Betalen in natura

Petra (peets)

Alles is te koop. Zolang je er maar genoeg geld voor neertelt, ligt de wereld aan je voeten. Helaas gooit de huidige economische crisis flink wat roet in het eten van onze onbegrensde kooplust. Velen onder ons hebben daardoor aanzienlijk minder geld om vrijelijk te besteden, terwijl de onmisbare wannahaves alleen maar duurder worden. We zullen dus naar andere oplossingen moeten zoeken om aan onze niet-aflatende consumptiebehoeftes te kunnen blijven voldoen. Om je banksaldo wat op te waarderen zou je bijvoorbeeld een krantenwijkje voor je rekening kunnen nemen, de op zolder geparkeerde restinboedel eindelijk eens via Marktplaats kunnen verkopen of je kwaliteiten in de avonduren op de zwarte markt kunnen benutten. Maar wat nu als we geld eens helemaal buiten beschouwing laten en toch in onze behoeftes kunnen voorzien? Die mogelijkheid ligt namelijk ook binnen ons bereik; gratis! Mijn Zeeuwse hart gaat er nu al sneller van kloppen.

The magic word is ‘ruilhandel’. Op zich niets nieuws onder de zon, het is de oudste vorm van handel drijven. Kleding, boeken, diensten, alles van ongeveer gelijke waarde kan tegen elkaar worden geruild. Bijkomend voordeel is dat er geen belasting over betaald hoeft te worden. Voor alle partijen dus een win-win situatie."Als jij mijn dak repareert, snoei ik jouw tuin". “Jij mijn concertkaartje, ik jouw CD?”. “Schilder jij mijn schuur, dan repareer ik jouw computer”. Mogelijkheden te over.

 Tenzij…..je niet over gewilde ruilmiddelen of ongekende kwaliteiten beschikt. Wat dan? Het uitgangspunt van deze handelswijze is tenslotte niet voor niets; voor wat hoort wat. Geen nood. Elk mens is namelijk van nature uitgerust met een multifunctioneel inzetbaar ruilobject; het eigen lijf, de natura. Er blijkt veel animo voor deze vorm van ruilhandel te zijn. Er zijn inmiddels diverse websites als eromarkt.nl, sexads.nl en sexjobs.nl, waar mensen hun diensten of wensen kunnen  uitwisselen. De betreffende sites zien vraag- en aanbod in deze vorm maandelijks met 5% tot 10% toenemen. Betalen in natura is dé nieuwe trend onder armlastige Nederlanders met twee linkerhanden.

 Voor de geïnteresseerden zomaar even een greep uit de advertenties;

* H. uit E. heeft babykleren, een box, knuffels en spenen over, allemaal nog in perfecte staat verkerende. In ruil daarvoor wil hij bekeken worden terwijl hij naakt met zichzelf speelt.                                                                                                                                                   
* V. uit H. zoekt ‘goed gevormde en getrainde dansleraar’ voor privélessen. Ze wil binnen 3 maanden de salsa -Cuban style- beheersen. Tegenprestatie is ongeremde seks.

* I. uit B. biedt een ontspanningsmassage met olie en een handmatig hoogtepunt aan. Ze is heel benieuwd wie er leuke spulletjes of waardebonnen voor haar heeft in ruil hiervoor.

* K. uit H. zoekt een klusjesman met twee rechterhanden… Aan haar nieuwe huisje valt nog veel te doen, maar ze heeft de financiële middelen niet om dit te bekostigen.  Daarom biedt ze hele goede seks aan als tegenprestatie.

Een vrijtje voor een karweitje. Het getuigt in ieder geval van inventiviteit. En met een flinke schilderklus in het vooruitzicht én de beschikking over een niet onaantrekkelijk lichaam, is het een overweging waard. Helaas ben ik behept met het ethische besef dat het riekt naar prostitutie. Daar ben ik dan weer nèt te braaf voor. Dus er zit voor mij niets anders op dan toch maar gewoon te betalen met klinkende euro’s. Kan ik in ieder geval de belasting nog aftrekken.