Plat Haags - Kabinet Scrooge

Harry

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg, en Harry 64 vanuit het midden des lands.

Geachte lezers. Bij dezen wil ik u graag een fijne Kerst en een prettig uiteinde wensen.

Ik wilde eigenlijk wat met bezuinigingen gaan doen en daarin dan het huidige kabinet de rol van Scrooge geven. De rol van de geesten van het verleden, heden, en toekomst wilde ik aan de PvdA, GroenLinks en D66 toewijzen. Er is echter een contradictio in terminis, Scrooge gaf niks weg, en dit huidige kabinet geeft bakken met geld weg aan Griekenland en de rest van Zuid-Europa. Het vrekkige gedrag ten aanzien van zorg, onderwijs, en nog wat broodnodige zaken om een land op een beschaafd en vooruitstrevend niveau te houden worden allemaal gestript tot op het bot, en zelfs
van dat bot knaagt men nog de splinters eraf.

Daarentegen wordt er weer niet geknaagd aan zaken als een HRA, JSF en zo, wat dan wel weer vreemd is. Je zou Scrooge natuurlijk in een postmoderne versie kunnen gieten, maar de cultuursubsidies worden ook al snel afgebouwd, dus dan zijn er al bijna geen staatsruif-gevoede-occupyers meer die nog begrijpen waar het over gaat. Dan gooi je paarlen voor de zwijnen, en dat is mega-verkwistend en geen Scrooge-geloofwaardig gedrag.


Dan zijn er nog de drie geesten.

Het PvdA als geest van het verleden die allerhande godwinnetjes rondstrooit om Scrooge zo gek te maken dat 'ie toch nog in die bebaarde kunstenmaker met paardenstaart en pindakaasvloer (wie is er niet mee groot geworden?) gaat investeren vanuit zijn onderbuik, zou nog haalbaar kunnen zijn, ware het niet dat ze ook weer zoveel mogelijk andere bebaarde mannetjes willen importeren om de culturele en geestelijke armoede te voeden. Alsof we zelf nog geen tegelgooiende radicaaltjes genoeg hebben.

GroenLinks als geest van het heden wordt op die manier ook geen succes natuurlijk, activisten en daden uit het verleden bieden immers totaal geen garantie voor de toekomst. Of wacht, een redelijke garantie is er wel, namelijk dat de geesten van het heden wachten tot er genoeg 'heden' is om er zeker van te zijn dat hun acties uit het verleden genoeg verleden zijn om er vooral ongestraft openbaar trotski op te kunnen zijn.

Dan is er nog D66 als geest van de toekomst. Op dit moment is die toekomst helemaal niet zo eurorooskleurig. Geestje Pechtold schroomt echter niet om een zeer rooskleurige toekomst te laten zien als we maar alles door de EU laten bedisselen. Het zou ook nog kunnen zijn dat dat juist weer analoog is aan de toekomstige begrafenisscene waarin Scrooge ermee geconfronteerd wordt dat al zijn handels- en gedoogpartners geen belangstelling voor hem hebben, en Scrooge uiteindelijk eenzaam, uitgewoond en arm het crematievuur van de hel ingeschoven wordt.

Daarom maar gewoon vast fijne kerstmissers en een jofel en lekker uiteinde. Tot volgend jaar.