New Chicks

Jan (Bakoenin)

Er zijn mensen van mijn leeftijd die vinden dat vroeger alles beter was. Nou, daar ben ik het dan niet mee eens.
Ik ben getogen in de verschrikkelijke jaren vijftig. Lees het boek ‘De avonden’ van Reve maar eens, dan krijg je een goede indruk van die saaie tijd. Muziek van the Platters, Doris Day en in Nederland Helma & Selma met de wereldhit ‘Falderie faldera’. Teddy Scholten won in 1959 met ‘Een beetje’ nota bene het Songfestival. Verder had je de opzwepende muziek van Conny und Peter, Catharina Valente en Anneke Kreuntzo. En de meisjes van mijn leeftijd? Die droegen petticoats. Iedere keer als je daar met je hand onder ging om dat ene belangrijke plekje te voelen, dan kwam je in een soort van doolhof terecht waarin je maar heel moeilijk tot de kern kon komen.
De jaren zestig waren wat dat betreft al een hele verbetering. Minirokjes en beatmuziek. Feestjes waar geen stelletje nog een stelletje bleef en lekker wiet roken op de Dam.
Maar toen was ik al oud en getrouwd.

Nee, vroeger was beslist niet alles beter dan nu. Neem nu de televisieprogramma’s. Er was één net in zwart-wit. En de programma’s? 'Dappere Dodo' en 'Tante Hannie' voor de kinderen en 'Morgen gebeurt het' voor de ouderen. Later kreeg je 'Pipo de Clown' en 'Swiebertje'. Er waren natuurlijk ook geweldige buitenlandse series zoals ‘I love Lucy’. Soms droom ik er nog wel eens van en word dan gillend wakker. Natuurlijk waren er ook wel leuke programma´s. 'Saint-Germain-des-Prés' met Dorus bijvoorbeeld.
Ook wat de televisieprogramma´s betreft werd het in de jaren zestig beter. Ik keek graag naar 'Hadimassa' en later het Simplistisch Verbond van Koot en Bie. De VPRO had met 'Hoepla' en de blote tieten van Phil Bloom al een programma dat tot Kamervragen leidde. Het was de primeur van het vrouwelijk bloot op televisie. Ja, de programma´s werden steeds leuker, maar het was natuurlijk nog kinderspel bij wat er tegenwoordig wordt aangeboden op televisie. En dan heb ik het nog niet eens over al die blotetietenreclame´s na middernacht. Daar heb je geen Film1 voor nodig.

Een van de televisieprogramma´s uit mijn jeugd heette: 'Wie wil mijn marmotje zien?'
Daar moet ik steeds aan denken als ik het huidige aanbod op de commerciële televisie zie. Want dat is het toch eigenlijk. Marmotje kijken. Het marmotje zelf is nog niet te zien, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren.
De tieten worden steeds groter en de programma’s steeds platter. Maar welke man zit er nu niet lekker te kwijlen bij Barbie en Britt? Wie zit er nog te wachten op maatschappelijk betrokken programma’s of cultureel hoogstaande uitzendingen als je van die heerlijke natuurdocumentaires als ‘Echte meisjes in de jungle’ kunt zien. Om maar niet te spreken van die serie over architectuur: 'De villa'.
En daar komt nu een nieuw toppertje bij: 'New Chicks'. Een documentaire over de Antillen, gezien door de ogen van vijf Brabantse meiden. Hoewel ze niet echt naar de Antillen zelf zullen kijken door die ogen, vermoed ik.

'New Chicks' is een datingprogramma, maar ik geloof niet voor hoogopgeleide mensen.
Nikkie Plessen gaat het presenteren. Ik kende haar niet, maar ik kijk dan ook nooit naar 'GTST' en 'Onderweg naar morgen'. Ze schijnt goed bij het programma te passen als ik zo de reacties op haar aanstelling als presentatrice lees. Inhoudsloos.
Je kunt die heerlijke kippetjes zien vanaf dinsdag.
De meisjes liggen in een villa op Curaçao te wachten op lekkere boys. Die worden dan wel helemaal uit Nederland overgevlogen. Ze hadden dus beter in een villa in Nederland kunnen gaan liggen, dat was goedkoper geweest. RTL lokt echter de boys met de vraag: heb jij zin in een droomvakantie op Curaçao, in een schitterende villa, met zeer verleidelijke vrijgezelle vrouwen? De droomvakantie is dus het belangrijkste, daarna de villa en dan pas de chicks. Als de babes gewoon in een villa in Brabant hadden vertoefd dan zou zich misschien niemand melden, want een beetje lekkere boy vindt in Nederland zelf wel iets, maar een vakantie is natuurlijk niet te versmaden.
Maar wordt dat wel een vakantie? De meisjes bepalen zelf welke vent in hun tweepersoonskamer mag. Je mag dus met zo’n lekkere babe de kamer delen. Dat wordt natuurlijk alleen maar neuken. Wat moet je anders de hele dag in zo’n kamer? En het wordt nog vervelender als je allebei echt verliefd wordt op elkaar, want dan moet je onmiddellijk de villa verlaten en terug naar Nederland. Dus je kunt maar beter eerst een paar dagen lekker eten, zuipen en neuken en dan eens kijken of er ook liefde in het spel is. Praten heeft geen zin, dat kost tijd.
Ik denk ook dat er maar weinig echt verliefde stelletjes zullen ontstaan tijdens deze doldwaze dagen. RTL5 selecteert de mannen namelijk zelf. Ze moeten tussen de twintig en dertig zijn, dus een serieuze man als ik komt al niet in aanmerking en ze moeten helemaal gek van vrouwen zijn, van uitgaan houden en op vakantie het liefst lekker losgaan. Nou, dan weet ik wel wie er straks in die slaapkamers komen: Sterretje, Jokertje, Matsoe Matsoe en Sniper of iets in die geest. Kijk dus 'Oh Oh Cherso' en 'New Chicks' en zoek de verschillen.
Een van de verschillen is wel dat de meisjes met een zachte G praten. Ze zeggen dus niet dat ze geil zijn, maar dat ze gjeil zijn. Ik verheug me er nu al op.
Houdoe.

columistencab.png