Facebook: Vind ik leuk?

Jan (Bakoenin)

Onlangs las ik een artikel in het Algemeen Dagblad. Daarin werden vijf redenen gegeven om met Facebook te stoppen.
De eerste reden was het tijdsbeslag dat Facebook van je vraagt. Mensen vragen je mening of storten hun hart uit. Ze zetten foto’s online en ze vragen je om petities te ondertekenen. Dat kost tijd en je hebt het al zo druk.
Als tweede reden werd de onzin die mensen aan Facebook toevertrouwen genoemd. ‘Ik heb vanmorgen de groene bak al vroeg buiten gezet’. Waarop een ander reageert met: ‘Vind ik leuk’. Dat noemt men in Engeland: ‘small talk’.
De derde reden is verslaving. Je hebt iets leuks geplaatst en gaat vervolgens met vrienden en vriendinnen uit eten, maar onder het genot van een glaasje wijn en een Boeuf Bourguignon wil je toch wel weten wie er hebben gereageerd en zodoende zit je met je bek vol vlees op je iPhone of BlackBerry te koekeloeren. Ja, Boeuf Bourguignon, want het is heus niet zo dat facebookgebruikers alleen maar Big Macs eten.
De vierde reden is misschien wel de belangrijkste om te stoppen met Facebook. De privacy. Dat zou dus de eerste reden eigenlijk moeten zijn, mensen van het AD.
En als laatste reden werd vermeld dat je op Facebook eigenlijk geen echte vrienden hebt. Een Amerikaanse vrouw met meer dan duizend vrienden kondigde haar zelfmoord aan en zelfs de vrienden die in de buurt woonden ondernamen geen actie.
Ik ben het niet met het artikel eens.

Neem de eerste reden. Hele hordes hardwerkende Hollanders zitten ’s avonds naar allerlei bagger op de commerciële omroepen te kijken en stappen uiteindelijk chagrijnig in bed omdat er weer niets aan was. Van neuken komt dan ook niets meer in zo’n stemming. Dan kun je beter leuke foto’s van vrienden of gekke YouTube-filmpjes op Facebook bekijken en een beetje chatten. Je moest trouwens eens weten hoeveel mensen op Facebook alvast wat voorwerk voor later in bed doen. Op die manier kom je echt in een veel betere stemming om wat leuke bedspelletjes te doen met elkaar dan wanneer je weer die lulkoek van Derksen en Genee hebt moeten aanhoren of naar een kapster op een schommelend bootje hebt moeten kijken. Bij dat laatste val je alleen maar niet in slaap omdat je hoopt dat ze uitschiet met die schaar en een oor afknipt.

Small talk is natuurlijk wel onzin, maar waarom zou je daarom met Facebook moeten stoppen? Als ik op nieuwssites zoals FOK! kijk, zie ik ook veel onzinberichten. Wat interesseert het mij nou of in China een vrouw van vijfentachtig door een paard is aangevallen of dat een vrouw in Amerika in een volle trein haar vriend tegen zijn ballen heeft geschopt omdat hij vreemd was gegaan. Er zijn echter andere dingen die wel leuk of interessant zijn. En laten we eerlijk zijn. Als je net naar honderd persiflages van Benton op YouTube hebt zitten kijken, ga je vanzelf ook onzin uitkramen op Facebook. Ik heb trouwens geen vrienden op Facebook die small-talken.

Facebook een verslaving? Niet meer dan games of MSN of televisie of voetbal of voetbal op televisie. En zo kun je nog wel veel meer opnoemen. Als mensen tijdens een diner de hele tijd op hun iPhone of BlackBerry zitten te koekeloeren, dan is het waarschijnlijker dat ze zitten te twitteren of dat ze Wordfeud spelen dan dat ze op Facebook kijken. Wat dat betreft is het meer Wordfreud dan Wordfeud. Dat zegt echter niets over Facebook, Twitter of Wordfeud, maar meer over de sociale instelling en het beschavingsniveau van degene die het doet.  

En dan de privacy.
Denk je dat je privacy gewaarborgd is als je Facebook niet meer gebruikt? Zalig zijn de eenvoudigen van geest. Gebruik Google dan ook maar niet meer als je iets wilt opzoeken, want alles wat je intypt wordt onthouden en ergens opgeslagen. Eigenlijk heb je al geen privacy meer zodra je de pc aanzet. Zelfs als je de allerbeste virusscanner hebt die je tegen allerhande Trojans beschermt.
Wat heeft het namelijk voor zin dat je jezelf beschermt tegen Trojans als je je hele hebben en houden bloot geeft op internet? En dat gebeurt niet alleen op Facebook, hoor. Mensen zetten al hun gegevens en interesses op datingsites, chatsites, Hyves, Twitter, YouTube, Linkedln, Solomio, Bol.com, Wereldwijzer en nog veel meer sites. Streetview weet of je een draadloos netwerk hebt, Als je een gps hebt en je gebruikt hem zoals ik tijdens hardloopwedstrijden en fietsvakanties en zet die routes op Google Earth, dan weet men bij Google niet alleen wat je op internet zoekt, maar ook wat hobby’s van je zijn en waar je met vakantie bent geweest. Gek hoor, dat ik op veel sites die ik bezoek reclames zie van Arke fietsreizen.
Geen pc dan maar? Laat me niet lachen. Overal in het land staan computers met je gegevens. De OV-chipkaart, de bonuskaart, je pinpas, je creditkaart, je mobieltje, de postcode die je bij  MediaMarkt moet opgeven als je betaalt. De gegevens ervan gaan allemaal in computers. Maar van het AD moet je vanwege de privacygevoeligheid stoppen met Facebook.

Ook de laatste reden is natuurlijk belachelijk.
In een willekeurige straat in een willekeurige stad kun je zonder reden in elkaar worden geslagen door een paar jongeren terwijl een hele menigte toekijkt. Als je oud en versleten bent dan word je door je familie in een verzorgingsflat gedumpt.
Ik heb via Facebook een heel regiment familieleden in de Verenigde Staten, Australië en Duitsland gevonden en ook al zitten er mensen met dezelfde achternaam tussen die geen familie zijn, dan is het ook leuk. Gezamenlijk zijn we bezig met de relaties tussen onze families uit te pluizen. Als ik met vakantie naar Australië, Duitsland of de VS ga, hoef ik niet in een hotel.
Maar ook andere vrienden op Facebook die ik in het echt helemaal niet ken kunnen nuttig zijn. Sommige hebben filmpjes van bands die ik niet kende, maar wel erg goed vind. Dus daar kan ik dan ook een album van downloaden. Of ze bieden iets aan wat ik net nodig had en wat goedkoper is dan op Marktplaats. Of iemand vertelt dat er een bepaalde band die je goed vindt op een bepaalde dag bij jou in de buurt optreedt en dat hij of zij nog kaarten heeft omdat er iets is tussengekomen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
En neem nou die vrouw die aankondigde dat ze zelfmoord ging plegen. Er werd niet bij verteld of het soms al de vijfhonderdste keer was dat ze dat aankondigde en dat niemand haar meer serieus nam. Iemand die dat aankondigt bedoelt meestal: 'Geef me aandacht. Help me!' Maar het kan zijn dat dan de helft van die vrienden op ‘Vind ik leuk’ klikte, omdat ze het al zo vaak had aangekondigd en altijd zat te zeiken. Ik vind trouwens in dat verband wel dat er bij Facebook een mogelijkheid moet komen voor: ‘Vind ik geen zak aan’. Net als de duimpjes bij YouTube.

Nee, stoppen met Facebook is onzin. Waarom zou je dat doen, terwijl je verder alles op internet wel blijft doen? Dat is hetzelfde als stoppen met het roken van Pall Mall, maar verder alle andere merken wel roken. Neem trouwens maar van mij aan dat je beter kunt stoppen met roken dan met Facebook. En dat is nog makkelijker ook.