De Eindhovenste

Arno (Arnohari)

Ruim een jaar woon ik er nu. Ik ben er geboren, maar niet opgegroeid. Wel vlakbij. Nu woon ik er dus weer. Sinds een half jaar werk ik er ook en heb ik de stad écht leren kennen. Eindhoven.

Lang was 040 een lelijke industriestad. De vijfde stad van Nederland na de Grote Vier, zeg maar de eerste amateur na het profpeloton. Oké, de gloeilamp is hier groot geworden. Hier is de cd en daarmee eigenlijk de hele muziekindustrie uitgevonden. Zonder Eindhoven bestond Senseo niet. Of je die ‘koffie’ nou lekker vindt of niet, Senseo is een groot succes. De beste voetballers ter wereld hebben het spelletje geleerd in Eindhoven. Maar daar loopt de Eindhovenaar niet zo mee te koop.

Tot voor kort. Sinds een paar jaar doen we heel erg ons best overal de beste in te zijn. Eindhoven is de gekste. We zijn de gulste. We hebben de modernste stadsbus. We hebben de beste binnenstad. Binnenkort hebben we het snelste marathonparcours.  De beste wiet komt van Eindhovense zoldertjes. Onze kermis is het beste pretpark. We zijn zelfs de meest autistische stad. En al die titels dragen we uit. Overal zie je uitingen van ‘Eindhoven de (vul een willekeurig bijvoeglijk naamwoord in)-ste’. Er gaan daarom ook stemmen op om de Olympische Spelen naar Eindhoven te halen.

Het zal wel. Al die titels. Het ligt er maar net aan met welke maat je meet en je komt altijd wel ergens als beste uit de bus. Ik zou niet weten waarom de binnenstad van Eindhoven beter is dan die van, pak ‘m beet, Den Bosch, dertig kilometer verderop. Zijn we echt de gulste? Vorig jaar stond hier het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Dat zou wel helpen in gul-iness. Hebben we een supersnel marathonparcours? We sturen de lopers over kaarsrecht, maar oersaai asfalt. Is onze kermis het beste pretpark? Dan gaat het niet goed met andere pretparken, lijkt me.

Nee, ik vind bovenal dat Eindhoven de grappigste is. Niet omdat we Theo Maassen hebben. Iedere stad heeft wel een komiek of cabaretier die volle zalen trekt. Eindhoven is de grappigste omdat de stad van PSV, de meest succesvolle club van Nederland in de afgelopen tien jaar (feit), een Ajaxlaan heeft. Als je bij het stadion van PSV rechtsaf over de Fellenoord (geen spelfout) gaat en met een klein omweggetje via de Twentelaan naar het zuidoosten rijdt, kom je op de Ajaxlaan. In Eindhoven hebben we een Ajax zonder Cruijf. Dat is humor.