500.000 euro

Robert (Sdivad)

Afgelopen week schrok ik van een bedrag uit de voetbalwereld. Nee, dan heb ik het niet over de ruim 15 miljoen die Samuel Eto’o per jaar zou kunnen verdienen bij Anzhi Makhachkala. En nee, ook niet de 40 miljoen euro die Cesc Fabregas voor Arsenal moet opleveren indien hij naar Barcelona gaat. Nee, ik heb het over de 500.000 euro die Dennis Bergkamp en Wim Jonk elk per jaar willen ontvangen voor hun werk bij de jeugdopleiding van Ajax.

Dat terwijl hun voorganger Jan Olde Riekerink ‘slechts’ 150.000 euro per jaar ontving als hoofd opleidingen. Het is dan ook volkomen te begrijpen dat Ajax niet akkoord is gegaan met de eisen van Bergkamp en Jonk. Cruijff kan dan wel willen dat Bergkamp en Jonk de functie krijgen, maar ruwweg zes keer zo veel betalen dan een jaar geleden is wel erg veel. Helemaal omdat het echt niet zo is dat de opleiding dan ineens zes keer zo veel talenten gaat voortbrengen. Of evenveel talenten, die dan zes keer beter zijn dan de huidige talenten.

De afgelopen jaren werd vaak gezegd dat er bij Ajax te weinig mannen in de organisatie zaten met voetbal en Ajax in het bloed. Wat dat betreft valt de keuze voor Bergkamp en Jonk wel te verdedigen, want zij hebben zonder twijfel voetbal in het bloed. Maar hebben ze wel een echt Ajax-hart? Ik denk het niet, want dan zouden ze wel met normale salariseisen zijn gekomen.

Ik ben een voorstander van het belonen van goed werk. Indien Bergkamp en Jonk aantoonbaar uitstekend werk leveren, mogen ze van mij een schitterend salaris krijgen. Maar het kan niet zo zijn dat Ajax beide heren een half miljoen per jaar gaat betalen, zonder echt te weten wat het daarvoor terugkrijgt. Want, met alle respect, Bergkamp heeft nog niets bewezen naast het voetbalveld.

Wanneer Bergkamp vroeger scoorde, kon hij een premie tegemoet zien. Ajax moet nu een soortgelijke constructie hanteren: een basissalaris van bijvoorbeeld 150.000 euro per jaar, met een bonus per doorgebroken talent. Tot een maximum jaarsalaris van 500.000 euro.