Media-Mangel: Diva's draaien door

Luc (LvanLier)

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor Diva's draaien door, donderdag op RTL4.

Het is mij eerlijk gezegd een raadsel, waarom het zo goed gaat met de kijkcijfers van RTL 4. Zelfs SBS 6 maakt vergeleken met de troep die RTL uitzendt een tamelijk eloquente indruk.

Ze zijn bij RTL zo stom, dat ze zelfs een slap aftreksel maken van een prachtige luchtvaartparodie die je op zondagavond op de publieke televisie kunt zien. Gemaakt door de mensen van Little Britain. Zie je nu bij RTL4 Gordon extra nichterig doen. Dat soort dingen. Gelukkig heeft RTL een streep gehaald door een Boer Zoekt Vrouw-achtig namaakprogramma. Een wijs besluit.

Een minder wijs besluit was het uitzenden van Diva's draaien door. Donderdagavond op RTL4. Hoezo diva's? Drie mevrouwen die volgens velen ooit lekkere wijven waren, maar bij wie inmiddels het verval hevig heeft toegeslagen. Patty Brard die in haar goede jaren deel uitmaakte van Luv' en daar in schaarskledij het hoofd van menige pokdalige puber op hol bracht. Tatjana die in iets te krappe hotpants in Flodder-films de onvergetelijke woorden "Maar buurman, wat doet u nu?" sprak om vervolgens nog een paar keer geheel overbodig topless door het beeld te lopen. Omstreeks 1953. En Patricia Paaij die uit geldnood onlangs nog haar overjarige borsten breeduit in de Playboy liet hangen. Deze drie toonbeelden van vergane glorie worden gevolgd in het programma Diva's draaien door. Beschamend.

Ze moesten een soort vogelopvangcentrum van de ondergang redden. Een warrige, morsige, licht hysterische dame runde de tent, en werd tijdelijk naar een hotel in Vlissingen verbannen. De dames aan zet om de boel wat op te kalefateren. Reden voor Patries om iets te kirren over haar rubberen laarzen van Chanel die helaas kwijt waren. Patries die een iets te grote overall en een gestreept truitje aantrok, zodat er "voldoende ruimte voor haar borsten" was. Ze zei het echt. Bah. Patty Brard vond het allemaal maar een vieze bedoeling, en rende hysterisch door het beeld omdat er een muis was gesignaleerd in het bouwvallige toekomstige washok. Zwaar werk zat er niet in, volgens Brard. "Dat kunnen wij met onze nagels niet." Rot op. Tatjana leverde eigenlijk nog de beste prestatie. Met haar ordinaire charme wist ze menig buurman voor haar karretje te spannen.

Ronduit afstotend was de verschrikkelijke scene met Paaij als paaldanseres aan een steunbeer van een van de bouwvallen op het terrein van de vogelopvang. En Patty. Als je één blokhut hebt, dan heb je 3x3 meter. Dus als je twee blokhutten naast elkaar zet, kom je uit op 6x6. Nou ja, volgens Patty dan. Tuurlijk, Patty. Schandelijk was het stiekem weggooien van de orchideeënverzameling van de eigenaresse van de vogelopvang. Die was zeer aan haar bloemen gehecht. Het ontbrak Brard aan lef om haar wandaad toe te geven. Een volkomen gebrek aan respect voor de persoonlijke bezittingen van een ander dus.

Maar goed, de vogelopvang was wat opgeknapt, en dat werd gevierd met een feestelijke barbecue met een paar flessen wijn. Hoera. Wat? Of ik volgende week weer kijk? Nee. Ik heb al gegeten en gedronken.