Loodgieter zal het worden

Martine (Shortstuff)

Vroeger werd je timmerman, melkboer of loodgieter. Je nam als zoon de zaak van je vader over. De mannen waren harde werkers, de vrouwen zorgden voor de kinderen. Dat was vroeger. Vroeger was alles anders...

Al op de basisschool is ieder kind bezig met zijn vervolgopleiding. Hoe stoer is het om een hoge Cito-score te hebben? Ieder klasgenootje kreeg de vraag hoeveel punten hij of zij had, want wie wilde nu niet de hoogste score hebben? Ik kwam thuis met een score van 98% voor VWO en mijn ouders waren uiteraard beretrots! Op naar het VWO, op naar het begin van het einde.

Wat was ik bang dat ik mijn ouders teleurstelde toen ik na 4 jaar VWO toch echt naar de Havo ging. Veertien van de vijftien docenten gaven mij dit advies. Het leek me, ondanks dat ik op die leeftijd heel recalcitrant was, toch echt het beste om dit te doen.
Na ook nog eens te stoppen met mijn eerste HBO-studie, werd het wel echt te gek. Ik kon en wilde mijn HBO-diploma halen. Ik wilde een goede baan, want dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om draait? Op je eigen benen kunnen staan, voor jezelf zorgen, sparen voor later.

Na een afgeronde studie, Ing. voor mijn naam en 2,5 jaar werkervaring erbij, ben ik nu gedwongen op zoek naar een nieuwe baan. In deze tijd van economische crisis heb ik en velen met mij een tijdelijk contract en niet altijd uitzicht op een vast contract. Ik speur dagelijks alle online vacaturebanken af, hopende dat die ene baan er tussen zit.

Na 3 maanden heb ik...niks. Ja, ik ben genoeg tegengekomen, maar nee, niets waarvan ik ook maar enige kans maak überhaupt op gesprek te mogen. Ik heb van tevoren met mijzelf afgesproken alles open te houden. Ik kom genoeg leuks tegen; ik kan aardig schrijven, help graag andere mensen en ben een goede planner. Functie-eisen worden steeds specifieker. Heb je die bepaalde opleiding niet gevolgd, dan maak je geen kans. Geen 10 jaar ervaring? Er is altijd iemand anders die dat wel heeft. Helaas geen kans voor mij als organisator van evenementen of tekstschrijver in de gezondheidszorg.
Er komen per dag zo'n 500 à 1000 vacatures op de arbeidsmarkt en mijn gezonde verstand zegt mij dat het aantal werklozen veel en veel hoger ligt.

De overheid stimuleert het volgen van hoger onderwijs. Vervolgens zul je een baan moeten vinden waarin je belangrijk wordt geacht te zijn en je competenties moet kunnen ontwikkelen. Bullshit!
Maar wat als er straks niemand meer voor loodgieter leert? Wie komt er dan jouw leidingen repareren?

Ik kan dus altijd nog loodgieter worden. Men is blijkbaar vergeten dat ook deze harde werkers nog steeds nodig zijn. Ook nu gaan er kranen kapot, lekken er leidingen en raakt het doucheputje verstopt.