Wat heet: Nazomer

Martine (Shortstuff)

De nazomer wordt in de volksmond ook wel oudewijvenzomer genoemd, afkomstig uit Noorwegen, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Ik kan me er niets bij voorstellen. Herkenbaarder klinkt het wanneer we het betrekken op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Aan het einde van de septembermaand komt er een fantastische nazomer aan, voorspellen de meteorologen. Wat heet fantastisch, nadat er überhaupt geen sprake is geweest van een echte zomer, zoals diezelfde meteorologen nu beweren. Vooralsnog zie ik weinig voordelen aan deze weersverwachting.

In onze bikini op het strand liggen zit er net niet meer in en de zee zal echt te koud blijken te zijn om nog een verfrissende duik te nemen. Zeg maar onderkoelde duik te nemen. Als we ervoor kiezen om toch naar het strand te gaan, speelt de vraag op wat we aan moeten trekken. Kiezen we voor veilig en trekken we toch een lange broek aan? Of toch maar die korte broek en een lange broek meenemen? Voor de zekerheid dan ook maar een shirt, vest en sjaal mee. Om er achteraf achter te komen dat je die extra tas voor niets hebt mee lopen zeulen.

Herkenbaar is ook het feit dat je niet goed weet wat je aan moet doen. Alhoewel dat niet alleen te maken heeft met het ‘lastige' weer, maar ik ook nog eens vrouw ben. Om 's ochtends tijd te winnen en wat langer in mijn bed te kunnen blijven liggen, probeer ik de avond ervoor mijn outfit voor de volgende dag alvast klaar te leggen. Helaas lukt dit niet altijd en kan ik minutenlang voor mijn kast tijd verspillen, omdat ik momenteel geen idee heb wat te warm en te koud is.

Daarnaast heb ik me er al maanden bij neergelegd dat dat sexy zomerjurkje het hele jaar de kast niet uit zal gaan en dat ik helemaal toe ben aan mijn wintercollectie! Mijn nieuwe wintercollectie welteverstaan! De winkels hangen vol met dikke winterjassen met bont, ugly Uggs en gelukkig ook een hoop leuke kleding, waardoor ik mijn portemonnee beter dicht kan nieten om niet nu al honderden euro's te spenderen aan kleding die ik nog niet aan kan. In de tijd van de breiende vrouwen waren deze issues vast nog niet aan de orde.

Ik wacht dus ongeduldig af, laat mijn sandaaltjes nog even in de gang staan en probeer het vooruitzicht van romantische avondjes met kaarslicht en een kleedje nog even vooruit te schuiven.