Het hakje van Vertonghen

Robert (Sdivad)

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, afgelopen vrijdagavond. Mooie doelpunten van onder meer Eriksen en Boerrigter gaven de Amsterdammers een 4-0-voorsprong tegen Vitesse. De drie punten waren gewoon weer binnen. Totdat Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen in de slotfase in de fout ging. Hij geloofde het allemaal wel en wilde op eigen helft met een nonchalant hakje Wilfried Bony in de luren leggen. Dat mislukte volkomen en Vitesse wist toch nog te scoren. Een ongelooflijk domme actie van Vertonghen.

Kenneth Vermeer reageerde woedend op de actie van zijn centrale verdediger. Natuurlijk, de wedstrijd duurde nog slechts een paar minuten en de voorsprong van 4-1 was groot genoeg. Maar Vermeer hield zijn doel opnieuw niet schoon, door die domme hakbal van Vertonghen. Een keeper zal vrijwel nooit een doelpunt maken, dus zijn ultieme doel iedere wedstrijd is om de nul te houden. Vertonghens nonchalance zorgde ervoor dat Vermeer voor de vierde wedstrijd op rij een tegengoal kreeg.

Er zat meer achter de woede-uitbarsting van Vermeer. Want hij zal niet alleen gebaald hebben van enkel het feit dat hij zijn doel niet schoonhield. De Ajax-keeper wil iedere wedstrijd bewijzen dat hij het rugnummer 1 verdient, want daar lijkt niet iedereen het mee eens te zijn. Waarom haalt Ajax anders Jasper Cillessen, de jonge keeper van NEC?

Met het vertrek van Maarten Stekelenburg is het wel te begrijpen dat Ajax een extra keeper wilde halen. Immers, met Jeroen Verhoeven als stand-in van Vermeer heb je niet erg veel zekerheid als Ajax-coach. Een logische stap zou dan zijn om een wat oudere, ervaren keeper ergens weg te plukken. De rol die Sander Boschker nu vervult bij FC Twente, bijvoorbeeld. Op die manier kan de jonge, talentvolle keeper die je tot je beschikking hebt ervaring opdoen en heb je in noodgevallen een degelijke doelman achter de hand.

Vermeer is nog altijd pas 25 en Cillessen is 22. Dat klinkt ideaal: twee jonge, talentvolle keepers in de selectie. Maar er kan toch echt maar een het doel verdedigen. Dat betekent dat een van de twee de komende jaren op de bank zit en geen enkele ervaring op gaat doen. Met het aantrekken van Cillessen laat Ajax zien dat het niet het volledige vertrouwen in Vermeer heeft. Het feit dat hij nog geen enkele keer de nul heeft gehouden, zou maar zo kunnen betekenen dat Cillessen al heel snel zijn kans gaat krijgen. Mede dankzij het hakje van Vertonghen.