Gezocht: decemberliefje

judith (Judelief)

Er zijn momenten dat mijn fantasie op hol slaat. Ontembaar en niet te stuiten. Lastig vind ik het om mijn gedachten enigszins in toom te houden. Ik droom en fantaseer wat af. Hele werelden heb ik verzonnen naast mijn gewone, aardse bestaan. Ooit is het zelfs officieel vastgesteld: een licht gebrek aan realiteitszin. Ik heb daarmee leren leven. Net als de mensen in mijn omgeving. En het heeft beslist voordelen. Mensen kunnen me tien keer hetzelfde vertellen als ik in een afwezige bui ben. Handig. Zo raak je nooit uitgepraat. Mijn kinderen zien inmiddels aan mijn blik of mijn geest aan het dwalen is. Precies het goede moment om te vertellen over die dikke onvoldoende of om te vragen naar nog meer cola, chips of ander lekkers.

Deze week was het weer raak. Twee Amerikaanse vrouwen hebben een soortement van contactadvertentie gezet. Maar dan een tikkie anders. De dames zijn op zoek naar een zogenaamde holidate. Oftewel een liefje voor de feestdagen. December is een moeilijke maand voor singles. Dat weet iedereen. In je eentje onder de boom heeft nu eenmaal iets sneus en op het onvermijdelijke heb-je-nou-nog-steeds-geen-vriendje-hoe-kan-dat-nou-je-bent-zo’n-leuke-meid tijdens het familiekerstdiner zit ook geen hond te wachten. Een date voor december is de ideale oplossing. Op 1 januari bedank je hem voor bewezen diensten, wenst hem een gelukkig nieuwjaar en gaat gewoon weer je eigen goddelijke gang. Ik vind het een briljant idee.

Sterker nog: het concept is te sterk om alleen in december te gebruiken. Of voor te behouden aan singles. Van een beetje flexibiliteit is nog nooit iemand slechter geworden. Als mijn partner, ik noem maar iemand, een wat uitgebluste indruk maakt dit voorjaar, dan bel ik gewoon mijn springdate. In de nette en Engelse betekenis van het woord bedoel ik. Bespringen kan altijd nog, maar het is wellicht iets minder handig als iedereen het maar met iedereen gaat doen. Dan heb je toch wat uit te leggen thuis, vrees ik. Gebruik maken van elkaars sterke punten lijkt mij echter tamelijk onschuldig.

Stel dat ik manlief net iets minder geschikt vind om mee te nemen naar zakelijke borrels en bijeenkomsten; dan zoek ik een fijne kantoordate. Onberispelijk taalgebruik, strak in het pak en goed voor de carrière. Ik zie het helemaal voor me. Wat dacht je trouwens van een onbezorgde zomerdate? Voor als je eigen man bij de eerste zonnestralen reeds in een kreeft verandert en jij nooit genoeg zon kunt krijgen. Of als jij cultuur snuiven veruit prefereert boven de geur van Hollandse frituur in het buitenland en hij daar net iets anders over denkt. Gezellig hoor. Net als vroeger, toen je iedere zomer een mooie jongen scoorde om de vakantie op te leuken.

Je kunt het zo gek niet bedenken. Shopsessies met goed in de slappe wasdates, boerenkool met worstdates, te soft voor seks maar goed genoeg voor romcomdates, out of my league-dates, kluszonderkusdates, for old times sake-dates, slappe hap en lachdates, aan mijn lijf graag polonaisedates en dates from hell, om weer eens goed te beseffen wat je eigenlijk hebt. Vul het rijtje maar aan. Een soort algehele, chronische partnerruil, maar dan zonder seks. Als je monogamie hoog in het vaandel hebt staan tenminste. Er kleeft zelfs iets EKO-achtigs aan het hele idee. Hergebruik en biologische roulatie, ik roep maar wat. Misschien valt er wel een subsidietje los te peuteren. Je kunt het altijd proberen.

Zo ziet u maar: het valt best mee met mijn gebrek aan realiteitszin. Straks alle ideeën maar eens bespreken met de man in mijn leven. Benieuwd of hij net zo enthousiast is.