Pokémon is een MMO

WesleyB (Wesley Akkerman)

 

Komt er ooit een MMO van Pokémon? Nintendo geeft zelf aan van niet, maar ondertussen is het gezicht van de serie dusdanig aangepast dat het op een MMO begint te lijken.

Waar een specifieke groep Pokémon-fans al jaren om zeurt is een MMO van Pokémon. Op zich best logisch, omdat het spel zich op het eerste gezicht leent voor dergelijke online gameplay. Veel elementen passen perfect binnen een MMORPG, waaronder de vele uren aan grinden, het doorgronden van de wereld om je heen en sterker worden door het verslaan van monsters.

Die specifieke groep fantaseert dan over een cel shaded-wereld, waar Pokémon vanachter de struiken tevoorschijn komen. Waar je als eerste die Pokémon gezien moet hebben om er aanspraak op te kunnen maken. Waar je zomaar, ineens, kunt worden uitgedaagd, net als in de televisieserie. Eigenlijk wil die specifieke groep de televisieserie evenaren, omdat het technisch haalbaar is.

Dat zal allemaal wel, ware het niet dat Junichi Masuda, de regisseur van de games, heeft aangegeven dat hij mensen wil stimuleren om elkaar op te zoeken om Pokémon te ruilen. Dat 'elkaar opzoeken', dus bij elkaar zitten in de echte wereld, is zo belangrijk, dat het volgens hem onmogelijk is om een Pokémon-MMO te maken. Want dan zie je elkaar niet echt. Harry Hol, deskundige op MMO-gebied, denkt daar echter anders over.

Persoonlijk denk ik dat de hele Pokémon-formule nu al een MMO is (op zijn minst een standaard RPG). Het enige dat ontbreekt is een persistente wereld waar spelers elkaar ontmoeten, zoals ze dat nu al 'in het echt' doen. Dat 'ontmoeten in het echt' is natuurlijk wel wat de game voor veel mensen zijn charme geeft, net zoals dat bij bijvoorbeeld kaartspellen als Magic en, erm... Pokémon zo is.

En dankzij die charme zal Pokémon nooit een officiële MMO krijgen. Geen enkele haar op de vele hoofden die bij Game Freak werken moet daar aan denken. Dat is maar goed ook. Want Pokémon is geen Pokémon meer als je er een online RPG van maakt. Toch, Harry? “Het is puur een kwestie is van woordspelletjes. Pokémon is al lang een Massively Multiplayer Role Playing Game. Het is alleen geen MMORPG.”