Media-Mangel: Maarten!

Luc (LvanLier)

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor de glossy Maarten!

Het is verbazingwekkend om te zien dat sommige personen die amper wat relevants hebben gepresteerd, wel een eigen glossy hebben. Ik zeg "Linda" en u weet genoeg. Een plezierige uitzondering is de Maarten! Een blad waarin de historicus Maarten van Rossem een prominente rol vervult. En naast zijn eigen inbreng is het hem gelukt, het intellectuele neusje van de zalm artikelen voor zijn magazine te laten schrijven.

Van Rossem staat bekend om zijn droge, iets brommerige manier van formuleren. Op de radio, op de televisie, op congressen. Juist daardoor heeft hij de lachers op zijn hand, maar weet hij ook de aandacht van zijn toehoorders te vangen en vast te houden. Zijn ietwat informele -of, zo u wilt, morsige- presentatie doet daar niets aan af. Die handigeheid ook in gedrukte vorm toepassen, dat valt nog niet mee. Het lukt Maarten van Rossen wonderwel.

Ook de toon van zijn artikelen in de Maarten! is brommerig-en-daardoor-leuk. De wijze waarop hij in de nieuwste editie zijn licht laat schijnen over de manco's van ons openbaar vervoer leest lekker weg, maar zet ook aan tot nadenken. En daarvoor hoef je het heus inhoudelijk niet met hem eens te zijn. Zijn afkeer van marktwerking is iets waar je flink over van mening kunt verschillen. Toch durft hij ook de overheid aan te spreken op knullige aanpak van grote projecten.

Van Rossem belicht zaken van alle kanten. Marokkaantjes zijn vele crimineler, maar gaan wel steeds vaker naar het HBO of de universiteit. Kijk, als je dat allebei vermeldt, dan wordt een stuk daar veel eerlijker van. Dat is beter dan een visie formuleren, waarbij je de meningen die even niet handig uitkomen, straal negeert.

Een ding vind ik jammer. In eerdere edities namen Maarten, zijn broer en zijn zus, bepaalde irritante kwesties op de hak. Als een soort grumpy old men (M/V). Die rubriek is gestopt. Echt heel erg jammer.

Het blad is inhoudelijk dus sterk, en legt de vinger feilloos op de zere plek. Messcherp signaleren dat volgens het (volgens Van Rossem totaal belachelijke) inburgeringsexamen van juni 2011 de heer Balkenende nog steeds onze premier is. Zulke missers, begaan door minkukels die het onterecht voor het zeggen hebben. Leesvoer om van te smullen!

Zoals ik al zei: Van Rossem weet veel toonaangevende mensen te strikken voor artikelen in het blad. Jan Tromp, Max Westerman, Paul Schnabel, Naema Tahir, noem maar op. Leuk is, dat Van Rossem zelf telkens in de zijlijn even reageert. Een soort van duiding door de chef. Gewaagd, trouwens. Ik moet er niet aan denken, dat die rare chef van ons, die Oplopers, ons bij iedere column zou lastigvallen met zijn opinie... Maar de medewerkers van de Maarten! accepteren dat. Dat zegt ook iets over het gezag van Van Rossem. Verder is het blad uitstekend verzorgd. Prima vormgeving, mooie foto's.

Honderd pagina's leesplezier liggen voor nog geen 7 euro in de winkel. Aanrader!

columistencab.png