De twee maten van GroenLinks

Driek (DriekOplopers)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg, en Harry 64 vanuit het midden des lands.

Jazeker, Harry64. Met je reet op het strand gaan liggen is inderdaad een prima oplossing. Zeker wanneer de rook zowat uit je oren komt door een oververhit brein. Want je hebt gelijk: de enorme hoeveelheden nieuws die over je worden uitgestort zijn bijna niet te behappen. Wat dat betreft was ons weekje Egmond aan Zee echt heerlijk. Het belangrijkste nieuwsitem was de vraag of het alweer lekker weer zou worden. Wat trouwens het geval was. Dus Mevrouw Oplopers en ik zijn poepiebruin teruggekeerd. Weet je ook eens, hoe dat voelt, allochtoon. Nee, geintje.

Maar inderdaad, wat een bergen nieuws. Qua politiek weet ik bijna niet, waar ik moet beginnen. Eerst nog maar even over die Mariko Peters. Die heeft dus tegen de regels in verzwegen dat ze er vrolijk op los neukte met iemand, die ook voor het verkrijgen van een stevige flauwekulsubsidie van haar advies afhankelijk was. En die iemand was nog getrouwd ook. Neuken en dat je er dan wat voor terugkrijgt, volgens mij heet dat prostitutie. Dus Mariko staat voor schut, met haar schandknaap. De vraag, of de subsidie wel of niet terecht is toegekend, is niet eens meer relevant. In ieder geval niet volgens de maatstaven van GroenLinks, een van de meest hypocriete partijen in ons bestel. Want ik noem een vergelijkbare situatie: iemand die beslist over het lot van degene met wie die neukt, terwijl diegene nog getrouwd is ook, dat is iets waar onze voormalige defensie-staatssecretaris zich schuldig aan maakte. GroenLinks heeft hem toen op geen enkele manier verdedigd. En toen Gerd Leers nog burgemeester was van Maastricht, en hij ook wat onhandig opereerde, moest ‘ie onverbiddelijk weg. Want "hij had de schijn tegen", vond GroenLinks. Maar als hun eigen Mariko Peters net zo onhandig optreedt, dan mag ze blijven, want "ze heeft alleen maar de schijn tegen maar dat is niet voldoende om het vertrouwen te verliezen". Of zoiets. Dus een ietwat onhandige CDA'er moet het veld ruimen, daar bij TheGrandWazoo om de hoek, maar een rotzooiende GroenLinkser mag blijven. Je moet maar durven.

Nu is GroenLinks natuurlijk niet het enige dolgedraaide zooitje in ons politieke landschap. Ik zeg: koningshuis. Ook een rare instelling, eigenlijk. Om volstrekt onduidelijke redenen word je koning omdat je mama koningin is. Van enig talent hoeft verder geen sprake te zijn. Een beetje kunnen lezen en schrijven is genoeg. Of dat koningshuis ons land mondiaal te kakken zet met rariteiten als bastaardkinderen, huwelijken met moordenaarsdochters of penosemeisjes, gerotzooi met geld en belastingvlucht via het werkpaleis van majesteit: doet er niet toe. Volkomen terecht dat van links tot rechts in de Tweede Kamer partijen van die flauwekul af willen, en de koning willen degraderen tot een lintjesknipper. En ziet! Daar komt het onvermogen van onze politieke partijen om de hoek kijken. De PVV wil af van het koningshuis in de huidige vorm. Maar de PvdA is het op details daar niet mee eens, en stemt dus tegen. De PvdA wil af van het koningshuis in de huidige vorm. Maar de PVV is het daar op details niet mee eens, enzovoort. Dus Trix slaat bulderend van de lach die hele poppenkast rond het Binnenhof gade. Als PvdA en PVV ook maar een béétje ballen hadden, gingen ze eens een keertje met elkaar om de tafel zitten, met medeneming van de SP, D66 en GroenLinks, en dan kwam er misschien wel een aardig compromis uit, dat met een beetje mazzel wél zou kunnen rekenen op een Kamermeerderheid. Maar zolang sommige partijen doen alsof de PVV melaats is, zullen goede, nuttige en handige wetsvoorstellen het vaak niet redden. En dat is jammer. Erg jammer. Op deze manier blijven de partijen in de Kamer steken in een soort van gelijkhebberigheid die het op de bühne goed doet, maar verder nergens toe leidt.

Nu wordt er wel meer op de bühne geroepen, waar ik verbijsterd kennis van neem. Zoals het CDA. Dat zegt, te vechten om de gevolgen van de bezuinigingen voor de laagste inkomens te verzachten. O? Het CDA heeft meegewerkt aan het om zeep helpen van veel dingen waar juist de mensen die het niet zo goed getroffen hebben, de dupe van zijn geworden. Nu krijgen die mensen een schamele fooi toegeworpen, die nog altijd in het niet valt bij wat ze eerst is afgepakt, en het CDA vindt zichzelf opeens een strijder voor een eerlijker inkomensverdeling? Beschamend.

Maar de raarste kwast in het politieke nieuws, echter, is Ivo Buruma. Die wordt rechter bij de Hoge Raad. Een mooie en eervolle functie, waarvoor je moet worden benoemd door de Tweede Kamer. De PVV had bezwaar tegen zijn benoeming, want Buruma is lid van de PvdA. Nu, een paar maanden na zijn benoeming, heeft Buruma zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Om het publiek tegemoet te komen, als ik dat zo mag samenvatten. Wat een gek! Alsof het opzeggen van je lidmaatschap opeens betekent dat de inhoud van je hersenen is gereset. Je gedachtegoed draag je toch altijd bij je? Zelfs Henk en Ingrid zijn niet zó achterlijk, dat ze daar intrappen. En waarom zou Buruma zich moeten schamen voor zijn lidmaatschap? Hij is een heel erg deskundige strafrechtgeleerde. Niets mis mee, dus. Wat dat betreft heb ik meer waardering voor Herman Tjeenk Willink. Vice-voorzitter van de Raad van State. PvdA-lid. En daar doet ‘ie nooit geheimzinnig over. Terecht. Want iedereen in ons land mag lid zijn van een politieke partij. Dus waarom zou je daar dan afstand van doen? Nee, Buruma is een vent zonder ruggengraat. Tegenvaller!

Zeg, TheGrandWazoo, vertel eens even, is het nog een beetje te harden, daar in Limburg? Merk je al iets van het prachtige beleid dat het nieuwe provinciebestuur op poten heeft gezet? Of verschilt Limburg in niets van de rest van ons land, afgezien van een wat heuvelachtig landschap en een onverstaanbaar accent? We mailen!