Frank de Boer speelt spelletjes

Jan Willem

Een voetbaltrainer staat voortdurend onder druk. Altijd maar presteren, terwijl verwaande directeuren continu over je schouder mee kijken. Of kritische fans, die onophoudelijk achter de dug out staan te schreeuwen dat je die ene waardeloze verdediger moet wisselen. Je moet van goede huize komen, wil je daar tegen bestand zijn. Frank de Boer is zo iemand. Nu weet ik waarom.

Ik lees net dat Frank de Boer een ideale manier heeft gevonden om zijn hoofd leeg te maken. Frank speelt namelijk online Scrabble met zijn vrouw om even alle tactische hoogstandjes, die voortdurend bij hem op poppen, te vergeten. Dit nieuws moet ik even op me in laten werken. Frank de Boer, de tot dusver uiterst succesvolle trainer van Ajax. De voormalig topverdediger van absolute wereldklasse. De man die met een fluwelen pass in 1998 aan de basis stond van de winnende goal van Oranje tegen Argentinië. Die man komt onder de zware druk van het trainersvak uit door een potje online te scrabbelen tegen zijn vrouw.

Bedenkelijk zie ik Frank aan de zijlijn van het trainingsveld naar zijn iPhone staren. Om de dertig seconden fronst hij met zijn wenkbrauwen en legt zo nu en dan zijn hand op zijn klamme voorhoofd. Waar ik denk dat hij ernstig twijfelt of hij zijn ploeg in een ruit met de punt naar voren of naar achteren zal laten spelen, legt Frank soepel het woord vork op het online speelbord. Drie keer woordwaarde. Daar heeft zijn vrouw vast niet van terug. Ik zie Frank wat roepen naar zijn assistent en denk aan een technische instructie over een ingewikkelde oefening met pionnen. Maar intussen vraagt hij doodleuk aan Hennie Spijkerman of penalty wel een echt woord is. Hennie knikt. Frank glundert. In de veronderstelling dat hij dit potje zeker gaat winnen.

Druk doet vreemde dingen met trainers. Ik zie Fred Rutten al aandachtig in de weer met het onder kliederen van een oude bloempot. Gewoon om de stroeve seizoenstart van PSV even te vergeten. Met een kwast een dikke blauwe stip schilderen en denken aan helemaal niets. Ik heb morgen een hele drukke dag. Geloof dat ik eerst mijn moeder bel voor een spelletje Rummikub. De kop even leeg maken en er daarna weer vol tegen aan.