De Youp-maffia

Maurits (perikles)

"Eigenlijk vind ik Youp helemaal niet zo leuk". Nee, nee, denkt u nu niet dat u me kunt ontmaskeren als Youp-hater. Het is een goede kennis die laatst in een onbewaakt moment de frontale aanval op hem opende. Niet alleen ik ving het op trouwens, we waren met een groepje, dat na de bewuste uitspraak abrupt stilviel, alsof er een bom gevallen was. Maar niet voor lang.

Soms sta je bij elkaar met een paar heel goede kennissen en dan komen opeens de ontboezemingen los. De een gaat vreemd, de ander heeft schulden, een derde blijkt een stiekeme alcoholist. Waarheden die niet bedoeld zijn om verder te vertellen. Dus van mij zal je niet horen wie die kennis was die zich zijn ontboezeming over Youp liet ontvallen. Ik vertel ook niet wie die andere kennissen waren, die uiteindelijk ook het achterste van hun tong lieten zien. Want zij gingen nog heel wat verder.

De stilte duurde maar even, toen deed er weer iemand een duit in het zakje. Gretig, alsof hij op de gelegenheid had gewacht. "Wat kan die vent nou helemaal?" In de stem van een anders nogal rustige bescheiden man, klonk ingehouden woede. Ongekend, ik had hem nog nooit kwaad gezien. "Aan die lulhannes offer je dan een zaterdagavond op. Komt er iemand met het idee aankakken om er met de hele familie heen te gaan. Zeg dan maar eens Nee. Word je acuut uitgekotst door de Youp-maffia" Hij spuugde op de grond alsof het Youp zelf was waarvan hij zich ontdeed. "Dus dan ga je met zijn allen naar dat koleretheater. De een met nog meer tegenzin dan de ander. En je lacht maar mee omdat iedereen het doet. De enige die van harte lacht is meneer van 't Hek. Kassa!"

Weer een ander: "Hij is zelf een Bucklerlul met die Volvo van hem. Waarom denk je dat hij zo'n grote bak nodig heeft?" We keken hem vol verwachting aan, de lachebek die nooit te beroerd was om het zoveelste "meesterlijke" Youpcitaat te debiteren. Als je van iemand zeker kon zijn dat hij 'In Youp' was, dan hij. Nu was hij doodernstig, misschien wel voor het eerst. "Daarmee haalt hij elke vrijdagavond krattenvol Buckler uit een geheim magazijn. Wordt speciaal voor hem geïmporteerd uit het buitenland. Mag niemand weten. Heb ik van een kennis die bij Heineken werkt. Ze zijn doodsbang voor hem. En T-mobile heeft hem ook afgekocht" Een last leek van zijn schouders gevallen te zijn. Een soort van uit de kast gekomen was hij.

De fase van de behoedzaam instemmende knikjes was al snel voorbij. Stuk voor stuk verdrongen ze zich om ook hun gram te halen. Zelfs de nationale kersttranentrekker Flappie moest het ontgelden. "Sentimentele flut waarmee je iedereen op je hand krijgt, daar is die van 't Hek altijd voor te porren. Als het maar veilig en makkelijk is" Jarenlang opgekropte gevoelens zochten zich een uitweg. "Wat is erger dan Youp?", vroeg er een. Niemand wist het antwoord. "Youp die een uur mag lullen over Youp!" Ja, College Tour met Youp hadden we allemaal gezien op tv, een paar dagen geleden. Een programma waarin ooit belangrijke denkers te gast waren. Ayaan Hirsi Ali, de Dalai Lama, Harry Mulisch etc. Maar nu Youp. "Iemand met alleen lagere school!", riep de spreker triomfantelijk uit. "Wilde al niet deugen toen hij jong was, van school gestuurd" Niet helemaal waar, uiteindelijk heeft hij toch zijn mavo gehaald.

"Ik weet iets jongens, we stappen nu allemaal in de auto, we rijden naar zijn huis en we gooien hem in de achterbak van die Volvo van 'em. Daar houden we hem net zo lang vast tot we onze centen terug hebben, met rente". Moest ik proberen de stemming een beetje tot bedaren te brengen? Ik durfde het niet aan. Wat begon als oprechte verontwaardiging was in wraakzucht ontaard! Mijn snor drukken voor het te laat was, het enige dat er op zat. Bij een stoplicht dat op rood sprong zag ik mijn kans schoon om af te haken, een hele rij rode achterlichten verdween in de verte, op weg voor een duistere missie. Als enige zou ik geen vuile handen maken. De volgende dag sloeg ik met trillende handen het ochtendblad op. Het viel mee, niets over Youp. Hij zal wel snel een Bucklerfeestje voor ze georganiseerd hebben. Met gratis T-mobile abonnementjes.