En of! Genante lijven.

Martine (Shortstuff)

Elke zondagavond zit ik weer gebiologeerd voor de TV naar naakte, rimpelige lijven te kijken. De Engelse versie van dit medische programma is zelfs nog een tikkeltje extremer. Nederlanders zijn nooit goed geweest in het ‘vernederlandsen' van buitenlandse programma's, dus dat is logisch. Maar waar het om gaat, is dat ik me elke keer weer afvraag waarom mensen met de grootste en meeste genante problemen met hun hele ‘hebben en houwen' op de (inter)nationale televisie willen!

Voorbeeld: Davey is 25 jaar en is al minstens 15 jaar niet naar de tandarts geweest. Hij is -begrijpelijk- doodsbenauwd voor de tandarts en schaamt zich inmiddels zo voor zijn gebit dat de drempel huizenhoog is nu eindelijk eens wel te gaan. De verleidelijke vrouwelijke tandarts lijkt hem binnen 1 minuut al overgehaald te hebben in die stoel te gaan liggen. Het is uiteraard DE kans om wat aan zijn verrotte en gele gebit te doen, maar blijkbaar is die angst toch niet zo groot als wij dachten of als hij zelfs dacht.
En dan dat 19-jarige meisje dat problemen heeft met seks en de camera vervolgens vol in haar naakte kruis aan het inzoomen is. Niet even, maar minstens een paar minuten lang. Mij niet gezien. Al helemaal niet toen ik nog de schitterende leeftijd van 19 had.

Nu ik dit aan het overdenken ben en al dagen zit te broeden op dit onderwerp, realiseer ik me dat het grootste doel van dit programma het doorbreken van een taboe is. Je hoeft je niet te schamen, er zijn meer mensen die er last van hebben. Degene die voor de buis zit te kijken heeft wellicht een zelfde probleem en neemt nu toch ook de stap om naar de huisarts te gaan. Die overigens vast niet zo knap is als de jonge, vlotte en opgemaakte Tv-dokter.

Toch heb ik nog geen antwoord op mijn vraag. Met een schimmelinfectie op de beeldbuis, dat doe je vast niet voor andere mensen. Ik zou het niet eens voor mezelf doen. Wel draag je uiteraard bij aan het bespreekbaar maken van onbespreekbare onderwerpen, dat is een overwinning op zich.

Dan is er natuurlijk ook nog de geldkwestie. Een behandeling bij de tandarts kan behoorlijk oplopen en je verzekering dekt helaas niet alles. Maar in het kader van de economische crisis kan ik me niet voorstellen dat die lefgozer van een Davey een geheel gratis verzorgde gebitsrenovatie krijgt. Zo wel, dan moet ik toch ook maar eens hard gaan nadenken over die ooglidcorrectie, omdat ik er zonder mascara uitzie alsof ik 24 uur geslapen heb en daar het liefst mee door had willen gaan.

Geen antwoord, maar wel een overduidelijke conclusie: Als er geen enkel persoon zo gek zou zijn om met de meest bizarre klachten mee te werken aan het programma, zou er ook niets te zien zijn en moet ik mijn zondagavond anders in gaan delen.