Tieten zat

Jan (Bakoenin)

Ik ben eind juli zevenenzestig jaar geworden.
In 1971 gingen mijn vrouw en ik samen op vakantie naar Mallorca. Mijn moeder ging ook mee, want we hadden een baby van een paar maanden en een dochtertje van drie en oma vond het helemaal niet erg om op de kinderen te passen. Ze had nog nooit gevlogen en was heel blij dat nog een keertje mee te maken in haar leven. Ze was toen zevenenzestig. Ik vond dat erg oud en hoopte dat ik ook zo oud zou worden. Nu heb ik die leeftijd bereikt en lijkt het eigenlijk helemaal niet oud.

Ik ben gek op sporten. Ik fiets in de lente en zomer regelmatig tussen de vijftig en honderdvijftig kilometer en heel soms nog wat meer. In de herfst en de winter fiets ik minder lange afstanden, maar fiets nog steeds veel omdat ik geen rijbewijs heb. Ik ben dan meer bezig met hardlopen en doe ook mee aan wedstrijden zoals de City Pier City en de Zeven Heuvelenloop. Twee jaar geleden heb ik ook mijn eerste marathon gelopen. De marathon van Rotterdam.

Ik ben altijd fit en meestal positief ingesteld en ik denk dat die fitheid en positieve instelling te maken hebben met het sporten. Sporten verhoogt beslist je weerstandsvermogen, want ik ben nooit ziek. De laatste keer dat ik ziek van mijn werk thuis moest blijven, was in 1981. Ik had toen de Hongkonggriep.
Je kunt natuurlijk ook een ziekte krijgen ondanks het sporten, maar ik weet bijna zeker dat het bij mij helpt en dat mijn weerstandsvermogen daardoor groter is dan dat van veel oudere mensen die niet sporten.

Maar ik vraag me wel eens af hoe ik dat weerstandsvermogen op peil kan houden als ik straks boven de tachtig en negentig kom.
Moet ik dan een paar keer per week met een rollator trainen voor de Open Nederlandse Rollator Games, uitgezonden door omroep MAX?
Of moet ik achter een stoel gaan staan en iedere dag meedoen met Nederland in Beweging, of stopt dat programma als Olga Commandeur zelf een rollator nodig heeft?
Of moet ik dan gaan Nordic walken voor en met krukken? Of met andere oudjes op een Balance Board van WII Fit? Of bungeejumpen van het Empire State Building in Madurodam?
Ik had echt geen idee hoe ik dat moest doen. Totdat ik onlangs een uitzending van NOS Nieuws zag.

In die uitzending werd aandacht besteed aan een campagne van het Kenniscentrum Borstvoeding. De campagne heeft als titel 'Tiet Zat' en wordt ondersteund door een filmpje met dezelfde titel. Het lijkt wel een titel van een column op FOK!
Men stelt in de campagne dat langer borstvoeding geven voordelen heeft voor kinderen. Hoe veel langer wordt niet verteld.

Over het algemeen wordt er nogal afwijzend gereageerd door mensen als ze weten dat vrouwen een kleuter borstvoeding geven. Er wordt zelfs over incest gesproken.
Ik moet zeggen dat ik het in eerste instantie ook wel vreemd vond.
Kinderen van vijf jaar die nog aan de tiet van mama mogen zuigen. Echte melkmuilen dus. Als hun vriendjes en vriendinnetjes erachter komen of het wordt op school bekend, dan heb je er weer een gepest kind bij. Bovendien kan zo’n kind zomaar een tepel afbijten als het kwaad is op mama.
Maar toen vertelde iemand dat langer doorgaan met borstvoeding goed is voor het weerstandsvermogen van het kind. Kinderen die langer aan de tiet hangen worden minder snel ziek. En dat was mijn eurekamoment.

Of die borstvoeding voor peuters en kleuters goed is zal me worst wezen. Het gaat me om de ouderen natuurlijk.
Niks rollatorgames of Balance Board. Gewoon lekker allemaal aan de tiet. Zo is het begonnen en zo zal het ook eindigen.
In verzorgingstehuizen is dat heel makkelijk te regelen met al die leuke zustertjes en het is goedkoper dan wanneer je voor alle oudjes een Wii Balance Board moet aanschaffen.
Voor particulieren heb ik zelf een goed idee waar ik ook nog een centje mee kan bijverdienen.
Een uitzendbureau voor zuigvrouwen. Zuigvrouwen zijn vrouwen bij wie je die lekkere moedermelk kunt gaan zuigen. Ik had eerst de naam ‘melkkoeien’ bedacht, maar zag wel in dat ik dan weinig medewerksters zou krijgen.
Het hoeft de klanten niet veel te kosten. Ik denk dat ik de prijs van een zuigsessie net iets goedkoper maak dan die van een pak volle melk. Dat kan ieder oudje wel van het pensioentje of de AOW betalen, zelfs in deze crisistijd. Het zal me toch wel voldoende opleveren in deze tijd van vergrijzing. Ook als ik de medewerksters een goed contract bied met een redelijk salaris, zal ik nog wel voldoende overhouden naast mijn eigen pensioen en AOW om een fijn Zwitserleven Gevoel te krijgen.

Dus mochten er onder de lezeressen kandidaten zijn die belangstelling hebben om het weerstandsvermogen van de oudere medemens te verhogen, dan kunnen ze bij me solliciteren.
Ik moet er nog wel even bij vermelden dat ik zelf wel wil voorproeven. Per slot van rekening moet je de klant een bepaalde kwalitiet bieden en bovendien heb ik ook meer zin in een tiet dan in honderd kilometer fietsen.