Vakantieleed: check!

Neuskleuter

Voor iedereen die op vakantie is geweest, is het tijd voor een typisch Hollandse vakantiecheck. Op het werk, op school en onder vrienden moet je er namelijk zeker van zijn dat je vakantie ook achteraf gezien het goedkoopst, avontuurlijkst en het leukst is geweest. Natuurlijk kon je niet elke dag met je neus in het komkommernieuws zitten als je op het strand van Spanje bakte of wegspoelde van de Nederlandse camping, dus hier zijn de bestemmingen die je deze zomer hebt moeten missen om een leukere vakantie te krijgen dan anderen.

De allerbeste plaats om te missen deze zomer was iedere willekeurige camping in Nederland. Na een vrolijke voorzomer stroomden de boekingen op de campings binnen, maar het blije weer bleef niet intact. In dit regenseizoen kon men vooral genieten van motregen, slagregen, stuwingsregen, frontale regen, stortregen, tornado's, tsunami's, hoosbuien, hagel en de zeer plaatselijke bui, die zijn oorsprong vond in het opduwen van de plassen water die op de tent waren gevallen. Pas op met de vakantieverhalen van de arme mensen die dit hebben meegemaakt, want ieder goedpratertje zal worden ingezet. "We hoefden geen douchemuntjes meer te kopen", "We zijn niet eens verbrand!" en "Zwembad voor de deur", zijn een paar van deze opmerkingen die niet al te serieus moeten worden genomen.

De vakanties in Nederland werden helaas nog erger. Een bezoek aan het overdekte Zweedse meubelparadijs ging vaak op het laatste moment niet door wegens geknutselde bommetjes in prullenbakken. Gezinnen met kinderen moesten heel snel een andere locatie met een ballenbak zoeken, wat nog een hele klus was als je de grote "M" wilde mijden terwijl het kroost op de achterbank steeds harder begon te huilen, schreeuwen en jengelen. Ook de sportieve fans hadden pech: een bezoekje aan het stadion van F.C. Twente viel als een kaartenhuis ineen. Het lijkt er inmiddels op dat er wat schroefjes waren overgebleven van het Zweedse stadionbouwpakket, maar nu de vakantie voorbij is, schijnt het Oosterse voetbalparadijs weer wedstrijdklaar te zijn.

En dan hadden de hooggesokte campinggasten nog meer pech: terwijl zij zich in de caravan hadden geïnstalleerd, vielen zowel de radio als de televisie van de plaatselijke camping uit wegens de ineenstorting van de zendmast in Hoogersmilde en het brandje in Lopik. Dagenlang hebben de vakantiegangers moeten overleven met het laatste beetje energie van hun iPod, die helaas was voorzien van de gehele K3-collectie van dochterlief. De hel was compleet, maar er kwam een laatste strohalm in zicht: gelukkig zat je niet in het buitenland deze zomer!

Je zou maar een bezoek aan Oslo hebben gebracht om het regeringskwartier eens goed te bekijken, of een politiek kamp hebben bezocht in Utøya. Je zou maar een safari hebben gepland in de hoorn van Afrika, of een ritje op een giraffie in de buurt van Gadhafi. Je had de ergste rellen sinds tijden kunnen meemaken in Belfast, Athene, Bari, Turijn, Valencia, Tripoli. Shoppen in Londen en Manchester kreeg deze zomer een heel andere betekenis met al die stenen die om je heen vlogen. Het was wel eens praktisch als ze een winkelruit raakten; zelfs met deze wisselkoersen waren schoenen en stereotorens nog nooit zo goedkoop geweest.

Wie zijn vakantie heerlijk dacht af te sluiten met een concert, moest ook weer teleurgesteld worden. Amy Winehouse dood, Johnny Hoes dood, concerten vielen letterlijk in het water. In het Amerikaanse Indianapolis huilde de hemel tot er enkele doden vielen door een ingestort podium. Het Belgische Pukkelpop huilde mee in de storm, waarbij diverse muziek- en kampeertentjes werden geraakt met doden tot gevolg. Deze zomer is er nauwelijks komkommernieuws geweest door al het dood en verdriet.

Langzaam begint het werk weer, de scholen starten en de vakantieschade wordt opgenomen. Na gesprekken met collega's blijkt dat je te veel geld hebt betaald voor je plekje op de camping in Maastricht. Je buurman heeft de spannendste verhalen over zijn avonturen in Londen, je nichtje is dolgelukkig omdat ze alle nummers van K3 nu uit haar hoofd kent en je broer met acne komt met grote verhalen ongedeerd terug van Pukkelpop. Waarheen je je reis ook plant, het wordt nooit de goedkoopste, avontuurlijkste en leukste reis als je de verhalen van anderen hoort. Soms is het gewoon beter om in de zomer thuis te blijven: dan weet je tenminste zeker dat je voor minder geld niets mee zult maken.