Het Zondagse Orakel - 2011

Thako (Okaht)

Het is niet altijd even eerlijk om op zondag één of twee columns extra aandacht te schenken. Of ik een column nu helemaal ophemel of de stellingen ernstig ter discussie stel: er gaat altijd extra aandacht naar de schrijver. Terwijl er toch echt tussen de twintig en vijfentwintig columns per week verschijnen. Van de hand van een twintigtal columnisten. Zelden slechte columns en zeker geen slechte columnisten.

Dan is zo'n eerste dag van het jaar 2012 toch een mooi moment om eens terug te kijken op een heel jaar aan columns.

Nee, Ik ga niet aan de hand van individuele columns het hele jaar door ploeteren. Op mijn leeftijd lukt het echt niet meer om ruim twaalfhonderd columns in herinnering te brengen. Ja u leest het goed: ruim twaalfhonderd columns! Ruim twaalfhonderd columns die tegen een vergoeding van precies NUL euro zijn geschreven, puur vanuit de liefde voor het schrijven en ter lering ende vermaak van de lezers.

Oké. Ik lees ook wel eens columns die me helemaal niets doen of waar ik echt niets mee kan. Dat zal u ook geregeld overkomen. Daar staat dan weer tegenover dat er een paar uur later een juweeltje tegenover kan staan. En van de hand van de columnist die de ene week de plank compleet mis slaat, kan een week later weer een stukje schrijfwerk komen, waar fucking Johan Cruijff en zijn ghostwriters een puntje aan kunnen zuigen.

Kan ik hier nu echt één columnist speciaal in het zonnetje zetten? Nee. Onmogelijk.
Sommige schrijvers heb ik afgelopen jaar enorm zien groeien. Sommigen vonden hun eigen unieke stijl. Anderen verdiepten zich in hun kijk op de wereld. Anderen groeiden in de vaardigheid van het schrijven zelf. Er zitten een paar oude rotten onder ons, die ik als absolute voorbeelden zie en die ook allang een meer dan professioneel niveau hebben bereikt. Waaronder zelfs enkelen die inmiddels verkocht worden.
Maar nogmaals: ook die blijven hier voor precies NUL euro schrijven.

Laat me het vandaag daarom eens anders doen. Ik ga géén recensie schrijven. Ik laat dat geheel en al aan de lezers en aan mijn collega columnisten van FOK. Schrijf hieronder eens wie uw favoriete columnist is. Of voor mijn part: wie u echt hartgrondig verafschuwd. Misschien is er één speciale column verschenen, die u nooit meer zult vergeten. Wellicht heeft u wel een goede tip voor verbetering of heeft u de behoefte om iemand een gigantische veer in de betreffende reet te steken.

Een belangrijk voordeel: ik ben vanavond snel klaar met mijn column en kan verder voor de televisie gaan hangen om alle shit van oudejaarsavond over me heen te laten komen.

O ja! Als eerste columnist van 2012 wens ik natuurlijk alle lezers en alle medewerkers van FOK! een geweldig jaar toe.