gekregen.

Die aandacht is logisch, aangezien hier procentueel wel degelijk een hoop criminaliteit is te vinden. De problemen zijn verhoudingsgewijs zeker groter dan bij bijvoorbeeld de nette autochtone medelanders.

Maar waarom zou je daar de Marokkanen, Antillianen, Somaliërs – of wie dan ook – die zich keurig gedragen op aan moeten spreken? Hiermee maak je iemand feitelijk medeplichtig aan een misdrijf, enkel omdat het iemand niet lukt om een crimineel in zijn of haar omgeving aan te spreken. Of omdat iemand eigenlijk liever niet met idioten omgaat en daardoor ook nooit in de gelegenheid is om iemand aan te spreken op dom gedrag.

Binnen mijn behoorlijk uitgebreide - zeer blanke - Nederlandse familie zijn welgeteld twee neven – broers van elkaar – die je rustig crimineel mag noemen. Ik zie of spreek die twee zelden of nooit en doe ook mijn best om dat zo te houden. Zou dat dan voor een Marokkaan met een crimineel neefje niet gewoon hetzelfde zijn?

Het laatste waar ik me verantwoordelijk voor voel zijn het gedrag en de daden van die twee neven. Als ik er verder over nadenk, vraag ik me ook meteen af of een “goed gesprek” met hen ooit zin zou hebben gehad. Ik denk het niet. Of had ik op een zeker moment naar de politie moeten stappen om daar mede te delen dat ik twee neven had, die heel stoute dingen deden?
De politie was daar doorgaans veel beter van op de hoogte dan ik! Ik wist niet eens wat ze nu precies uitspookten.

Als je die idiote gedachte van "gedeelde verantwoordelijkheid" doortrekt, wordt het verhaal vanzelf idioter. Procentueel is het aantal allochtone criminelen dan wel groter dan het aantal autochtone criminelen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er géén oer-Hollandse boefjes zijn. Zijn “wij blanken” daar dan ook allemaal verantwoordelijk voor? Is het mijn schuld als een blanke in mijn stad een winkel overvalt? Zou ik ook een boete moeten krijgen, als een blanke medeweggebruiker te hard rijdt of bumper kleeft? Geldt voor mij een straatverbod omdat een blanke kerel in mijn straat zijn blanke vrouw door het huis slaat?

Laat me dus vooropstellen dat heel die gedachte al volslagen belachelijk en idioot is. Maar dan ga ik me vervolgens ook afvragen waarom mensen er zulke gestoorde ideeën op na kunnen houden.
En dat is dan altijd weer een leuke uitdaging: een gebrek aan logica verklaren.

Nou ja. Uitdaging? Ik noem het gewoon ordinaire discriminatie hoor. Door te stellen dat het zelfregulerend vermogen van bijvoorbeeld de Marokkaanse gemeenschap niet deugt en ze daarom allemaal verantwoordelijk zijn voor alle criminaliteit onder Marokkanen, stel je iedere Marokkaan gelijk aan die misselijke bontkraagjes, drugsrunners en andersoortig tuig. Door gematigde moslims het verwijt te maken dat ze extremistische moslims niet aanspreken, maak je alle moslims tot potentiële terroristen.
Heeft het trouwens wel veel zin om een extremist aan te spreken!

Maar dit alles heeft wel als eindresultaat, dat je ze allemaal de schuld in de schoenen kunt schuiven en je alle problemen eenvoudig op kunt lossen door ze ook allemaal het land uit te flikkeren.

Maar hoe zit het dan met de katholieke gemeenschap?
Goed beschouwd hebben vele miljoenen lelieblanke Nederlanders, vele tientallen jaren lang, complete pedofilienetwerken gesponsord. Hun kinderen onder de hoede van seksueel zieke geesten gesteld. Verhalen uit de vele tehuizen genegeerd. Onder het mom van vertrouwen in die geweldige joods-christelijke cultuur, is het nooit bij iemand opgekomen dat de meest vreselijke zaken gebeurden binnen hun kerk.

Oké. Momenteel wordt een en ander aangepakt en openbaar gemaakt. Maar dan wel door de overheid en dus van buitenaf. Vanuit de gemeenschap zelf is nooit een actieve poging gedaan, anders dan alles zoveel mogelijk te verbergen.

Zijn alle katholieken nu ook verantwoordelijk? De meesten van die viespeuken zijn inmiddels dood of hoogbejaard en hun daden verjaard. Maar dan kun je dus nog makkelijk een paar duizend medeverantwoordelijke kerkgangers van hun bed lichten en in de cel gooien. Of het land uitflikkeren.

Het zelfregulerend vermogen van de parochies was namelijk ook behoorlijk kut.