Plat Haags: Twetter, kwitter, blater, houd nu maar je snater.

Harry

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

 

Wat is dat nu eigenlijk precies? Normaal doen.
Wilders riep het naar Rutte, en Rutte riep terug 'doe zelf normaal'.
Vervolgens riep deze kreet die normaliter vooral veel op schoolpleinen gebezigd wordt, erg veel reacties op.

Is puberaal gedrag in de Tweede Kamer normaal? Misschien begint het dat wel te worden. Je zou ook kunnen stellen dat de kloof tussen politiek en samenleving wat nauwer is geworden. Vreemd eigenlijk dat de kretologie van onze landsbestuurders zo veel aandacht krijgt overal.

Menigeen maakt zich kennelijk liever druk over de verruwing van het taalgebruik van politici, dan dat men zich druk maakt over wat de praatjesmakers nu eigenlijk te zeggen hebben. Het zou ook nog kunnen zijn dat ze eigenlijk helemaal niets te vertellen hebben. Waarom nog over inhoud hebben als je veel meer mediapunten kan scoren door te twitteren en te kwetteren over je praatje poep? Zo hoor je er niet bij.

Of je hoort juist wél ergens bij, bij de poeppraters. Voor een poepprater is een uitspraak als 'doe eens normaal', juist heel normaal. Zoals de Nederlandse reljeugd het ook heel normaal vindt om hoer, homo, kankerjood, of ander fraais als doodsbedreigingen en dergelijke rond te toeteren, twitteren, en kwetteren.

Als ik mag kiezen welk gekwetter de voorkeur geniet, dan luister ik nog het liefst naar de vogels. Die trekken wel van oost naar west, en andersom. Als ze slim zijn dan doen ze dat buiten het jachtseizoen, ze worden dan niet neergeschoten of teruggefloten.

Uiteraard wil ik wel één groepje vogels uitsluiten, en dat zijn de vreemde vogels. Alleen de nietwijssijs verstaat zijn eigen gekwetter, en niemand anders.