London Calling

Redactie

MrLowenhart stuurde via de submit de volgende column in:

"London calling to the faraway towns, Now war is declared, and battle come down" Er is geen betere manier om de situatie in Londen in muziek uit te drukken. Een Londense band, over Londen en wat er gebeurt met deze stad. Ik schrijf deze column om jullie een indruk te geven wat er in ons, Londenaren, omgaat.

Zaterdag werd er een wake gehouden voor het politiebureau in Tottenham omdat er een jongeman was doodgeschoten door de politie eerder die week. Deze wake verliep in goede aarde en er was niets aan de hand... Totdat een groep jongeren het overnam en de politie begon aan te vallen met leuzen als "wij minderheden zijn altijd de lul!" Je kunt met recht zeggen dat Tottenham een achterstandswijk is, hoge werkeloosheid en veel tienermeisjes zijn er zwanger. Geld zit er vrijwel niet en ga zo maar door... Deze overname is geëscaleerd in iets groters, de politie had de handen vol met alles onder controle te houden in alleen al Tottenham... en toen sloeg de vlam in de pan. Op diverse andere locaties in London braken rellen uit en dit zal zich repeteren voor de volgende dagen... En zich alleen maar uitbreiden, zonder zich in acht te nemen van de grens van Londen. De reden van dit alles is simpel: de jongeren zijn verveeld, hebben geen geld en geen toekomst en er zit niets voor hun in, in het leven. Zij haten de politie omdat... nou dat weten zij waarschijnlijk zelf ook niet, zij haten de overheid voor het niet helpen van de wijken waar ze wonen en ga zo maar door. Dit is een mooi voorbeeld van: "Ik haat hen, dus ik mag gaan rellen en gaan stelen!" terwijl ze tegelijkertijd hele families dakloos hebben gemaakt. Mooi hè? De algemene stemming in Londen en Engeland is vreemd. Teksten als "Real Brits, or those who feel British, don't do this to their country, city and people", vrij vertaald: "Echte Britten, of diegene die zich Brits voelen, doen dit hun land, stad en mensen niet aan". En daar is bijna iedereen het over eens.

Mensen willen dat de politie strakker wordt ingezet, eventueel zelfs het leger omdat de verspreiding redelijk groot is en aantallen beginnen uit te lopen. Maar dan mag de politie niets doen, ze zijn bang om in te stappen en ze zijn bang om niets te doen. Stappen ze in, dan krijgen ze de overheid, mensen en media op hun dak... Wegens te hardhandig zijn en alles; zij zitten dus in een patstelling en kunnen geen kant op! Terwijl de meeste Londenaren erom roepen, zij willen dat de politie instapt... Moeilijk, moeilijk. Maar goed, ik hoop dat dit een beetje een beeld heeft kunnen scheppen van wat er gebeurt en wat er omgaat in London. Waarom het zo lang kan duren en zo uit de hand heeft kunnen lopen. Eén ding weet ik wel: Londen zal zich verenigen en dit overleven. We hebben de Blitz overleefd, 7/7 en nu dit. London will unite, London is united.