Het regent dunne poep

Esther (Estherschrijft)

Taal is het leukste wat er is. En dat mag je wat mij betreft breed opvatten: dialecten, etymologie, oude talen, vreemde talen, subtalen, turbotalen, vertalen. Alles behalve betalen, zeg maar, want ik ben en blijf een Nederlandse. Dat brengt me dan weer bij de Nederlandse taal; de mooiste taal van allemaal. En dan vooral in geschreven woord. Oh, prachtig!

Als mensen zeiden dat ik me er als ras-alpha gemakkelijk vanaf maakte (‘Jij met je pretpakket’), pareerde ik vrolijk met het feit dat er niets zo bindt als taal en dat taal ook zo lekker onschuldig is, zelfs als de betekenis van de woorden dat niet is. Schelden doet geen pijn en lichamelijk letsel houd je er niet aan over. Maar dat was wat al te naïef gedacht en 2011 bracht ons de verschijnselen om dat eens pijnlijk te onderstrepen. 

Schelden bleek wél zeer te doen, zo leerde Rihanna ons en zij is toch nogal wat gewend. Nou ‘pimpt’ en ‘hoet’ ze zelf ook nog weleens wat in het rond op Twitter, maar ‘niggabitch’, au, dat doet zeer! Misschien is het daarom een goed idee voor haar om naar Nederland te komen. Want hier is retroschelden nu in zwang. Dat doet minder zeer. Omdat we het niet begrijpen. En dan noemen we Rihanna fijn een Moriaantje-canaille. Arm meisje. Dat zal haar goed doen. Kan ze gelijk een beetje leren spellen met het leukste taalfenomeen dat Nederland in 2011 overspoelde.

Wordfeud. Extatisch was ik toen de digitale versie van scrabble zijn intrede deed. Want zoals ik al eerder schreef: het is echt overal goed voor. En velen zijn dat met mij eens. Helaas zijn dat niet louter taalliefhebbers. Dat er een dikke adder onder het wordfeud-gras school, begon me te dagen toen verschillende vrouwelijke spelers om mij heen begonnen te klagen over  de dubbele agenda van verschillende random wordfeud-tegenstanders. Yeah, that’s right: ordinair geflirt en oneerbare voorstellen middels de chatfunctie in het edele woordspel. En sommigen hebben het niet eens op volwassen, weerbare vrouwen gemunt. Moeders, houdt uw kinderen binnen, buiten loert de boze wereld. Komen die hufters gewoon via de digitale achterdeur binnen. Het is toch om van uit je vel te springen! Hopelijk worden de wordfeud-letters voor dit soort tuig spoedig vervangen door de letter van de wet.

Waar ik ook boos over ben is dat een woord als tuigdorp het kan schoppen tot woord van het jaar 2011. Het is een lelijk woord met een lelijke betekenis en van verrijking van onze taal kunnen we wat mij betreft niet spreken. Maar voor die letteretters die wordfeud misbruiken voor criminele praktijken is het misschien een oplossing. Ze verdienen elkaar wel. 

Tot slot heb ik nog een goede tip voor een ieder die nog op zoek is naar een goed voornemen voor 2012. Vergeet eens een spatie. Op een slager die adverteert met ‘konijnen bouten in pruimensaus’  zou ik graag de Keuringsdienst van Waren afsturen en het ‘wild triootje’ van diezelfde slager, is dat een inkijkje in zijn privéleven? En wat moet je nou met een fietsenmaker die ‘Binnen band kopen, buiten band gratis’ aanbiedt? Voert hij een dubbele boekhouding of is dit een aanzet tot diefstal? Maar ook in het verkeer kan zo’n extra spatie voor veel verwarring zorgen. Zou jij de borden ‘Weg om legging’ volgen? Bezint dus eer gij de spatiebalk beroert, hoewel de meeste van dit soort missers voor veel hilariteit zorgen. Onze Taal riep ‘Veel diarree gevallen in Nickerie’ uit tot leukste spatiefout van 2011. Nou ja, leuk… Je zou maar in Nickerie wonen.